TjekLån viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Tjeklån

Afdrag

Når du indgår en låneaftale, skal du tilbagebetale det lånte beløb plus eventuelle renter. Tilbagebetalingen af dit lån sker i rater.

- Læs mere -

Afdrag

Der findes utrolig mange forskellige lån, og de har alle sammen forskellige egenskaber. Trods deres forskelligheder, er der dog stadig nogle ting, som de har tilfælles. Det gælder blandt andet afdrag. Uanset hvilket lån du begiver dig ud i, vil du altid støde på termen ‘afdrag’, når dit lån skal betales tilbage, og derfor er det vigtigt, at du gør dig bekendt med dette. Lær mere om afdrag i det følgende, og hvad det helt præcis har af betydning for dig.

Hvad betyder afdrag?

Uanset hvilket lån du vælger, når du står og mangler penge, skal du før eller senere betale dette lån tilbage inklusiv de renter, der bliver pålagt. Alt efter hvilket lån du vælger at tage, vil denne tilbagebetaling foregå på forskellig vis. De fleste lån foregår således, at du skal tilbagebetale dit lån i såkaldte rater. Sådanne rater kaldes i al almindelighed for afdrag. Du vil skulle betale afdrag på dit lån, uanset om du vælger at foretage et stort eller lille lån, og næsten uanset hvilket lån du vælger at foretage. Et afdrag er altså den procentdel af hovedstolen - også kaldet dit lån - som du skal betale hver måned, for at kunne tilbagebetale hovedstolen til aftalt tid.

Hvordan fungerer afdrag?

Når du foretager et lån, vil du som regel indgå en aftale med din låneudbyder om et fast afdrag, som du skal tilbagebetale ved hver termin. En termin er ofte månedlig, men i særlige tilfælde vil det være muligt at foretage et lån, der tilbyder, at du betaler afdrag per tredje måned, halve år eller helårligt.

Afdraget fastlægges på baggrund af flere forskellige faktorer, men en af de mest essentielle er den løbetid, som du og din låneudbyder aftaler.

Hvad er løbetid?

Når du taler om afdrag, kan du ikke undgå også at komme til at tale om løbetid. Dit låns afdrag bliver nemlig blandt andet bestemt ud fra, hvor lang en løbetid du vælger at tilbagebetale over.

Hvis ikke du allerede har gætter det, er løbetiden den mængde tid, som du skal formå at betale dit lån tilbage over. Ved de fleste lån er det muligt for dig selv at bestemme, hvor lang en løbetid du ønsker. Dette er til din egen fordel, eftersom det tilgodeser din økonomi.

Ved du ikke, hvor lang en løbetid du skal vælge, kan du altid tage kontakt til din bank eller låneudbyder. Herefter hjælper de dig med at fastslå, hvilken løbetid der vil være den mest optimale for dig set i lyset af din nuværende økonomi.

Det er meget forskelligt, hvor lang en løbetid de forskellige låneudbydere tilbyder. Nogle har kun få og korte valgmuligheder i form af en løbetid på op til et år eller lignende, imens andre giver dig muligheden for at vælge en løbetid op mod de fem år eller mere. Det knytter sig som regel til, hvilken type lån du har med at gøre.

Du må aldrig vælge din løbetid på baggrund af et tilfælde eller uvidenhed. Grunden til dette er, at der er stor forskel på, hvor meget du skal betale, alt efter hvilken løbetid du vælger. Vælger du en kort løbetid, vil du skulle betale et stort afdrag per termin. Vælger du derimod en lang løbetid, vil du skulle betale et lavt afdrag per termin. Den korte løbetid er derfor for dig, der har en god økonomi, som kan bære en stor belastning, hvorimod den lange løbetid er for dig, der har en økonomi, der ikke kan klare alt for store belastninger.

Lånets løbetid er derfor vigtig, når det skal defineres, hvor stor et afdrag du skal betale, og hvor hurtigt du skal formå tilbagebetale.

Hvad er et inkonverterbart lån?

Et inkonverterbart realkreditlån er et lån, som tilbagebetales ved ordinære afdrag. Et inkonverterbart lån kan ikke indfries før tid til en på forhånd aftalt kurs. Det betyder, at du kan komme til at betale mere end kurs 100, hvis du ønsker at omlægge lånet. Et inkonverterbart lån kan eksempelvis være et realkreditlån. Hvad er et inkonverterbart lån

En del af aftalen vil indeholde en afdragsordning. Dine specifikke afdrag bliver fastlagt ud fra din og långivers vurdering af, hvor meget du er i stand til at tilbagebetale per måned. Hvis du ikke har et specielt stort økonomisk råderum hver måned, så kan du vælge at lade din afdragsordning løbe over en længere periode. Det vil sige, at du får en længere løbetid på dit lån. Det billigste er dog altid, at vælge så kort en løbetid som muligt, da du således betaler så få renter som muligt.  notifyImg Ansøg nu

Gør som 28.197 andre...
Få nyheder og eksklusive lånetilbud

De billigste lån
Mest populære lån
Nyeste lån på Tjeklån


Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Tjeklån må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Tjeklån samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)