Indholdsfortegnelse Table of content

Del på:

Facebook Twitter Linkedin
Hvordan køber man aktier?

Du køber aktier ved at oprette en konto hos en aktieplatform eller ved at bede banken om at åbne et aktiedepot for dig, så du selv kan investere penge via netbanken.

Aktier er værdipapirer, som viser, at du som investor ejer en andel i et selskab. Dine aktier gør dig til medejer i virksomheden, og du har derfor ret til en del af selskabets overskud.

Som investor kan du i dag købe aktier hos din egen bank eller gennem en investeringsplatform. Her får du mulig for at købe og sælge enkelte aktier, ETF`er, indeksfonde og andre værdipapirer. Derudover har du mulighed for at købe danske - og udenlandske aktier.

Herunder finder du et overblik over, hvor man køber aktier, så du kan komme i gang med investere dine penge. Her er alt du skal vide.

Om aktier

Aktier er værdipapirer, som viser, at du ejer en andel i et selskab. Når du som investor har aktier i et selskab, ejer du altså en lille del af virksomheden. Aktier købes og sælges på en børs. Det er udbud og efterspørgsel som bestemmer aktiekursen (Prisen) på aktien.

Aktiekurserne svinger baseret på udbud og efterspørgsel, som ofte påvirkes af en række faktorer. Først og fremmest gælder det investorernes forventninger til de enkelte virksomheder. Kursen på en aktie afhænger af markedets aktuelle vurdering af virksomheden. 

Interessen for en aktie afhænger også af forventninger til virksomhedens fremtidige vækst og indtjening.

Om aktier

Om aktier

Hvordan køber du en aktie?

Det er nemt at investere i aktier selv. Du køber en aktie ved at oprette en konto hos en aktieplatform eller ved at bede banken om at åbne et aktiedepot for dig, så du selv kan investere penge via netbanken.

Når du køber aktier, kan du sætte dem på en aktiesparekonto eller i et almindeligt aktiedepot.

Som investor skal du derefter indbetale det beløb, som du vil handle aktier for. Du kan selv fastlægge, hvor mange penge du ønsker at investere i aktier. 

Hvordan køber jeg min første aktie?

Du køber din første aktie ved at bede banken åbne et aktiedepot eller gennem en aktieplatform. Her kan du opbevare dine aktier, indtil du vælger at sælge dem igen.

Investering i aktier giver historisk set mulighed for at tjene penge, som over tid vokser. Som tommelfingerregel siger man baseret på det amerikanske S&P 500 indeks, at aktiemarkedet i gennemsnit stiger med 7-8% om året, justeret for inflation.

Aktier kan som langsigtet investering give afkast, som kan mangedoble din penge, når du vælger at sælge aktien igen. Det skyldes renters rente effekten. Renters rente effekten er, når du lader dine investeringer vokse over en længere periode.

Vejen til den første aktie kan være uoverskuelig, dog finder du en komplet guide, som hjælper dig gennem hele processen her

Hvordan begynder jeg på aktier?

Du begynder på aktier ved at investere dine penge i udenlandske - og danske aktier. Der findes mange aktier og værdipapirer, som du kan investere dine penge i. Det kan derfor være svært for mange begyndere at få et overblik over aktiemarkedet.

Her skal du træffe beslutninger om, hvilken aktieplatform du vil bruge, hvilke aktier du skal købe, om du skal vælge en aktiv eller passiv investeringsstrategi og mere.

Herunder finder du 5 tips inden du begynder på aktier.

1 Forstå det selskab, du investerer i

Inden du investerer i et selskab, er det en god ide at læse og lære om selskabet. Brug noget tid på at forstå selskabets historie, deres sektor, konkurrenter og andet. Det giver dig gode muligheder for at træffe den rette beslutning om at købe deres aktier eller lade være. 

2 Tænk langsigtet

Når du skal investere i aktier, opnår du i langt de fleste tilfælde det bedste afkast, når du beholder dem i lang tid. Derfor skal du sikre dig bedst muligt, at selskabets produkter også er på markedet om 10, 15 og 20 år. Her er grønne investeringer et godt eksempel på produkter, som forventes at være på markedet i mange år.

3 Udvælg selskaber, sektorer og lande

Når du skal investere i aktier, bør du altid diversificere din portefølje. Når du Diversificer din portefølje, vil det sige, at du spreder dine midler på tværs af både selskaber, sektorer og lande. Diversificering er en fordel, da du undgår at være eksponeret højt, som er tilfældet hvis 100 procent af din portefølje, er placeret i én aktie. Du vil være eksponeret højt, da hele din portefølje falder, hvis aktiekursen falder.

4 Vurder værdien af selskabet

Nogle gange vil aktiemarkedet pumpe prisen op på et selskabs aktier til over den reelle værdi. Andre gange er det omvendt. Det kan derfor være en god ide at vurdere, om værdien på den gældende aktie er til at stå på mål for. 

5 Skal du føre en aktiv eller passiv investeringsstrategi

Aktiv investering er en aktiestrategi for dig, som gerne vil bruge meget tid på aktiehandel og virkelig sætte dig ind i aktiemarkedet.

Passiv investering er når investorer, blot vil have deres penge til at vokse. Passiv investeringsstrategi er for dig, som ikke ønsker at bruge meget tid på at investere aktivt.

Det kan være en god ide, at finde ud af hvilken strategi du vil følge, så du kan foretage de bedste investeringer. 

Hvor kan man købe aktier?

Du kan købe aktier hos din egen bank eller gennem en aktieplatform.

Hvor kan man købe aktier?

Hvor kan man købe aktier?

De fleste pengeinstitutter har en netbank, hvor du kan købe eller sælge aktier, obligationer, investeringsbeviser eller andre værdipapirer. Derudover kan du også få din bank til investere dine penge i aktier for dig.

Hvis du beder banken om hjælp og rådgivning til investering i aktier, vil banken lave en investeringsprofil til dig. Sådan en profil er lavet ud fra:

  • Hvor stort et afkast du ønsker

  • Hvor smertegrænse for tab ligger

  • Hvor længe du ønsker at investere.

Du kan altså i samarbejde med en rådgiver vælge, om du ønsker en lav, medium eller høj risiko på dine investeringer.

Det er ofte billigst selv at købe og sælge aktier via investeringsplatforme eller igennem din netbank. Når du beder banken om at håndtere din investering i aktier for dig, bliver det i mange tilfælde noget dyrere. 

Der findes i dag en lang række aktieplatforme, hvor du selv kan investere dine penge. 

Aktieplatforme

Aktieplatforme er platforme, som giver dig mulighed for at investere i aktier og ofte også andre værdipapirer. Alle handelsplatforme giver dig mulighed for at købe og sælge aktier. Som investor får du ofte adgang til en lang række danske - og udenlandske værdipapirer.

Danske aktieplatforme foretager automatisk indberetning og afregning til Skattestyrelsen. Det er derfor super nemt at købe aktier, da du ikke skal bekymre dig om dine aktier beskattes korrekt, da det bliver gjort automatisk.

Der findes i dag en række store aktieplatforme. De største aktieplatforme til handel med aktier er:

Når du skal vælge en investeringsplatform, er der en række faktorer, som du kan basere dit valg på:

  • Brugervenlighed

  • Kurtage og gebyrer

  • Udvalg af værdipapirer

  • Finansielle instrumenter/værktøjer

Hvordan handler man med aktier?

Du handler med aktier ved at købe og sælge aktier. Du kan købe og sælge aktier på en aktieplatform eller gennem den bank, hvor du også har en almindelig bankkonto.

Når du investerer dine penge på forskellige aktier gennem en aktieplatform, er der tale om handel med aktier.

I dag har langt de fleste pengeinstitutter en netbank, hvor du kan købe eller sælge aktier og andre værdipapirer. Du vil ofte have adgang til dine investeringer via app og/eller web. Afhængigt af dit pengeinstitut vil der ofte være en fane, der hedder ”Investering”.

Hvordan sælger man aktier?

Du sælger dine aktier ved at foretage en handel på den platform, hvor du har dine aktier stående. Ofte vil der være en knap, som hedder "Sælg", hvor du kan foretage et salg af dine aktier.

Hvordan sælger man aktier?

Hvordan sælger man aktier?

Det er ikke nødvendigt at sælge alle sine aktier på en gang, og du kan derfor vælge bestemte aktier, som du ønsker at sælge. Du kan altså selv vælge, om du vil sælge en enkelt aktie eller flere aktier.

Inden du sælger dine aktier, er det vigtigt at tænke langsigtet. Ofte tænker nye investorer at man skal sælge aktier, når der kommer røde tal på bundlinjen. Her er det vigtigt at holde hovedet koldt.

Når du investerer penge i aktier, opnår du ofte det største afkast på sigt. Det er vigtigt at du er tålmodig, og lader dine penge vokse. Her er der tale om Renters rente effekten. Renters rente effekten er, når du lader dine investeringer vokse over en længere periode.

Mange investorer opnår nedture, som ofte er efterfulgt af flere opture på deres værdipapirer.

Det er altså vigtigt, at du overvejer det grundigt, inden du sælger dine aktier, da du kan gå glip af et større afkast. Det gælder især, når du ser røde tal på bundlinjen, hvor det kan være fristende at følge andre investorer. 

Hvornår skal man købe aktier?

Du skal købe aktier, når du har penge, som du ønsker at investere i værdipapirer. På den måde får du dine penge til at arbejde for dig. Det kan være en fordel at købe aktier, hvis du ikke ønsker at lægge dine penge i en opsparing hos banken til en rente på 0% eller negativ rente.

Køb aktier så tidligt som muligt. Det kan lyde overraskende, men det kan være en god ide at komme i gang med at investere i aktier tidligt. På den måde kan du lade dine aktier vokse i flere år.

Du bør kun investere penge, som du reelt har råd til at miste. Det vil sige, at der er en risiko ved at investere penge i aktier. Dog har du gode muligheder for at opnå et godt afkast, som kan vokse sig stort over tid.

Spørgsmål og svar

Hvor mange penge skal man have for at købe aktier?

Der er ikke et bestemt beløb, som du skal starte med for at investere i aktier. Dog er det en god ide, at investere større beløb på en gang. Det kan ikke betale sig at investere små beløb og handle ofte, da det er for dyrt i kurtage.

Hvor meget skal man investere i aktier?

Det kan ikke betale sig at investere små beløb og handle ofte, da det er for dyrt i kurtage og andre omkostninger. Det kan derfor være en god ide at samle større beløb, som du kan investere på en gang.  

Hvor meget betaler man i skat på aktier?

I 2023 skal du betale 27 % af de første 117.800 kr. af den samlede aktieindkomst og 42 % af aktieindkomsten ud over 117.800 kr.

OBS!

Ovennævnte indhold må ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tjeklån tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af Tjeklån selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder, som Tjeklån vurderer pålidelige. Tjeklån er ikke ansvarlig for dispositioner eller undladelser foretaget på baggrund af informationerne. Tjeklån anbefaler sagkyndig og professionel vejledning ved investeringsbeslutninger. Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling.

Author
banenr