Lån penge billigt online på Tjeklån
Sådan tjener vi penge
Forside / Artikler / Sådan laver du dit personlige budget

Sådan laver du dit personlige budget

Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 19. august, 2022

Ønsker du at få styr på din privatøkonomi og danne et overblik, kan det være en god ide at lave et budget. Med et budget får du mulighed for at danne overblik over din personlige økonomi, og dermed finde hoved og hale i din indkomst og udgifter.

Når du laver dit personlige budget, får du kontrol, sikkerhed, overblik og klarhed over din private økonomi. Et budget kan hjælpe dig ud af økonomiske vanskeligheder, samt give dig et overblik over dine udgifter og indtægter. 

Hvad er et budget?

Et budget er et overblik over din privatøkonomi, som gælder både dine indtægter og udgifter. Du har mulighed for at lave dit personlige budget på et stykke papir eller på dine mobile enheder.

Når du skal igang med at lave et budget, kan det virke forvirrende og uoverskueligt. Nu sidder du måske og tænker, hvad skal et budget egentligt indeholde? Vi har samlet et overblik, for at gøre det nemt og overskueligt at komme igang. 

Indtægter

Indtægter er de penge, der går ind på din konto hver måned. Når du skal beregne indtægter, kan det være løn fra din arbejdsgiver, boligsikring, børnepenge, SU eller andre sociale ydelser. Indtægter kan også være engangsbeløb såsom feriepenge, restskat eller en bonus fra arbejdet.

Du kan finde dine indtægter ved at kigge på din konto via netbank, dog har du også andre muligheder. Vi har samlet en oversigt over, hvor du kan finde de enkelte indtægter.

Lønindkomst, kontanthjælp og feriepenge: Det kan du finde et overblik på e-boks eller på borger.dk
Su: Du kan finde et overblik over din SU på minSU via su.dk
Pension: Du kan finde et overblik over din pension på Pensionsinfo.dk
Dagpenge: Du kan finde et overblik over dine dagpengeudbetalinger gennem din a-kasse

Skulle din indtægt variere fra måned til måned, kan du blot beregne den gennemsnitlige indkomst og anvende det tal i dit personlige budget. Du bør derudover trække skatten fra, og kun anvende din nettoløn.

Udgifter

I et budget er det også vigtigt at beregne dine udgifter, for at se hvor meget luft du har i økonomien. Når du skal finde dine udgifter, findes der faste - og variable udgifter. Men så tænker du måske, hvad er forskellen mellem faste - og variable udgifter?

Faste udgifter

De faste udgifter er de vigtigste poster i dit budget, da de dækker over ting som du betaler månedligt, og ofte er nødvendige i dit liv. Faste udgifter kan være: 

 • Vand
 • El og gas
 • Husleje
 • Forsikringer
 • Mobiltelefoner og bredbånd
 • Afbetaling af dine lån
 • Abonnementer
 • Transport

Din faste indtægter betales ofte månedligt, hvert kvartal, hvert halve år eller årligt. Det kan være en god ide at lægge penge til siden, også til udgifter som du ikke betaler månedligt. Det er en god ide, så du altid er forberedt på betalingen. 

Variable udgifter

De variable udgifter er dem som ikke betales fast, og kan være en god ide at medregne i dit budget, så du får et bedre overblik over din månedlige økonomi. Variable udgifter kan være:

 • Mad
 • Hygiejne- og skønhedsprodukter
 • Medicin
 • Tøj og sko
 • Rengøringsmidler
 • Forbrug på husdyr
 • Frisør
 • Ferier
 • Gaver
 • Netflix, Disney plus, HBO max eller andre streamingtjenester

Det kan være svært at fastsætte dine variable udgifter, da de ændrer sig fra måned til måned. Dog kan du gå et par måneder tilbage, og beregne hvor meget du gennemsnitligt bruger på de forskellige poster.

Opdager du at dit budget er stramt, kan du ofte skære ned på de variable udgifter. Det kan altså være en god ide at finde ud af, om du bør skære ned på dit forbrug på bla. tøj, gaver eller andre variable udgifter., hvis du ikke har nok luft i økonomien. 

Overblik

Når du har lavet dit budget med dine indtægter samt faste - og variable udgifter, vil du stå med en samlet oversigt over din privatøkonomi. Det gør det muligt at finde ud af, hvor meget luft i økonomien du har.

Med et færdigt budget har du mulighed for at finde ud af, om dine indtægter dækker alle dine omkostninger og udgifter. Skulle pengene være få, kan du ofte skære ned på dine variable udgifter. 

Hvorfor bør du lave et budget?

 • Du får et overblik over dine indtægter og udgifter
 • Mulighed for at skære ned på dyre og unødvendige udgifter
 • Opnå mere økonomisk frihed
 • En oversigt over dit rådighedsbeløb til fornøjelser
 • Dine regninger bliver sat i system
 • Bedre muligheder for at godkendes til et lån i banken
 • Du får lettere ved at holde dig gældfri

Hvordan laver man et budget?

Før du lægger dit budget, skal vi kigge lidt nærmere på, hvad et klassisk budget indeholder. De tre nævnte poster bør altid indgå i dit budget, så du danner et brugbart overblik over din privatøkonomi:

 1. Indtægter
 2. Faste udgifter
 3. Variable udgifter

Budget.PNG

Du bør finde alle disse data, som du ofte kan finde i din netbank. Alle disse poster skal indgå i dit budget, så du får et reelt billede af din privatøkonomi. Vi har gjort det super nemt og overskueligt at lave et budget med vores budgetskema. Download vores budgetskema her.

Efter du har indskrevet de tre poster i dit personlige budget, bør du have et nettotal, der angiver hvor mange penge, du månedligt enten har til overs eller mangler. 

Budget eksempel: Sådan lægger du et budget

Du er nu blevet klædt på, idet du ved, hvad et budget indeholder. Derfor er du klar til at lægge et budget for din økonomi. Med en online budgetskabelon kommer du lynhurtigt i gang. 

Du bestemmer selv, om du downloader dit budget i excel-format, eller om du vælger at få tilsendt et privat link med dit budget på mail. Hos rådtilpenge er det muligt at indsætte sine indtægter og udgifter i et online skema. 

 I dette online budgetskema, er der på forhånd opsat en oversigt over indtægter, faste udgifter og variable udgifter. På den måde skal du kun finde tallene frem fra din netbank, og derefter indsætte dem i skabelonen.

Download vores budgetskema her.

De fleste banker har også et budgetskema. Du kan tilgå deres hjemmeside, og i stedet downloade deres budgetskabelon. Derudover kan du også tage fat i din bankrådgiver, hvis du har spørgsmål, når du begynder at lægge dit budget.

På farten?
Hvis du går efter at tjekke dit budget på daglig basis, eller bare gerne vil have dit budget med på farten, er der forskellige apps til at styre din økonomi.

Få dit budget lige ved hånden, ved at bruge én af disse 10 apps.

Tjekliste - kom i mål med dit budget

 • Inkludér indtægter, faste - og variable udgifter i dit budget
 • Angiv tydeligt dit rådighedsbeløb
 • Eftertjek at rammen for dine variable udgifter er realistiske
 • Læg altid penge til side til din opsparing
 • Gennemgå dit budget på ugentligt basis
 • Download en eller flere apps for at følge dit forbrug

Læg et budget i dag

Step 1: Book en time i din kalender i dag, en hverdagsaften eller i weekenden.

Step 2: Log ind på e-boks og din netbank for at se din lønseddel og dine økonomiske aktiviteter. 

Step 3: Download en budget app og-/eller et online budgetskema, hvor du efterfølgende indsætter de tre poster: indtægter, faste udgifter, variable udgifter og din opsparing. 

Step 4: Find ud af, om du har et underskud eller overskud i din økonomi. Hvis du har et overskud, er du på rette vej, og kan overveje flere oplevelser eller lægge flere penge i opsparingen. Har du et underskud, skal du i gang med at fjerne, skubbe og-/eller reducere dine udgifter.

Step 5: Beslut dig for, hvor meget, der henholdsvis skal gå til faste og variable udgifter, og hvor meget du vil lægge til side til din opsparing og uforudsete udgifter. Finansielle eksperter anbefaler at budgetafdelingen hedder 50/30/20. (Fordel budget)

➢ 50% til nødvendigheder, såsom mad, bolig, vand og varme

➢ 30% til ønsker, underholdning og luksusprodukter

➢ 20% til opsparing, afbetaling af gæld og uforudsete udgifter

Step 6: Tjek dit budget ugentligt for at sikre at du er ajourført med dine udgifter. Ved at have en finger på pulsen med din økonomiske situation ved du, om du skal skrue lidt ned for dit forbrug, eller om du kan åbne lidt mere op for spas og fornøjelser.

budgetfordeling .png

Hvordan udvælger du de bedste lån

Du lægger et budget for at få styr på din økonomi. Du får styr på din pengestrøm, og kan tage fornuftige beslutninger, når det kommer til dit forbrug og din opsparing. Et budget kan afhjælpe dig fra at tage et lån, men når du står i en situation, hvor du har behov for at låne penge, er det vigtigt, at du vælger det lån, der passer til dit behov.

Herunder finder du 6 spørgsmål, som du kan stille dig for at finde frem til det bedste lån.

1.  Hvorfor tager du et lån?
Find ud af om du tager lånet, fordi du har et behov for noget eller lyst til noget. Det er nødvendigt at låne penge, hvis du skal i gang med et karriereskift, ny uddannelse eller har brug for praktiske justeringer i forhold til vinduer, isolering, gulv eller lignende, som giver din lejlighed eller hus mere værdi.

Skønhedsfejl eller forbedringer på dit hus, kan være elementer, som du kan udskyde til et senere tidspunkt. I forhold til andre goder såsom weekendture, en ny telefon, eller en omgang månedlig massage, så overvej, om du kan undvære det, og spare op til det i stedet.

Dit helbred har en afgørende betydning for, at du kan have et godt liv. Derfor bør du overveje, hvad der forsøder din tilværelse. Det kan være at du har tankemylder, og derfor har behov for at gå til psykolog. Det kan være, at din computer er gået i stykker, og du skal bruge en ny, for at tjekke mails og skrive ansøgninger, så du kan finde et nyt job.

 2. Hvor lang tid vil du afdrage på dit lån?
Der er ingen grund til at presse din økonomi til det yderste, eller udvide lånetiden, hvis du har mulighed for at betale dit lån af på en kortere løbe periode. Derfor skal du finde en balance, så du hurtigt kan betale dit lån af, men samtidigt sørge for, at du også har luft i budgettet til at tage ud på oplevelser, cafébesøg eller ferie.

Får du mulighed for at indfri dit lån før tid, kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på her.

 3. Hvor meget vil du låne?
Med et budget, får du et overblik over din økonomi. Du ved, hvad du bruger dine penge på, og hvor meget du bruger på de enkelte kategorier: indkøb, tøj, indretning, elektronik osv. 

Når du ved, hvor mange penge du har tid rådighed, så ved du også, hvor meget du mangler for at realisere dit ønske. Det kan være du ønsker dig: en rejse til den anden side af jorden, en ny og større bil, eller et moderne sildebensparketgulv.

 4. Hvad koster et lån?
Find ud af, hvor meget lånet koster dig hver måned, og hvor meget du i alt skal betale tilbage. Ved at kigge på ÅOP sikrer du, at du får alle låneomkostninger med - også gebyrer, hvis du betaler for sent.

 5. Er der uforudsete omkostninger?
Som forbruger bør du altid undersøge lånets omkostninger grundigt, så du ikke ender med et dyrt lån.

Ved første øjekast, kan lånene se billige ud, når du kigger på den lave rente. Dét du skal være opmærksom på er, at der ved flere lån er et højt gebyr, hvis ikke du betaler dit månedlige afdrag til tiden. I flere tilfælde vil der også være et oprettelsesgebyr, når du optager et lån.

6. Hvilke muligheder har du?
Som med alle mulige andre beslutninger, er det altid fordelagtigt for dig at sammenligne forskellige lån med hinanden, så du kan finde det lån, der matcher dine kriterier bedst i forhold til lånebeløb, løbetid, rente osv. 

Hos Tjeklån får du en oversigt over de bedste lån. På den måde kan du hurtigt sidestille lånene med hinanden, og udpege det lån, der er mest relevant for dig.

Har du behov for at låne penge i dag?

Det første er ikke altid det bedste. For at finde frem til det bedste lån i forhold til løbetid, månedlige afdrag, ÅOP osv., er det er det altafgørende, at du stiller lånene op over for hinanden. Hos Tjeklån har vi lavet en oversigt, så du kan sammenligne dine lånemuligheder på kort tid.

Når du ansøger, om et lån, via en online ansøgning, vil du opleve, at du ikke skal stille sikkerhed for lånet. Derfor behøver du ikke at bruge energi og tid på at pantsætte bil, bolig, opsparinger med mere for at bevise at du kan betale dit lån tilbage.

Det kan være udfordrende, at skille nogle låneudbydere fra hinanden, hvis de har den samme ÅOP, eller månedlig afdrag. Derfor bør du altid ansøge hos flere banker for at finde ud af, hvem der godkender dig, og vigtigt så kan du udpege den lånekontrakt, der er mest attraktiv for dig.

Hvordan laver du et budget.PNG

Det tager ganske få minutter at udfylde en ansøgning hos den låneudbyder du har valgt. I 9 ud af 10 tilfælde er ansøgningsprocessen problemfrit.

For at blive godkendt, skal du være over 18 år, og så må du ikke være registreret i RKI eller Debitor Registeret. Derudover skal du have en fast indkomst og en fast bopæl. Når du er godkendt, har du dine penge efter 1-2 hverdage.

Klar til at låne? Brug Tjeklåns lånebregner for at finde ud af, hvor meget du skal betale af på dit lån og få klarhed over dit budget.

Hvis du skulle have spørgsmål til vores låneberegner eller lånetyper, samlelån, lånebeløb eller lignende, er du mere end velkommen til at skrive eller ringe til os på info@admill.dk eller 44 11 07 43.

author

Skrevet af

CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Gør som 28.197 andre...
Få nyheder og eksklusive lånetilbud

De billigste lån
Mest populære lån
Nyeste lån på Tjeklån


Fortsæt uden indtastning af e-mail

Ved at indtaste din e-mail og dit telefonnummer og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Tjeklån må sende dig e-mails og sms'er om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Tjeklån samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik