Hvor kan jeg se min samlede gæld?
Har du optaget flere lån, kan det være brugbart med en oversigt over din samlede gæld. Med en oversigt over din gæld får du mulighed for at planlægge din økonomi, så du ikke glemmer at betale dine gældsposter.
Ønsker du at se din samlede gæld, kan du gøre det hos bla. Skat, Gældsstyrelsen og Kreditstatus Registret. Vi har lavet en oversigt, for at hjælpe dig med at finde din samlede gæld.
Få en oversigt over din gæld
Når du skal finde din samlede gæld, kan du starte med at kigge på SKAT's selvbetjening. Når du optager et lån, er alle banker og finansieringsselskaber forpligtet til at indgive oplysninger om din gæld til SKAT.
Sådan finder du din samlede gæld hos SKAT:
- Gå ind på SKAT.dk.
- Log ind med dit personlige MitID.
- Klik på "Skatteoplysninger" hvor du får vist dine skatteoplysninger fra det senest afsluttede år.
- Klik på "Renteudgifter og restgæld" hvor du kan se, om der indberettet gæld fra kreditorer.
Du bør være opmærksom på, at det kun er banker og finansieringsselskaber, som er forpligtet til at indberette din gæld til SKAT.
Inkassofirmaer og andre selskaber er ikke forpligtet til dette, og du kan altså ende med at få et overblik, som ikke dækker alle dine gældsposter.
Det kan være en god ide at tjekke din gæld flere steder, så du får et reelt billede af din gæld. Men så tænker du måske, hvor kan jeg så se min samlede gæld? Vi har herunder lavet en oversigt, for at gøre det nemt og overskueligt for dig.
Hvor kan jeg se min samlede gæld?
Når du skal finde din samlede gæld, findes der flere steder, hvor du kan se din gæld. Du kan altså uden besvær finde ud af, hvem du skylder penge, og hvor mange penge du skylder dem. Her finder du en oversigt over, hvor du kan se alle dine kreditorer og gældsposter:
Tjek Skat
Når du optager et lån, er alle banker og finansieringsselskaber forpligtet til at indgive oplysninger om din gæld til SKAT.
Du kan altså finde din samlede gæld på SKAT's selvbetjening, dog bør du være opmærksom på, at det kun er banker og finansieringsselskaber, som er forpligtet til at indberette din gæld til SKAT. Du kan derfor ikke altid finde gæld fra bla. Inkassofirmaer og andre selskaber.
Se din gæld i din e-boks
I Danmark modtager du lånetilbud fra banker og offentlige myndigheder på din E-boks. Du modtager ofte ikke meget post i din E-boks indbakke, og du burde af den årsag, hurtigt kunne finde dine lån frem.
Kontakt dine kreditorer
Har du forskellige lån hos flere låneudbydere, kan du til enhver tid kontakte alle dine kreditorer, og høre hvor stor en gæld du har hos den enkelte udbyder. Du kan ofte finde kontaktoplysninger på alle selskaber via deres hjemmeside.
Kontakt Gældsstyrelsen
Det er ikke længere SKAT, der står for gældsinddrivelse, da det i 2017 blev besluttet, at SKAT skulle opdeles i flere forskellige styrelser. Det er af den årsag i dag Gældsstyrelsen, der står for gældsinddrivelse af gæld til det offentlige.
Du kan uden besvær kontakte Gældstyrelsen, som derefter kan sende dig et overblik over din gæld til det offentlige. Det er en god ide at få et overblik over dine gældsposter, så du ikke begynder at få dagbøder i form af renter på din gæld til det offentlige.
RKI og Debitor Registret
RKI og Debitor Registret er begge registre over dårlige betalere, som skylder penge hos kreditorer i form af det offentlige, private virksomheder eller andre låneudbydere. Er du registreret i RKI, kan du kontakte registret og få tilsendt et overblik over din gæld.
Har du brug for professionel hjælp og rådgivning til at komme ud af RKI, kan du kontakte Forbrugerrådet Tænk.
Hvad er Kreditstatus Registret?
Kreditstatus giver forbrugerne og låneudbydere adgang til oplysninger om forbrugernes nuværende lån og kreditter. Oplysningerne bliver udelukkende anvendt, hvis forbrugeren ansøger om at låne penge i form af et forbrugslån, billån, udvidelse af kredit eller anden ny form for gæld.
Når banker og andre låneudbydere skal indhente oplysninger fra Kreditstatus, kræver det først samtykke fra forbrugeren. Du kan logge ind på Kreditstatus her.
Se min gæld
Ønsker du at se din gæld, kan du finde et samlet overblik over din gæld på SKAT.dk. Dog kan du opleve, at bla. inkassofirmaer ikke er forpligtet til at indberette oplysninger om gæld til SKAT, og du skal dermed kontakte de enkelte kreditorer for at få en status på din gæld.
Hvor kan jeg se min gæld til det offentlige?
Når du skal finde din gæld til det offentlige, kan du nemt og overskueligt gøre det hjemme i stuen på din mobil, computer eller tablet. Du kan finde alle dine gældsposter til det offentlige ved at kontakte Gældsstyrelsen, som står for at inddrive gæld til det offentlige.
Du vil derefter få tilsendt et overblik over din gæld hos det offentlige, som hjælper dig med at holde styr på, hvor meget du skylder væk. Det kan hjælpe dig med at sætte et månedligt budget, hvor du får styr på alle dine regninger og udgifter, så du hurtigst muligt kan betale alle dine lån tilbage
Hjælp til gæld
Har du brug for hjælp til at komme af med din gæld, kan du gøre det ved at få styr på din privatøkonomi. Mange danskere betaler i dag mange penge på produkter og services, hvor der kan spares penge.
Ønsker du at spare penge på Strøm, Bredbånd, Mobilabonnementer, A-Kasse og meget mere, kan du kontakte ØkonomiTjek.dk, som hjælper dig med at spare penge. ØkonomiTjek tilbyder deres ydelse 100% gratis, og er dermed et godt redskab til at spare penge, så du hurtigst muligt kan tilbagebetale dine lån.
Samlelån
Har du mange forskellige lån hos flere låneudbydere, kan det være en god ide at overveje et samlelån. Med et samlelån kan du samle alle dine lån i et samlet lån, og du skal dermed kun afbetale hos en enkelt bank eller anden låneudbyder.¨
Har du optaget lån til bil, bolig og andet forbrug hos flere udbydere, kan du få samlet gæld i ét samlet lån. Når du har flere lån skal du ofte også betale flere låneomkostninger, og det kan derfor også være en fordel at samle din gæld i et samlelån, så du kun betaler omkostninger på ét lån.
Med et hurtigt samlelån får du overblik over din gæld, og du kan på den måde undgå at glemme at få betalt det månedlige afdrag. På den måde kan du slippe for ekstra renteudgifter og andre gebyrer, som kan forekomme, hvis du ikke betaler den månedlige ydelse inden forfaldsdatoen.