Indholdsfortegnelse Table of content

Del på:

Facebook Twitter Linkedin
Hvad er shorthandel?

Shorthandel er når en investor, spekulerer i, at kursen på en aktie vil falde. Derfor låner investoren aktier af en aktionær for at sælge dem. Investoren kan derefter købe aktien billigere tilbage og aflevere den til ejeren, når aktiens kurs falder. Investoren tjener altså penge på forskellen, dog minus et gebyr for at låne aktien samt kurtage.

At shorte aktier er en form for aktiehandel, hvor en investor spekulerer i, at kursen vil falde. Herunder har vi lavet en komplet guide, som hjælper dig med at forstå, hvad det betyder at shorte aktier.

Hvad betyder det at shorte en aktie?

At shorte en aktie er når en investor låner aktier af en aktionær for at sælge dem(typisk via en mægler). Investoren kan derefter købe aktien billigere tilbage og aflevere den til ejeren, hvis aktiens kurs falder.

Investoren tjener altså penge på forskellen, dog minus et gebyr for at låne aktien samt kurtage.

Sådan shorter man aktier

Sådan shorter man aktier

Investorer vil ofte shorte aktier, når investoren spekulerer i, at kursen på en aktie vil falde. Jo mere kursen på den lånte aktie går mod nul, jo højere bliver investorens fortjeneste.

Short selleren som låner aktien, indgår en kontrakt med långiveren om, hvornår aktien skal afleveres tilbage. Når investoren skal aflevere aktien tilbage, køber de den tilbage i markedet til den aktuelle kurs, og leverer den til långiveren.

Risikoen når en investor shorter aktier er, at han eller hun kan tabe penge, hvis aktiekursen stiger.

Hvordan shorter man aktier?

Du kan shorte aktier, ved at gå ind på en handelsplatform. Her skal du enten bruge funktionen sælg eller short, alt afhængig af hvilken platform du bruger.

Hvis du vil shorte en aktie, skal du have en konto på en investeringsplatform, hvor det er muligt at shorte aktier.

Hvor kan man shorte aktier?

Der findes en række investeringsplatforme, hvor du kan shorte aktier. Dog er det ikke alle platforme, som giver mulighed for det. Du kan shorte aktier her:

Hvordan kan man se om en aktie er shortet?

Du kan se, om en aktie er shortet ved at gå ind på Finanstilsynets database. Her finder du data, hvor du kan søge efter korte positioner(Short selling). Sådan ser du, om en aktie er shortet:

 • Gå ind på Finanstilsynets database

 • Vælg 'Shortselling' som meddelelsestype

 • Nu vises kun meddelelser om korte positioner

Det er muligt at fravælge historiske meddelelser, når du søger i short selling-meddelelser. På den måde vil du kun se aktuelle positioner, som også bliver kaldt de aktive positioner.

Derudover offentliggør Finanstilsynet en oversigt, hvor du kan finde korte nettopositioner, som udgør over 0,5% af den udstedte aktiekapital. Listen er lavet på baggrund af indberetningerne til Finanstilsynets database for selskabsmeddelelser.

Oversigten gælder alle offentliggjorte korte nettopositioner med positionsdag fra den 1. november 2012. Oversigten opdateres ca. hver måned. Du finder oversigten her.

Hvordan kan man se om en aktie er shortet

Hvilke danske aktier er shortet?

Ifølge data fra Finanstilsynet er Ambu den mest shortede danske aktie. Herunder finder du en liste over de 10 mest shortede danske aktier:

 • Ambu - 10,02 pct.

 • FLSmidth - 6,84 pct.

 • Netcompany - 5,5 pct.

 • GN Store Nord - 4,69 pct.

 • Zealand Pharma - 3,79 pct.

 • Bavarian Nordic - 3,56 pct.

 • Royal Unibrew - 3,46 pct.

 • Pandora - 2,95 pct.

 • Chr. Hansen - 2,71 pct.

 • Rockwool - 2,48 pct.

Læs også Bedste aktier 2023

Hvordan beskattes shorthandel?

Gevinster og tab fra shorthandel med aktier beskattes ikke på samme måde som gevinster og tab fra almindelig aktiehandel.

Ved shorthandel gælder Aktieavancebeskatningsloven ikke, da den tager sit udgangspunkt i at fortjeneste konstateres ved erhvervelse og efterfølgende salg af aktier. Det skyldes, at det ikke knytter sig til et tidsrum, hvor skatteyderen ikke har været ejer af aktierne.

Når du shorter aktier, er gevinst og tab ved aktielånsordninger, herunder shorthandel omfattet af indkomstbeskatningsloven (statsskattelovens §4, litra f.). Shorthandler skal altså med andre ord opgives som indkomst. Det vil sige:

 • Nettogevinsten ved shorthandel er skattepligtig

 • Tab er ikke fradragsberettigede

Du skal altså betale skat, hvis du opnår gevinst, når du shorter aktier. Hvis du taber penge på at shorte aktier, vil det ikke være berettiget til fradrag.

Spørgsmål og svar

Hvordan shorter jeg?

Du kan shorte aktier ved at ved at gå ind på en handelsplatform, som tilbyder funktionen. Derefter skal du enten bruge funktionen sælg eller short. Du kan også shorte aktier gennem din bank.

Er der risici ved shorthandel?

Der vil altid være risiko forbundet med alle former for aktiehandel. Dog kan du ved shorthandel risikere at at tabe penge, hvis aktiekursen begynder at stige. Det skyldes, at du skal tilbagekøbe aktien til en højere kurs. Dog kan du tjene penge, hvis der forekommer faldende aktiekurser.

OBS!

Ovennævnte indhold må ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tjeklån tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af Tjeklån selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder, som Tjeklån vurderer pålidelige. Tjeklån er ikke ansvarlig for dispositioner eller undladelser foretaget på baggrund af informationerne. Tjeklån anbefaler sagkyndig og professionel vejledning ved investeringsbeslutninger. Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling.

Author
banenr