TjekLån viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Tjeklån

Afbetaling

Afbetaling er, når du ikke betaler det fulde beløb for en vare med det samme. I stedet betaler du en mindre udbetaling når du køber varen, og restgælden betaler du i lige store dele over en periode.

- Læs mere -

Afbetaling eller ét samlet beløb?

Elektronik kan godt gå hen og blive dyrt, hvis du skal betale det hele på én gang. Derfor kan det være svært lige præcis at købe den mobil, du står og mangler. Hvis det er tilfældet, kan du vælge at betale en mobil eller andre elektroniske produkter, du bare må have, på afbetaling. Hvis det er en mobil, du er på udkig efter, skal du først finde den telefon, der passer til dine behov. Det vil sige, at du skal overveje, hvilken kvalitet den skal være, hvilket mærke, om du skal have abonnement eller ej, hvor meget data du har brug for, ringer du meget eller hvad bruger du mobilen til. Der er mange ting, du først skal tage stilling. Når du så har taget stilling til alt dette, kan du gå videre til anden fase, hvor du skal finde ud af, om du vil betale mobilens beløb på én gang, eller om du vil vælge, at du køber på afbetaling. Det kan godt være svært selv at overskue, da der både er fordele og ulemper ved begge muligheder. De næste afsnit vil derfor give et overblik over fordele og ulemper ved afbetaling og det at give det fulde kontante beløb og samtidig forklare, hvad det vil sige at betale beløbet på afbetaling.

Hvordan fungerer mobiler på afbetaling?

Hvis du vælger at betale din næste mobil på afbetaling, så kan du få lige den mobil, du ønsker dig. Det kan du, fordi det bliver mindre beløb, du skal betale hver måned, og dermed skal du ikke give så mange penge væk på én gang. Det vil også sige, at så kan du vælge mellem mange forskellige, da du pludselig har et større rådighedsbeløb. Mobiler på afbetaling kan derfor give en stor frihed, hvis du føler, at du bliver presset ved at være nødt til at betale det fulde beløb. Hvis du vælger at købe en mobil på afbetaling, fungerer det således, at dit køb ikke trækkes med det samme, men at du betaler en månedlig ydelse, hvor du altså splitter beløbet op i små bidder. På den måde skal du ikke betale en stort beløb på én gang, men derimod betale små beløb af flere omgange.    

Fordele og ulemper ved at betale det fulde beløb

Der er ofte penge at spare, hvis man vælger at betale det fulde beløb. Det skal man derfor også huske på. Så hvis du betaler hele beløbet, kan det være godt i længden. Hvis du vil købe en mobiltelefon, er der derfor nogle ting, du skal overveje. Det er i sidste ende budgettet, der kan være afgørende for, hvad du vælger som den løsning, der passer bedst til dig. Hvis du har et lille forbrug og samtidig ønsker en mobiltelefon, som er prisvenlig, så kan det betale sig, at du betaler det fulde beløb. På den måde er der ikke mulighed for, at beløbet kan blive større, men at du får købet ud af verden med det samme. En ulempe ved at betale hele beløbet er dog, at det bliver svært at købe den nyeste model, fordi den er dyr, og så må man må nøjes med noget mindre. Friheden er dog stor, da du ikke skal tænke mere over det, når du har betalt. Dog er friheden også stor, hvis du vælger at betale den på afbetaling, da du kan få lige den, du vil have.

Køb på afbetaling og få mobilen med samme

Hvor kan du købe en mobil på afbetaling? Det kan du i mange elektronikbutikker i dag. Det er dog også muligt at tage lån, hvor du vil betale af hver måned, så afbetalingen ikke sker gennem virksomheden, men en långiver. Afbetalingen kan være forskellig fra virksomhed til virksomhed, eller man kan også nogle steder lave en individuel aftale, som man selv indgår med den virksomhed eller låneudbyder, man vælger at bruge. Et godt råd er dog: Læs mere. Det er vigtigt at være godt inde i, hvad virksomheden eller låneudbyderen vil have fra dig, da det godt kan blive dyrt, hvis man ikke har styr på dette. Ved at vælge at betale af på afbetaling, siger du også ja til nogle betingelser. Derfor så undersøg, hvad du samlet skal betale tilbage, hvilket du kan sammenligne med kontantprisen. Her er det vigtigt, at du også tjekker, hvad de årlige omkostninger i procent er (ÅOP). Dette kan give dig en indikation om, hvor dyrt det egentlig er. Du skal også kende dine rettigheder som forbruger. Blandt andet skal butikken oplyse debitorrenten, som er den rente, du årligt skal betale. Derudover skal de sige, om den er fast eller variabel. Udover at sætte dig ind i, hvad du egentlig skal betale, er det også vigtigt at tænke på, at din situation kan ændre sig. Det kan måske være smart nu og her at betale på afbetaling, fordi du har brug for en ny mobil, men det kan være, at situationen har ændret sig om nogle måneder, og så er det måske ikke så smart. Derfor skal du være opmærksom på, at din situation kan ændre sig. Men hvis dette ikke er tilfældet, er det smart med en mobil på afbetaling, da du stadig kan få en mobil, der er til at betale.

Du betaler som sagt et beløb hver måned. Dette beløb kan svinge fra virksomhed til virksomhed, det samme kan, i hvor lang du skal betale lånet af. Nogle steder er det seks måneder, andre steder 12 måneder og nogle steder er det noget andet. Dette er også vigtigt at have for øje. Her får du godt nok en større frihed i forhold til, at der er flere valgmuligheder, som det kan lade sig gøre at betale, men samtidig sætter det også en grænse for dig i forhold til, at du skal betale hver måned. Som sagt kan du også vælge at betale hele beløbet. Men det kommer alt sammen an på, hvad dit behov er.

Fortrydelsesret på elektronik

I forhold til fortrydelsesret er der forskel på, om du køber elektronik i butikken eller på nettet. I butikken er der god mulighed for at teste mobilen eller andet elektronik af, hvor du kan sammenligne med andet udstyr. Det er dog op til butikken, om de vil tilbyde retur- eller bytteret. Hvis du derimod køber elektronik på nettet, har du altid 14 dages fortrydelsesret. Dette er på tværs af alle EU-lande. Dette er også værd at overveje, når du skal købe en mobil eller andet elektronik. Hvis det er vigtigt for dig først at have det med hjem, så skal du huske at sætte dig ind i regler for retur- og bytteret, hvis du køber det i en butik.

Hvad koster det at komme ud af et rentetilpasningslån? 

Hvad koster det at komme ud af et F1-lån, F3-lån eller F5-lån?

To måneder inden tidspunkterne for rentetilpasning kan du opsige rentetilpasningslån til indfrielse til kurs 100 pr. dagen for refinansiering. Hvad koster det at komme ud af et rentetilpasnings lån

Hvad er et variabelt forrentet lån?

Et variabelt forrentede lån er et lån, hvis rente bliver løbende justeret. Justeringen sker i overensstemmelse med udviklingen i markedsrenteniveauet. Hvad er et variabelt forrentet lånnotifyImg Ansøg nu

Gør som 28.197 andre...
Få nyheder og eksklusive lånetilbud

De billigste lån
Mest populære lån
Nyeste lån på Tjeklån


Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Tjeklån må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Tjeklån samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)