Indholdsfortegnelse Table of content

Del på:

Facebook Twitter Linkedin

Historisk lav kurs på den Svenske krone, har gjort det billigt at handle i Sverige i 2023. I den første måned af 2023 har kursen på en svensk krone ligget på mellem 0,66-0,67 danske kroner. Den aktuelle kurs er den laveste siden finanskrisen i 2009. 

Du kan altså få meget for pengene, hvis du tager på shoppingtur i Sverige. Den lave kurs skyldes især økonomiske problemer i svensk økonomi, der er ramt af høj inflation, stigende renter, et skrøbeligt boligmarked og nogle store konjunkturfølsomme industrivirksomheder.

Lav kurs på svenske krone

Lav kurs på svenske krone

Den svenske krone har ikke været lavere siden 2009

Den aktuelle kurs på den svenske krone, er den laveste siden finanskrisen i 2009. Du skal i januar 2023 kun af med i omegnen af 67 danske kroner for at få 100 svenske kroner i hånden. Det har fået mange danskere til at tage turen hen over Øresundsbroen. 

Lave kurser på den svenske krone har gjort en shoppingtur til Sverige meget favorabel, da de danske kroner rækker langt længere. Men kan det virkelig svare sig at tage turen til Sverige?

Inden du sætter dig til rette i bilen, og kører afsted mod Sverige, er der en rækker omkostninger, som du bør overveje:

  • Udgifter til benzin eller el til bilen

  • Broafgiften på Øresundsbroen

Priser for personbil - Øresundsbroen:

Enkelt tur Tur/retur
415 kr. 830 kr.

Vil du gerne afsted på shoppingtur i Sverige i forbindelse med den historisk lave kurs, bør du overveje, om transportomkostningerne opvejer besparelsen. Det kan dog godt være en besparende tur, hvis du skal indkøbe større og dyrere varer, hvor prisforskellen er betydelig. 

Hvad er årsagen til faldet i den svenske krone?

Den lave kurs på den svenske krone skyldes især økonomiske problemer i svensk økonomi, som ligesom store dele af verden er ramt af høj inflation, stigende renter, et skrøbeligt boligmarked og nogle store konjunkturfølsomme industrivirksomheder. 

Hjemme i Danmark oplever vi i skrivende stund problemer på boligmarkedet, og det gør man ligeledes også Sverige. Men i Sverige er boligmarkedet mere skrøbeligt, da store dele af boligmarkedet er finansieret med lån med variabel rente. 

Mange svenskere oplever altså forøgede omkostninger på deres boliglån i form af de højere renter. De højere renter på svenskernes lån har lagt låg på de svenske forbrugeres forbrug. 

Sammenligner man dansk eksport med den svenske, har vi en højere grad af eksport i varer som medicin, der ikke svinger så meget i pris. Det vil sige, at dansk eksport ikke rammes lige så hårdt af, om økonomien er på vej op eller ned. Svensk eksport består i høj grad af biler og stålprodukter.

Danskerne valfarter til Malmø

Et stort antal danskere har valgt at tage køreturen over til vores naboer i Sverige, hvor der bliver handlet rigeligt ind. Der har siden slutningen af 2022 og starten af 2023 været rigeligt med danske nummerplader på vejene i Malmø.

Her har mange danskere valgt at handle ind af tøj, sko, elektronik, dagligvarer og meget mere. De lave priser har kunnet mærkes på svensk import af danske shoppeglade kunder, som i høj grad har bidt mærke i den lave kurs. 

Svenske medier: hver anden kunde i Emporia er dansk

Ifølge flere svenske medier er hver anden kunde i Emporia Dansk. De fristende priser på forbrugsvarer i Sverige, har altså i den grad fristet mange shoppe-glade danskere.

Hver anden kunde i Emporia er dansker

Hver anden kunde i Emporia er dansker

Hvis du føler dig fristet af en shoppetur i Sverige, er det altså et godt tidspunkt at komme afsted, for der kan være mange penge at spare på en lang række produkter. 

Du kan finansiere din shoppetur til Sverige med dine feriepenge, eller du kan anvende din overskydende skat, hvis du har betalt for meget i skat.

Author