Indholdsfortegnelse Table of content

Del på:

Facebook Twitter Linkedin

I disse dage er mange danskere presset på udgifterne, og regeringen har derfor præsenteret et forslag om et midlertidig lån til el, gas og fjernvarme-regningen. Forslaget blev præsenteret på et pressemøde i statsministeriet, som en hjælp til de mange bekymrede danskere.

Vi har lavet en oversigt, for at hjælpe dig med at forstå forslaget. Her er alt du skal vide.

Stigende priser på el og gas

Priserne på el og gas er steget med flere hundrede procent siden sidste efterår, og kan derfor mærkes hjemme i stuerne. Regeringen præsenterede i September et forslag, som skal hjælpe danskerne med at betale de massive energiregninger.

Få hjælp til din el- og gasregning med et energilån.

Forslaget går ud på at tilbyde midlertidige lån til de høje energipriser, hvor ordningen vil være en hjælpende hånd, så du kan indefryse den del af regningerne på el, gas og fjernvarme, der ligger over prisniveauet fra sidste efterår.

Med det nye forslag vil mange danskere kunne udskyde betalingen, hvor der sættes en form for prisloft over de fortsat stigende energipriser. Forslaget forventes også at omfatte små og mellemstore virksomheder.

Når du optager et lån, skal du ofte betale udgifter såsom renter og etableringsomkostninger. SU lån er ofte et af de statslige lån som forbindes med lave omkostninger, og renten forventes også at ligge på omkring to procent.

Elpriser til vinter

Priserne på el, gas og fjernvarme forventes at stige yderligere henover den kommende vinter, og ordningen med et såkaldt prisloft skal derfor hjælpe de danskere og virksomheder, som er hårdt ramt.

Ifølge statsminister Mette Frederiksen vil man kunne udskyde betalingen i flere år. Kigger man på forslaget får danskerne mulighed for at udskyde betalingen med helt op til fem år, dog skal det nu drøftes med folketingets partier.

Energipriserne forventes at stige kraftigt, når det gælder el, gas og fjernvarme. Elprisen kan potentielt stige med 285 procent sammenlignet med december 2021, og gasprisen kan også ende med en seksdobling af prisen i forhold til fyringssæsonen 2019-2020.

Opvarmes din bolig med fjernvarme, kan der også forekomme store stigninger i prisen. Der er i forvejen varslet prisstigninger på mellem 8 - 15 procent hos de enkelte selskaber, og det er ikke utænkeligt med yderligere stigninger henover den kommende fyringssæson. 

Ordningen kan skabe tryghed for dig og din familie, så du kan få hjælp til de ekstraordinært høje energipriser. Regeringen vil altså stille penge til rådighed, som du kan tilbagebetale på et senere tidspunkt, hvor der forhåbentligt er kommet ro på inflationen.

Som forbruger kan det være en god ide at undersøge markedet, og finde ud af om der findes billigere og bedre alternativer til din nuværende elaftale. Ønsker du at få et overblik over udbydere, kan du besøge elberegner.dk

Få hjælp til elregningen

Med det såkaldte prisloft foreslår regeringen at stille likviditet til rådighed for hårdt ramte familier og virksomheder. Prisloftet vil gælde det beløb der ligger over prisniveauet fra sidste efterår.

Som forbruger bør du overveje, om du vil låne penge, eller du kan nøjes med at spare penge andre steder i budgettet, så du selv kan dække de øgede omkostninger. Det kan være en god ide at undersøge om udgifterne overstiger din indkomst, og om der er poster, hvor du evt. kan spare nogle penge.

Mange danskere betaler i dag for udgifter, hvor der ofte findes billigere alternativer. Ønsker du at få hjælp med at spare penge på abonnementer såsom el, bredbånd, a-kasser og mobilabonnementer, kan du kontakt ØkonomiTjek.dk, som hjælper dig med at spare penge. 

Ordningen vil være statsfinancierede lån, hvor der forventes en rente på to procent, og med en løbetid på op til 5 år, dog skal de endelige detaljer, drøftes med de øvrige politiske partier.

Husholdninger kan frivilligt vælge om man ønsker at gøre brug af ordningen, og den vil derudover også omfatte virksomhederne. 

Author