Indholdsfortegnelse Table of content

Del på:

Facebook Twitter Linkedin

En kreditor er en instans, som har penge til gode hos nogle, som kaldes for en debitor. En kreditor kan både være en virksomhed eller privatpersoner, som har lånt penge eller ydelser til en debitor. En debitor kan være en en anden virksomhed eller person.

I princippet kan alle virksomheder og privatpersoner være kreditorer, hvis de sælger varer eller ydelser eller låner penge ud til andre.

Når man snakker om kreditorer og debitorer, vil det ofte være i en regnskabsmæssig eller juridisk forstand, men i princippet kan vi alle være både kreditor og debitor i forskellige sammenhænge, hvor der er penge, varer eller ydelser mellem to parter.

De fleste mennesker vil på et eller andet tidspunkt i deres liv komme ud for i større eller mindre grad at være debitor og nok også kreditor. Kreditor kan også omtales som en leverandør af en varer eller en ydelse, og debitor vil i så fald kunne betragtes som en kunde, som køber en vare eller ydelse af kreditor.

Du skylder penge til kreditor

Hvis du for eksempel har taget et lån i din bank for at få råd til dit hus, så er du debitor, og din bank, som har lånt dig pengene, vil være kreditor. Det er de færreste, som har råd til et hus, og derfor er vi nødt til at tage et lån. Vi vil typisk låne pengene i en bank.

I den situation skylder du banken penge, og derfor har banken penge til gode hos dig, som du løbende skal betale af på. Afbetalingen af dit lån er afhængig af, hvilken individuel aftale du har fået med din bank eller anden kreditor.

Du vil typisk kunne få en afdragsaftale, som passer ind i din situation, så det er muligt for at dig at betale pengene tilbage.

Det er både i din interesse som debitor at kunne betale dit lån tilbage, men det er i lige så høj grad en stor interesse for, at kreditor er sikker på at få sine penge igen. Af den årsag vil mange kreditorer også vurdere, om du er i stand til at betale tilbage inden i indgår en handel og et kreditor og debitor forhold.

Hvis du ikke kan betale kreditor tilbage

Hvis du som debitor af en eller flere grunde ikke er i stand til at betale kreditor sine penge tilbage, vil du blive betragtet som en dårlig betaler. Kreditor kan i sådanne tilfælde indstille dig som værende en dårlig betaler, og du kan som debitor risikere at blive registreret som dårlig betaler i RKI eller Debitor Registeret.

Hvis du er registreret i ét af de to registre, vil andre kreditorer med stor sandsynlighed ikke låne dig penge eller lade dig købe varer eller ydelser på afbetaling. Det vil kreditorerne ikke fordi, at du som registreret i RKI eller Debitor Registeret har vist, at du ikke kan betale det, du skylder til en eller flere af dine kreditorer.

Kreditorer ønsker ikke at have penge til gode, som de ikke har udsigter til at få tilbage igen. Derfor er det vigtigt, at du som debitor afdrager på din gæld. Det kan for eksempel være det lån, du har optaget for at kunne købe dit hus, et forbrugslån eller andre situationer, hvor du har lånt penge af en virksomhed eller privatperson.

Author