Indholdsfortegnelse Table of content

Del på:

Facebook Twitter Linkedin
Hvad er en aktiesparekonto?

En aktiesparekonto er en investeringskonto, hvor du kan investere op til 106.600 kr.(2023) i børsnoterede aktier og fonde og få en lavere beskatning på dine gevinster.

Det har siden 2019 været muligt at indskyde penge på en aktiesparekonto. Aktiesparekontoen er med til at gøre det nemmere og mere økonomisk attraktivt at investere i aktier.

Herunder finder du en komplet guide, så du ved hvad du skal være opmærksom på, når du ejer en aktiesparekonto. Her er alt du skal vide i 2023.

 • Ingen depotgebyrer
 • Automatisk indberetning til skat

Med en aktiesparekonto kan du investere op til 103.500 kr. til en fordelagtig beskatning på kun 17% af afkastet

 • Lave gebyrer ved køb
 • Handel med aktier
 • +30 millioner brugere

Vil du copytrade? Etoro har mange muligheder for copy-trading.

 • Døgn support og service
 • Lave gebyrer
 • Høj teknologisk platform

Dansk selskab! Meget populært blandt danske investorer

Hvad er en aktiesparekonto?

En aktiesparekonto er en investeringskonto, hvor du kan investere op til 106.600 kr.(2023) i børsnoterede aktier og fonde og få en lavere beskatning på dine gevinster.

Loft for indskud på aktiesparekonto

Loft for indskud på aktiesparekonto

Med en aktiesparekonto kan du investere penge i aktier, hvor du bliver beskattet lavere med kun 17%. På den måde kan du opnå en højere gevinst, når du opnår profit ved et aktiesalg. Afkastet opgøres og beskattes ved årets udgang.

Du kan frit udbetale penge fra aktiesparekontoen, uden der sker en beskatning. Du får altså en særlig investeringskonto, så du nemt og billigt kan investere din opsparing i aktier og aktiebaserede investeringsforeninger.

Du kan anvende din aktiesparekonto til at investere i danske - og udenlandske børsnoterede aktier, aktiebaserede investeringsselskaber og -foreninger og meget mere.

Det er kun tilladt at have én aktiesparekonto pr. person. Det vil sige, at hvis du har oprettet flere aktiesparekonti, er det kun den første aktiesparekonto, du har oprettet, som vil være gældende.

Hvor mange penge må man have på sin Aktiesparekonto?

Når det kommer til Aktiesparekontoen, er der ingen grænse for, hvor mange penge man må have på kontoen. Det betyder, at du kan indsætte så mange penge, du ønsker, og holde dem på kontoen, så længe du vil.

Dog er der et årligt loft på, hvor mange penge du kan indsætte på kontoen, og det er fastsat til 100.000 kroner. Det betyder, at du kan indsætte op til 100.000 kroner på kontoen om året, og derudover er der ingen begrænsninger på, hvor mange penge du må have på kontoen.

Hvor mange penge må du indskyde på din aktiesparekonto?

Som nævnt ovenfor er der et årligt loft på, hvor mange penge du kan indsætte på din aktiesparekonto, og det er fastsat til 100.000 kroner. Det betyder, at du kan indsætte op til 100.000 kroner på kontoen om året, og derudover er der ingen begrænsninger på, hvor mange penge du må have på kontoen.

Det er dog vigtigt at huske på, at beløbet, du indskyder på kontoen, skal være fra din nettoløn. Derudover skal du også være opmærksom på, at du ikke kan trække de penge, du har indsat på kontoen, ud igen, medmindre du betaler skat af dem.

Aktiesparekonto 2023

En aktiesparekonto i 2023 giver dig mulighed for investere op til 106.600 kr.(2023). I 2023 kan du investere i aktier med en lav beskatning, når du har en aktiesparekonto.

Du kan i dag oprette en aktiesparekonto hos alle danske banker samt investeringsplatforme, så du kan komme i gang med at investere dine frie midler. Du skal være opmærksom på, at det kun er den første aktiesparekonto, du har oprettet, som vil være gældende.

Alle over 18 år kan oprette en aktiesparekonto, det gælder uanset om du er en ny - eller erfaren investor. Det er dog et særligt godt tilbud til dig som vil igang med at investere i aktier. Herunder finder du tre gode råd til en aktiesparekonto i 2023:

Opret én aktiesparekonto hos det pengeinstitut som du vil investere igennem

Mulighed for at investere penge stående på en almindelig opsparingskonto til 0 % i rente eller negativ rente

Invester kun penge, som du er villig til at løbe en risiko med

Aktiesparekonto skat

I 2023 vil du kun beskattes med 17% af dit afkast på din aktiesparekonto, som er noget lavere end den normale beskatning af aktiegevinster på enten 27 eller 42%.

Beskatning af afkast på aktiesparekonto

Beskatning af afkast på aktiesparekonto

Når du har en aktiesparekonto, må du ikke indbetale indbetale mere end 106.600 kr.(2023). Hvis du alligevel ender med at indskyde for mange penge ind på din konto, skal du straks udbetale det overskydende beløb.

Der vil blive pålagt en afgift på 3% hvert år af det overskydende beløb. Det er altså vigtigt, at du holder øje med, at du ikke indbetaler for mange penge årligt.

Du skal hos langt de fleste banker og investeringsplatforme ikke bekymre dig om indberetning og afregning til Skattestyrelsen, da det bliver gjort automatisk.

En aktiesparekonto giver dig fleksibilitet til at investere i aktier, investeringsforeninger og ETF’er (børshandlede indeksfonde) uden at bekymre dig om at indberette handlerne til Skat. 

Beskatning på aktiesparekonto

Beskatning af din aktiesparekonto foregår automatisk mellem SKAT og dit pengeinstitut. Afkastet opgøres ved årets udgang efter lagerprincippet, som vil sige, at du betaler skat af dine værdistigninger, uanset om de er realiserede eller urealiserede gevinster.

Skatten beregnes når pengeinstituttet indberetter alle oplysningerne til Skattestyrelsen. Skatten betales derefter af dit pengeinstitut via din aktiesparekonto.

Indberetning til skat

Indberetning til skat af din aktiesparekonto foregår automatisk. Det er altså banken eller det pengeinstitut, hvor du har din aktiesparekonto, som står for al indberetning og udregning af din skat.

Når du skal handle aktier med din aktiesparekonto, skal du ikke bekymre dig om dine skattemæssige pligter for fremtidige gevinster, da både indberetning, beregning og betaling af din skat er automatisk. 

Er aktiesparekonto en god ide?

En aktiesparekonto kan være en god ide, da du opnår en række fordele. Den primære fordel er, at du får en lavere beskatning på dine investeringer. Det kan altså være en fordel at anvende din opsparing, hvis du ikke skal bruge den inden for de kommende år.

Det kan være en god ide at oprette en aktiesparekonto og investere din opsparing, så du kan øge chancerne for at værdien på din opsparing stiger. Inden du vælger at oprette en aktiesparekonto, er der en række fordele og ulemper, som du bør være opmærksom på.

Fordele og ulemper ved aktiesparekonto

Fordele og ulemper ved aktiesparekonto

Fordele ved en aktiesparekonto

Fordele ved en aktiesparekonto er primært den skattesats på 17%. Det er derudover nemt og hurtigt at hæve og indsætte penge på kontoen. Når du har en aktiesparekonto, er endnu en fordel at dit pengeinstitut automatisk indberetter, udregner og fratrækker din skat.

Andre fordele ved en aktiesparekonto er, at den giver dig mulighed for at investere i danske og udenlandske børsnoterede aktier og aktiebaserede investeringsforeninger. Derudover beskattes kontoen efter lagerprincippet, så du kun skal betale skat en gang årligt. 

Ulemper ved aktiesparekonto

Ulemper ved en aktiesparekonto er, at der er en indskudsgrænse på 106.600 kr. (2023). Du har altså ikke mulighed for at foretage indskud over grænsen. Hvis du alligevel indskyder flere penge, vil du blive pålagt en afgift på 3% hvert år af det overskydende beløb.

På trods af at det også kan være en fordel, kan en anden ulempe være lagerbeskatningen. Selvom man skal betale mindre skat, skal du betale skat af dit afkast (din profit af aktieinvestering), selvom du ikke har solgt aktierne endnu.

Du betaler skat af dit lager. Normalt skal man først betale, når man har solgt aktierne. Du skal altså finde pengene til skatten et andet sted, hvis du ikke ønsker at sælge ud af dine investeringer. 

Hvem kan oprette en aktiesparekonto?

Du kan oprette en aktiesparekonto, hvis du er 18 år gammel samt bosat og skattepligtig i Danmark. Aktiesparekontoen er ifølge lovgivningen tiltænkt den private investor. Det er derfor ikke muligt at aktiesparekontoen benyttes til pensions- eller virksomhedsopsparing.

Du skal opfylde følgende krav for at åbne en aktiesparekonto:

 • Min. 18 år gammel

 • Bosat i Danmark

 • Være skattepligtig i Danmark

 • Være privat investor

Hvordan opretter man en aktiesparekonto?

Du kan oprette en aktiesparekonto hos et pengeinstitut. I dag tilbyder langt de fleste banker en aktiesparekonto, og du kan derudover også oprette en konto igennem investeringsplatforme som:

Sådan opretter du en aktiesparekonto:

 • Find et pengeinstitut som tilbyder aktiesparekonto

 • Opret en aktiesparekonto online på få minutter

 • Indsæt penge (Maks. 106.600 kr. i 2023)

 • Begynd at handle med aktier

Du kan oprette en aktiesparekonto direkte i appen eller online hos langt de fleste pengeinstitutter. Hvis du skal oprette en aktiesparekonto hos traditionelle banker, kan du i langt de fleste tilfælde gøre det på netbank eller mobilbank. 

Hvad koster det at have en aktiesparekonto?

Det er gratis at oprette en aktiesparekonto, og du skal derfor ikke betale nogen form for gebyrer eller omkostninger i forbindelse med oprettelsen af en konto. Omkostningerne når du handler med aktier, er de samme, uanset om du investerer via en aktiesparekonto eller ej.

Det er op til den enkelte udbyder af aktiesparekonto, at fastsætte hvilke omkostninger og gebyrer, som du skal betale, når du handler med værdipapirer på deres platform. 

Aktiesparekonto og børn

Som forældre til et barn kan du åbne en aktiesparekonto til en mindreårig, så de selv kan komme i gang med deres investeringseventyr. Det er muligt at oprette en aktiesparekonto med forældre/værges accept.

Aktiesparekonto og børn

Aktiesparekonto og børn

Dit barns aktiesparekonto kan med fordel anvendes, som en del af deres børneopsparing, hvor forældre, bedsteforældre og andre gavegivere kan indsætte penge. Det giver mulighed for at skabe en opsparing med den lavest mulige beskatning, og du kan dertil opnå en gevinst ved salg af værdipapirer.

Endnu en fordel ved aktiesparekonto til børn er, at kontoen ikke er bundet. Du kan derfor til enhver tid hæve hele eller dele af beløbet, når barnet skal bruge pengene.

Du kan altså hæve pengene før eller efter barnet fylder 18 år, som giver mulighed for at bruge pengene på vigtige begivenheder, såsom når dit barn flytter hjemmefra, skal holde sabbatår eller fylder 18 år. 

Hvilke værdipapirer må indgå på kontoen?

Aktiesparekontoen giver dig mulighed for at investere i en bred vifte af værdipapirer. Du kan eksempelvis investere i aktier, obligationer, investeringsforeninger og ETF'er.

Derudover er det også muligt at investere i danske og udenlandske værdipapirer. Det er dog vigtigt at huske på, at værdipapirerne, du investerer i, skal være noteret på en officiel børs, og de skal være godkendt af SKAT. Derudover skal du også være opmærksom på, at du ikke må handle med derivater og CFD'er på din aktiesparekonto.

Hvem har den bedste aktiespare konto?

Det er svært at sige, hvem der har den bedste aktiesparekonto, da det afhænger af, hvad du ønsker at investere i, og hvor stor din investeringsportefølje er.

Dog er der flere banker og investeringsplatforme, der tilbyder en aktiesparekonto med lave omkostninger og gode vilkår. Eksempler på nogle af de bedste aktiesparekonti er Nordnet, Saxo Bank, Degiro og Spar Nord.

Det er en god idé at undersøge de forskellige aktiesparekonti og deres vilkår for at finde den, der passer bedst til dine behov og ønsker.

Spørgsmål og svar

Hvordan virker en Aktiesparekonto?

En aktiesparekonto fungerer på samme måde, som når du foretager en normal investering uden en aktiesparekonto. Dog bliver du beskattet med 17% hvert år, og du skal derfor ikke betale 27 eller 42 % ved en fremtidig aktiegevinst ved salg af dine værdipapirer.

Skal jeg selv indberette til skat?

Nej, det er dit pengeinstitut, som automatik indberetter, og afregner din skat til Skattestyrelsen.

Kan jeg udbetale penge fra min aktiesparekonto i løbet af året?

Du kan til enhver tid udbetale penge fra din aktiesparekonto. Du kan altså udbetale penge i løbet af hele året, da du på allerede har betalt din pligtige skat.

Hvor mange penge må man have på en Aktiesparekonto?

Du må maksimalt indskyde 106.600 kr på din aktiesparekonto i 2023. Dog er der ingen bestemt grænse for, hvor meget du må have på din konto. Det vil sige, at du kan lægge flere penge i din aktiesparekonto i de kommende år.

OBS!

Ovennævnte indhold må ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tjeklån tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af Tjeklån selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder, som Tjeklån vurderer pålidelige. Tjeklån er ikke ansvarlig for dispositioner eller undladelser foretaget på baggrund af informationerne. Tjeklån anbefaler sagkyndig og professionel vejledning ved investeringsbeslutninger. Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling.

Author
banenr