Indholdsfortegnelse Table of content

Del på:

Facebook Twitter Linkedin

Kan du ikke finde din drømmebolig på det danske boligmarked, findes der et attraktivt alternativ. Du kan vælge at bygge din kommende bolig selv, så du kan få frihed til selv at vælge placering, materiale, størrelse og meget mere. 

Vi har lavet en oversigt, som hjælper dig med at beregne prisen på, hvad det koster at bygge et nyt hus i 2024. Her er alt du skal vide.

Har du brug for hjælp i forbindelse med opførelse af et hus, har vi startet et samarbejde til fordel for vores brugere. 

Virksomheden Finansteam hjælper med hele processen

Hvad koster det at bygge et hus?

Når du skal bygge hus, er der en række faktorer, som er med til at afgøre husets pris. Først og fremmest kommer prisen an på, hvor i landet du vælger at bygget dit nye hus.

Vælger du at bygge et nyt hus, kan du som udgangspunkt forvente en pris på 11.000 kr. pr. kvadratmeter. Derudover kan kan du lægge et tillæg på 1 million kr. for husbyggeriet. På trods af dette vil prisen på afhænge af de individuelle detaljer, som du har valgt til dit nye hus.

Hvad koster det at bygge hus

Hvad koster det at bygge hus

Hvordan kan jeg finansiere et husbyggeri

Ønsker du finansiering til dit husbyggeri, findes der afhængigt af byggeriets størrelse flere muligheder. Ofte skal du finansiere dit husbyggeri med et lån.

Hvis du skal igang med et af de større byggeprojekter, vil du typisk finansiere dit husbyggeri med et realkreditlån. Skal du blot i gang med en renovering eller ombygning af din nuværende bolig, findes der en lang række muligheder til denne type af lån.

Du kan også optage et lån i din boligs friværdi, og lånebeløbet vil i det tilfælde afhænge af, hvad din bolig er værd.

Det bør du overveje inden husbyggeri

Hvis du overvejer at gå i gang med husbyggeri af et nyt hus, er der en række faktorer som du bør overveje. Vi har samlet en oversigt over hvilke ting, som du bør overveje, inden du går i gang med at få opført et nybygget hus. 

Inden du går i gang med at bygge hus, bør du først og fremmest overveje følgende spørgsmål:

  • Hvor skal dit kommende hus placeres?

  • Har der tidligere stået et hus på byggegrunden?

  • Hvor stort skal huset være?

  • Hvilke materialer skal der anvendes i det nye hus?

  • Skal der opføres et arkitekttegnet byg-selv hus eller et typehus?

Hvor skal huset bygges?

Prisen på byggeriet af din nye drømmebolig afhænger af husets placering, og om der tidligere har ligget et hus på grunden. Hvis der tidligere har ligget hus, vil dit byggeprojekt blive nemmere og billigere, da de nødvendige installationer vil være tilkoblet grunden.

Vælger du at at bygge nyt hus på en tidligere ubebygget grund, vil der være ekstra omkostninger forbundet i form af:

  • Kloakering

  • Forsyning af el og vand

  • Afløb

  • Regulering af terræn

Byggemodning (Når grund gøres klar til byggeri) vil ofte koste mellem 75.000 - 150.000 kr., dog afhænger det af grund og placering. 

Når du skal vælge den geografiske lokation for dit boligbyggeri, har det også indflydelse på, om det overhovedet kan betale sig at bygge et nyt hus. 

Er huspriserne meget højere end for en byggegrund i området, kan det med stor sandsynlighed betale sig for dig at opføre et nyt hus, frem for at renovere et eksisterende hus.

Hvor stort skal huset være

Prisen når du bygger nyt hus, vil selvfølgelig være dyrere, jo større et hus du vælger. Det skyldes, at der skal anvendes flere materialer og håndværkere til hele byggeprocessen.

Når du bygger et nyt hus, findes der nogle engangsudgifter, som ikke påvirkes betydeligt af husets størrelse:

  • Byggemodning

  • Tilslutningsafgift

Valg af materialer og tekniske løsninger har også betydning for, hvad huset kommer til at koste:

  • Belysning

  • Ventilation

  • Opvarmning

Står du selv for at opføre huset, kan du vælge individuelle løsninger som er energibesparende og effektive. Du kan blandt andet vælge at få installeret solceller. Ved at vælge energieffektive løsninger, kan du spare mange penge på de faste udgifter i fremtiden.

Hvor stort skal huset være

Hvor stort skal huset være

Skal jeg vælge et arkitekttegnet hus eller typehus?

Vælger du at få bygget et byg-selv arkitekttegnet hus, vil det i langt de fleste tilfælde være dyrere end et typehus. 

Typisk vil der opstå uforudsete udgifter, som ikke vil opstå med typehuse, da de ofte kommer med en fastprisgaranti(Garanti for prisen ikke overstiger den aftalte pris).

Vælger du at bygge et typehus, har du ikke mulighed for at vælge alle løsninger til dit ønskede drømmehus, som du har mulighed for med et arkitekttegnet hus. Du vil altså ikke have samme fleksibilitet, når det gælder byggematerialerne, mursten, vægge, vinduer og gulve.

Ønsker du selv at vælge detaljerne og alle tilvalg, opnår du mange fordele med et arkitekttegnet hus. Dog skal du tage højde for, at byggeriet af den årsag vil være dyrere for denne type af huse.

Udgifter forbundet med husbyggeri

Når du skal bygge nyt hus, er der nogle udgifter forbundet med husbyggeri. Der er nogle faste udgifter, som du skal betale ved et nyt byggeri:

  • Tinglysning

  • Pantebreve

  • Salær til advokat og ejendomsmægler

  • Honorar til eventuel rådgiver

Langt de fleste udgifter er relateret til selve byggeriet. Herunder finder du en oversigt over nogle af de udgifter, som du ofte skal betale for at få bygget dit eget hus.

Omkostninger og priser ved husbyggeri

Opgaver

Pris(Gns. pris)
Evt. nedrivning af gamle hus 100.000 - 150.000 kr.
Jordbundsundersøgelse 5.000 - 15.000 kr.
Byggetilladelse 10.000 - 25.000 kr
Fundering 50.000 - 750.000 kr.
Tilslutningsafgift 125.000 - 200.000 kr.
Landinspektør, skelkonstatering, afsætning og IBS-attest 10.000 kr. – 25.000 kr.
Udgifter til byggestrøm og byggevand under opførelse 10.000 kr. – 40.000 kr.
Byggerådgiver 10.000 – 40.000 kr.
Bortskaffelse af forurenet jord 50.000 kr. – 500.000 kr.
Facade 50.000 kr. – 100.000 kr.
Vægge 0 – 50.000 kr.
Gulve 20.000 kr. – 200.000 kr.
Tag 0 – 500.000 kr
Vinduer og døre 0 – 100.000 kr.
Jordvarme 125.000 kr. – 250.000 kr.
Ventilation 0 – 75.000 kr.
El, stikkontakter og spots 50.000 kr. – 200.000 kr.
Køkken, bad og hårde hvidevarer 100.000 kr. – 500.000 kr.

Tallene på den ovenstående tabel er estimater, og der er af den grund ikke taget højde for individuelle priser og tilbud, som du kan modtage eller pludselige stigende priser inden for de enkelte brancher.

Inden du begynder dit husbyggeri, kan det være en god ide at lave en oversigt. Du kan indhente tilbud, og derefter skrive dem ind, så du kan danne et overblik over byggeriets udgifter.

Det skal du betale for at bygge et hus

Det du skal betale for at bygge et hus, afhænger ofte af en række faktorer. For at bygge et helt nyt hus afhænger det ofte af mange ting som lokation, byggematerialer, prisen på håndværkerne og andet.

Det kan derfor være svært at fastlægge dit byggebudget ud fra andre priser på husbyggerier. Byggeriet af huset vil også have omkostninger forbundet med enkelte dele af byggeriets faser, og du kan i nogle tilfælde udskyde enkelte projekter til et senere tidspunkt.

Det kan være en god ide at lave et budget ved at kontakte mange byggefirmaer som Eurodan huse og undersøge deres priser. På den måder kan du sammensætte et budget, som giver et økonomisk overblik, så du på den måde kan beregne den endelige pris.

Spørgsmål og svar

Kan man bygge nyt hus for 1 millioner?

Du kan godt bygge et nyt hus for 1 million kr., dog vil det afhænge af, hvor du ønsker at bygge hus. 1 million kr. er ikke et stort budget, og du kan af den årsag blive nødsaget til at spare på enkelte faktorer af huset. Du kan låne flere penge, så du kan opfylde alle dine drømme.

Kan man bygge nyt hus for 2 millioner?

Ja, du kan sagtens bygget et nyt hus for 2 millioner kr., dog afhænger det ofte af hvor i landet, du vil bygge et hus. Som forbruger kan du indhente priser på byggeriet fra flere byggerådgivere, så du kan få styr på budgettet.

Hvad koster et nyt hus på 150 kvm?

Prisen på et nyt hus på 150 kvm afhænger af en række faktorer, og er et projekt som kan variere meget i pris. Ifølge tal fra Bolius er gennemsnitsprisen 2.2 millioner kr. Prisen vil dog afhænge af lokation, byggegrund, valg af materialer, håndværkere og andet.

Hvad koster et nyt hus på 200 kvm?

Prisen på et nyt hus på 200 kvm. afhænger af flere faktorer såsom: lokation, byggematerialer osv. Når du skal i gang med et byggeprojektet, kan det være en god ide at lave et budget. Budgettet giver dig overblik, så du kan beregne den endelige pris på dit drømmehus.

Hvilken hustype er billigst at bygge?

Typehus er typisk den billigste hustype, da tegningerne allerede er lavet og klar. Der findes mange byggefirmaer som tilbyder byggeri af typehuse, og du har derfor gode muligheder for at opnå en god pris.

Author
banenr