Indholdsfortegnelse Table of content

Del på:

Facebook Twitter Linkedin

Har du optaget et lån med variabel rente, oplever du lige nu stigende renter. Renterne på variabelt forrentede lån er steget markant, i takt med at markedsrenten stiger. De stigende renter presser mange danskere.

Er ydelsen på dit lån stigende, sidder du sikkert og overvejer, hvordan du kan spare penge på dine nuværende lån.

Som forbruger kan du spare mange penge ved bla. at omlægge dit lån. Vi har lavet en guide for at hjælpe dig med at forstå rentestigningerne, og hvordan du kan spare penge. Her er alt du skal vide.

Hvorfor stiger renterne?

Oplever du lige nu stigende renter på dit variabelt forrentede lån, kan det presse økonomien. De nuværende rentestigninger skyldes inflationen, som mange danskere efterhånden har skiftet bekendtskab med.

Når inflationen er høj, skyldes det en høj efterspørgsel som jagter et for lille udbud af varer og tjenesteydelser. Markedsrenten hæves under høj inflation, for at gøre det dyrere at opnå kredit.

Renten hæves for at afkøle økonomien, som dermed presser efterspørgslen og inflationen ned. Renteudviklingen det seneste stykke er for at sænke forbruget, så økonomien kan afkøle og dermed presse inflationen ned. 

Hvad betyder højere renter for boligkøbere?

For mange boligejere har de seneste rentestigningerne, gjort det markant dyre at betale af på sit lån. Realkreditlån med en variabel rente har haft en renteudvikling med op til 5 % sammenlignet med for et år siden.

Når du optager et boliglån, får du ofte en lang løbetid. Sammenligner man lånetilbud fra starten af 2021 med de nuværende priser, oplever nogle en ekstraregning på flere tusinde kroner om måneden på deres boliglån.

Månedlig ydelse på 30-årigt fastforrentet lån på 1 million:

Månedlig ydelse på 30-årigt fastforrentet lån på 1 million

Månedlig ydelse på 30-årigt fastforrentet lån på 1 million

Tabellen viser at renteniveauet, har gjort det dyrere for en boligejer at tilbagebetale sin gæld hos banken og realkredit Danmark. Det er blevet 1.214 kr. dyrere hver måned at låne en million kroner.

Prisstigningerne skyldes den højere rente på markedet, som har gjort mange danskeres realkreditlån dyrere. 

Hvad betyder rentestigninger for boligejere?

De stigende renter betyder, at du som boligejer med et variabelt forrentet lån, skal betale flere omkostninger forbundet med lånet.

Når du skal betale højere renter på dit lån, vil dit månedlige afdrag stige. Langt de fleste boligejere mærker de stigende priser, og det kan gøre dig nødsaget til at spare på andre poster.

Mange danskere har en masse Tjenester som de abonnerer på. Ofte kan du spare penge på tjenester såsom internetabonnementer, mobilabonnementer, a-kasser, strøm og måltidskasser. Økonomitjek.dk er en 100 % gratis tjeneste, som hjælper dig med at spare penge. 

Hvad sker der med mit lån hvis renten stiger?

Skriver du under på et lånetilbud med en variabel rente, får du en rente der kan stige og falde. Så nu sidder du måske og tænker, hvad sker der med mit lån, hvis renten stiger?

Når renten stiger, vil gælden på dit lån være dyrere at tilbagebetale. Variabelt forrentede lån kan få en højere månedlig ydelse i løbet af lånets løbetid, som konsekvens af en højere markedsrente. 

Hvornår vil renten falde igen?

Når vi snakker om renteudvikling, er det svært at sige, hvornår renten præcist vil falde, da det afhænger af en række faktorer. Dog er man nødt til at kigge på inflationen, da den er med til at styre de finansielle markeder.

Flere prognoser fra de amerikanske og europæiske centralbanker peger på, at man kan forvente en høj inflationen fortsat vil være høj den kommende tid. Eksperter forventer at renteniveauet på det danske lånemarked, vil falde igen i efteråret 2023. 

Sådan kan du spare penge ved at omlægge dit lån

En omlægning af dit lån vil sige, at du skifter dit nuværende lån ud med et nyt. Når du omlægger lånet, har du mulighed for at spare mange penge over en længere periode på renterne og andre gebyrer.

Som forbruger kan du spare penge, ved at omlægge dit lån til et lån med en lav rente. Når du omlægger dit lån, skal du betale omkostninger i forbindelse med omlægningen. Det kan af den årsag være en god ide at bruge en låneberegner, så du ved om du reelt sparer nogle penge.

Har du optaget en række forbrugslån, kan det give mening at samle alle dine lån i ét samlet lån. Vælger du at omlægge alle dine lån til et samlelån, kan du spare penge.

Med et samlelån kan du samle alle dine lån, så du ikke skal betale omkostninger på flere lån. Et samlelån giver dig overblik over din økonomi, og du kan på samme tid også spare penge. 

Omlægning til lån med lavere rente

Ønsker du at spare penge, kan det være en god ide med en omlægning til lån med lavere rente. 

Renten har stor effekt på lånets omkostninger, og det er derfor en god ide at opnå den lavest mulige rente. Når du skal omlægge dit lån, kan du ofte vælge mellem en fast eller variabel rente. Men så tænker du måske, hvad er forskellen på de to rentetyper?

Vælger du at optage et fastforrentet lån, vil renten ofte være højest lige når du optager lånet. Omlægger du dine nuværende lån til et lån med en fast rente, kan du opnå øget sikkerhed, da du kender renten i hele lånets løbetid.

Ønsker du at omlægge dit lån, til et lån med variabel rente, er renten oftest lavest, lige når du optager lånet. Med variabelt forrentede lån, kan du ikke få den samme sikkerhed som med fastforrentede lån, da renten kan stige og falde. 

Hvornår er det en god ide at omlægge lån?

Som forbruger kan du spare mange penge ved at omlægge dit lån, men så sidder du måske og tænker, hvornår er det en god ide at omlægge lån?

Ønsker du at omlægge dit realkreditlån, har vi lavet en oversigt over de vigtigste tommelfingerregler:

  • Renten er faldet eller steget mindst 2 % sammenlignet med renten på dit nuværende realkreditlån

  • Restgælden på dit lån er større end 500.000 kr.

  • Løbetiden på dit lån er over 10 år

  • Du forventer at blive boende i din bolig over 10 år

Har du et forbrugslån med en variabel rente, kan det være en god ide at omlægge dit lån, når renterne falder. Du kan altså omlægge din restgæld, og nyde godt af de lave renter på markedet. 

Author