Lån penge billigt online på Tjeklån
Sådan tjener vi penge
Forside / Artikler / Sådan laver du dit personlige budget

Sådan laver du dit personlige budget

Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 11. marts, 2022

Du er endnu en gang havnet i en trættende økonomisk situation. Du har ikke den fjerneste idé om, hvor dine penge løber hen. Du har et konstant overforbrug. Du kan ikke finde hoved og hale i dine regninger. Du sætter ikke penge af hver måned for at spare op til fremtiden.

Med et månedligt budget kan du komme din økonomi til undsætning. Når du lægger et budget for dit månedlige forbrug, får du kontrol, sikkerhed, overblik og klarhed over dine udgifter og indtægter.

Hvad er et budget?

Du har måske en idé om, hvordan din økonomiske situation ser ud for denne måned, næste måned og den efterfølgende måned. Men har du tal på, hvad der kommer ind på din lønkonto? Og hvad og hvor meget du henholdsvis bruger på faste og variable udgifter?Sparer du op til fremtiden eller bruger du dine penge på kortvarige fornøjelser?

Du skal ikke tro du skal vide det

I mange tilfælde kan din mavefornemmelse hjælpe dig med at træffe beslutninger. Men når det kommer til din økonomi, bør du træffe dine beslutninger på baggrund af tal. Når du får lagt et budget, får du sat konkrete og retvisende tal på din økonomi. Derudover får du opdelt dit budget i indtægter og udgifter for den kommende måned.

En oversigt over din økonomi giver dig et komplet billede af din økonomiske situation. På den måde ved du:

 • Hvor mange penge du har
 • Hvad dine penge går til
 • Hvor du eventuelt kan spare for at realisere et større ønske

Med et budget bliver du i stand til at forudsige fremtiden for din økonomi. Det betyder også, at du bliver bevidst om, hvor stort dit rådighedsbeløb er den pågældende måned. Når du kender dit rådighedsbeløb, kan du beslutte, om du vil bruge pengene nu, eller om du vil gemme pengene til senere for at få opfyldt et større ønske.

Ved at lave et budget sikrer du, at pengene slår til, når du har korte, som langsigtede ønsker i forhold til sportsaktiviteter, tøj og personlig pleje, bolig og indretning, elektronik, ny bil, rejser osv.

Hvorfor bør du lave et budget?

 • Du får et overblik over dine indtægter og udgifter
 • Stifter bekendtskab med pengeslugerne i din økonomi
 • Du kan realisere dine langsigtede drømme
 • Du får et større rådighedsbeløb til fornøjelser
 • Dine regninger bliver sat i system
 • Der er større sandsynlighed for, at du får lov at låne i banken
 • Du får lettere ved at holde dig gældfri

Hvordan laver du et budget?/Hvad indeholder et budget?

Hvor kommer dine penge fra? Og hvad bruger du dem på? Din pengestrøm består af indtægter og udgifter. Før du lægger dit budget, skal vi kigge lidt nærmere på, hvad et klassisk budget indeholder. De fire poster eller kategorier ethvert budget bør indeholde er:

1. Indtægter

2. Faste udgifter

3. Variable udgifter

4. Opsparing

Budget.PNG

Indtægter

Det første du skal tage hul på, når du laver dit budget, er dine indtægter. Som lønmodtager er din indtægt, den løn, du får udbetalt fra din arbejdsgiver. Som jobsøgende/ledig er din indtægt, den løn, du får fra din a-kasse eller kommunen.

Tjek din lønseddel hos e-boks for at se, hvad dine indtægter lyder på.

Vær opmærksom på at inkludere: feriepenge, børnebidrag, SU, lejeindtægter og deslige i dine indtægter.

Faste udgifter

Når du har dine indtægter på plads, er det nærliggende at kigge på dine faste udgifter. Som navnet antyder, så er faste udgiver, udgifter, der er fastlåst. Det vil sige, at du hverken kan gøre fra eller til i forhold til disse udgifter. Du kan ikke undvære forsikringer, internet, tv og deslige, men du kan undersøge markedet, og finde ud af, om konkurrenterne tilbyder et billigere abonnement, når det kommer til din TV-pakke, forsikringer og andre faste udgifter. Faste udgifter adskiller sig fra variable udgifter, som ikke er fastlåste. Variable udgifter, er udgifter, som du selv er herre over, da du afgører, hvor meget af dit budget, der skal gå til variable udgifter. Faste udgifter strækker sig over husleje, el/vand/varme, internet, mobil, forsikringer, transport, a-kasse, fagforening, fritidsaktiviteter og lån.

Du skal kun reducere dine faste udgifter én gang. Når du begynder at forholde dig kritisk til prisen på dine faste udgifter, begynder du så småt at mærke, at du sparer penge måned efter måned, og år efter år.

Variable udgifter

Variable udgifter kan svinge fra måned til måned afhængigt af, hvad du bruger dine penge på. De dækker blandt andet over tøj, bolig og interiør, bil, rejser og gaver. Du kan ikke fjerne dine faste udgifter. Du kan derimod reducere, udskyde og-/eller fjerne dine variable udgifter, eftersom variable udgifter ikke er livsnødvendige. Fx behøver du ikke at købe fastfood 8 gange i måneden, shoppe tøj og sko for 1000-vis af kroner eller tage til koncerter og festivaler flere gange om året.

Tag et udgangspunkt, når du udregner dine variable udgifter. Derfor bør du gå 3-5 måneder tilbage i tiden, og se hvad du i gennemsnit forbruger om måneden. For at få et overblik over dine forskellige variable udgifter kan du dele dem op i forskellige kategorier fx tøj, restaurant -og cafébesøg, aktiviteter, ferie og rejser, gaver osv. Træk dine faste udgifter fra dine indtægter. Derefter ved du, hvor stort dit rådighedsbeløb er. Dit rådighedsbeløb fortæller dig, hvor mange penge du har til mad, fornøjelser, transport med mere. Du vælger selv, om du vil bruge alle dine penge på en gang, eller om du vil bruge nogle af dem, og lægge de resterende penge til side.

Opsparing

Formålet med dit rådighedsbeløb behøver nødvendigvis ikke at være, at du skal bruge alle penge rub og stub. Hvis du vælger, at lægge penge til side, kan du bruge dem til opsparing og uforudsete udgifter, som du ikke kan slippe udenom. Din opsparing beskytter dig, hvis du kommer ud for en situation, hvor du får færre penge mellem hænderne. Det være sig hvis:

 • Du mister dit job
 • Du får børn
 • Du siger farvel til arbejdsmarkedet
 • Du flytter hjemmefra
 • Du flytter sammen med nogen
 • Du flytter fra din kæreste
 • Du får nye udgifter (faste) som fx bil, bolig, hund eller lignende

Med en opsparing kan du få råd til det, som du går og drømmer om, og som du ikke har råd til på nuværende tidspunkt. Det være sig større ønsker fx en ny sofa fra HAY, et moderne køkken, som ikke er adskilt fra spisestuen og stuen, eller en ferie til sydpå til spanske Costa del Sol eller De Kanariske øer. Hvad end du sparer op til dine drømme eller ikke, bør du have et sikkerhedsnet til dine uforudsete udgifter. Det er uforudsete udgifter til bil og cykel, tandlæge og ødelagt elektronik.

Find ud af, hvor meget du vil spare op og hvad du vil bruge din opsparing til udover uforudsete udgifter. Giv din opsparing opmærksomhed, ved at oprette en isoleret konto til din opsparing.

Budget eksempel: Sådan lægger du et budget

Du er nu blevet klædt på, idet du ved, hvad et budget indeholder. Derfor er du klar til at lægge et budget for din økonomi. Med en online budgetskabelon kommer du lynhurtigt i gang. Du bestemmer selv, om du downloader dit budget i excel-format, eller om du vælger at få tilsendt et privat link med dit budget på mail. Hos rådtilpenge er det muligt at indsætte sine indtægter og udgifter i et online skema. I dette online budgetskema, er der på forhånd opsat en oversigt over indtægter, faste udgifter og variable udgifter. På den måde skal du kun finde tallene frem fra din netbank, og derefter indsætte dem i skabelonen.

Download vores budgetskema her.

De fleste banker har også et budgetskema. Du kan tilgå deres hjemmeside, og i stedet downloade deres budgetskabelon. Derudover kan du også tage fat i din bankrådgiver, hvis du har spørgsmål, når du begynder at lægge dit budget.

På farten?

Hvis du går efter at tjekke dit budget på daglig basis, eller bare gerne vil have dit budget med på farten, er der forskellige apps til at styre din økonomi.

Få dit budget lige ved hånden, ved at bruge én af disse 10 apps.

Tjekliste - kom i mål med dit budget

 • Inkludér indtægter, faste og variable udgifter i dit budget
 • Angiv tydeligt dit rådighedsbeløb
 • Eftertjek at rammen for dine variable udgifter er realistiske
 • Læg altid penge til side til opsparing
 • Gennemgå dit budget på ugentligt basis
 • Download en app for at følge dit forbrug

Start med at lægge budget i dag

Step 1: Book en time i din kalender i dag, en hverdagsaften eller i weekenden.

Step 2: Log ind på e-boks og din netbank for at se din lønseddel og dine økonomiske aktiviteter. 

Step 3: Download en budget app og-/eller et online budgetskema, hvor du efterfølgende indsætter de 4 poster: indtægter, faste udgifter, variable udgifter og opsparing.

Step 4: Find ud af, om du har underskud eller overskud. Hvis du har overskud, er du på rette vej og kan overveje, om du har behov for flere fornøjelser, eller om du udelukkende ønsker at spare op og være på forkant, såfremt der dukker uventede udgifter op. Har du underskud skal du i gang med at fjerne, skubbe og-/eller reducere dine forskellige udgifter. (Undersøg budget)

Step 5: Beslut dig for, hvor meget, der henholdsvis skal gå til faste og variable udgifter, og hvor meget du vil lægge fra til opsparing og uforudsete udgifter. Finansielle eksperter anbefaler at budgetfordelingen hedder 50/30/20. (Fordel budget)

➢    50% til nødvendigheder, såsom mad, bolig, vand og varme

➢    30% til ønsker, underholdning og luksusprodukter

➢    20% til opsparing, afbetaling af gæld og uforudsete udgifter

Step 6: Tjek dit budget på ugentlig basis for at sikre, at du er ajourført med dine udgifter. Bruger du for meget? Bruger du for lidt? Ved at have en finger på pulsen med din økonomiske situation ved du, om du skal skrue lidt ned for dit forbrug, eller om du kan åbne lidt mere op for spas og fornøjelser.

budgetfordeling .png

Guide til, hvordan du udvælger de bedste lån

Du lægger et budget for at få styr på din økonomi. Du får styr på din pengestrøm, og kan tage fornuftige beslutninger, når det kommer til dit forbrug og din opsparing. Et budget kan afhjælpe dig fra at tage et lån, men når du står i en situation, hvor du har behov for at låne penge, er det vigtigt, at du vælger det lån, der passer til dit behov.

Herunder finder du 6 spørgsmål, som du kan stille dig for at finde frem til det bedste lån.

1.  Hvorfor tager du et lån?

Find ud af om du tager lånet, fordi du har et behov for noget eller lyst til noget. Det er nødvendigt at låne penge, hvis du skal i gang med et karriereskift, ny uddannelse eller har brug for praktiske justeringer i forhold til vinduer, isolering, gulv eller lignende, som giver din lejlighed eller hus mere værdi.

Skønhedsfejl eller forbedringer på dit hus, kan være elementer, som du kan udskyde til et senere tidspunkt. I forhold til andre goder såsom weekendture, en ny telefon, eller en omgang månedlig massage, så overvej, om du kan undvære det, og spare op til det i stedet.

Dit helbred har en afgørende betydning for, at du kan have et godt liv. Derfor bør du overveje, hvad der forsøder din tilværelse. Det kan være at du gerne vil være mere aktiv, og derfor gerne vil købe et par løbesko. Det kan være at du har tankemylder, og derfor har behov for at gå til psykolog. Det kan være, at din computer er gået i stykker, og du skal bruge en ny, for at tjekke mails og skrive ansøgninger, så du kan finde et nyt job.

2. Hvor lang tid vil du afdrage på dit lån?

Der er ingen grund til at presse din økonomi til det yderste, eller udvide lånetiden, hvis du har mulighed for at betale dit lån af på en kortere løbe periode. Derfor skal du finde en balance, så du hurtigt kan betale dit lån af, men samtidigt sørge for, at du også har luft i budgettet til at tage ud på oplevelser, cafébesøg eller ferie.

Får du mulighed for at indfri dit lån før tid, kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på her.

3. Hvor meget vil du låne?

Med et budget, får du et overblik over din økonomi. Du ved, hvad du bruger dine penge på, og hvor meget du bruger på de enkelte kategorier: indkøb, tøj, indretning, elektronik osv. Når du ved, hvor mange penge du har tid rådighed, så ved du også, hvor meget du mangler for at realisere dit ønske. Det kan være du ønsker dig: en rejse til den anden side af jorden, en ny og større bil, eller et moderne sildebensparketgulv.

Hos Tjeklån kan du låne mellem 500-500.000 kr.

4. Hvad koster et lån?

Find ud af, hvor meget lånet koster dig hver måned, og hvor meget du i alt skal betale tilbage. Ved at kigge på ÅOP sikrer du, at du får alle låneomkostninger med - også gebyrer, hvis du betaler for sent.

5. Er der uforudsete omkostninger?

Man skal ikke skue hunden på hårene. Vær opmærksom, når du kigger på priserne mulige lån. Ved første øjekast, kan lånene se billige ud, fordi du kigger på den lave rente. Dét du skal være opmærksom på er, at der ved flere lån er et højt gebyr, hvis ikke du betaler dit månedlige afdrag til tiden. I flere tilfælde vil der også være et oprettelsesgebyr, når du optager et lån.

6. Hvilke muligheder har du?

Som med alle mulige andre beslutninger, er det altid fordelagtigt for dig at sammenligne forskellige lån med hinanden, så du kan finde det lån, der matcher dine kriterier bedst i forhold til lånebeløb, løbetid, rente osv. Hos Tjeklån får du en oversigt over de bedste lån. På den måde kan du hurtigt sidestille lånene med hinanden, og udpege det lån, der er mest relevant for dig.

Har du behov for at låne penge i dag?

Det første er ikke altid det bedste. For at finde frem til det bedste lån i forhold til løbetid, månedlige afdrag, ÅOP osv., er det er det altafgørende, at du stiller lånene op over for hinanden. Hos Tjeklån har vi lavet en oversigt, så du kan sammenligne dine lånemuligheder på kort tid.

Når du ansøger, om et lån, via en online ansøgning, vil du opleve, at du ikke skal stille sikkerhed for lånet. Derfor behøver du ikke at bruge energi og tid på at pantsætte bil, bolig, opsparinger med mere for at bevise at du kan betale dit lån tilbage.

Det kan være udfordrende, at skille nogle låneudbydere fra hinanden, hvis de har den samme ÅOP, eller månedlig afdrag. Derfor bør du altid ansøge hos flere banker for at finde ud af, hvem der godkender dig, og vigtigt så kan du udpege den lånekontrakt, der er mest attraktiv for dig.

Hvordan laver du et budget.PNG

Det tager ganske få minutter at udfylde en ansøgning hos den låneudbyder du har valgt. I 9 ud af 10 tilfælde er ansøgningsprocessen problemfrit.

For at blive godkendt, skal du være over 18 år, og så må du ikke være registreret i RKI eller Debitor Registeret. Derudover skal du have en fast indkomst og en fast bopæl. Når du er godkendt, har du dine penge efter 1-2 hverdage.

Klar til at låne? Brug Tjeklåns lånebregner for at finde ud af, hvor meget du skal betale af på dit lån og få klarhed over dit budget.

Hvis du skulle have spørgsmål til vores låneberegner eller lånetyper, samlelån, lånebeløb eller lignende, er du mere end velkommen til at skrive eller ringe til os på info@admill.dk eller 44 11 07 43.

author

Skrevet af

CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Gør som 28.197 andre...
Få nyheder og eksklusive lånetilbud

De billigste lån
Mest populære lån
Nyeste lån på Tjeklån


Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Tjeklån må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Tjeklån samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)