Indholdsfortegnelse Table of content

Del på:

Facebook Twitter Linkedin

Kommer du i en situation, hvor du får en uforudset regning, som du ikke kan betale, findes der en lang række løsninger på markedet. I dag er to populære lånetyper forbrugslån og kassekredit, men hvad er bedst, hvad er forskellen og hvordan vælger man det rigtige?

Vi har lavet en oversigt, for at hjælpe dig med at vælge den bedste løsning. Her er alt du skal vide. 

Hvad er et forbrugslån?

Forbrugslån er, som det ligger i navnet, et lån der primært bruges til en form for forbrug. Det kunne være at du har behov for en ny vaskemaskine, da den gamle er gået i stykker eller til en ferie.

Mange vælger at optage et forbrugslån, da det er en fleksibel lånetype, som ofte kan tilbagebetales over en relativ kort periode.

Ønsker du at optage et forbrugslån, er ansøgningsprocessen super nem, og kan klares online hjemme i stuen via din mobil, computer eller tablet.

Det er vigtigt at du holder øje med omkostningerne på et forbrugslån, da lånetypen ofte kan være dyrere end andre lånetyper på markedet.

Når du optager et forbrugslån, vil du ofte have pengene på din konto inden for meget kort tid. Med forbrugslån kan du låne penge, når du akut står og mangler penge til uforudsete udgifter såsom en ødelagt vaskemaskine. 

Fordele og ulemper ved forbrugslån

Et forbrugslån kan være en god mulighed, når du akut mangler penge, dog findes der en række fordele og ulemper. Vi har lavet en oversigt over fordele og ulemper ved forbrugslån, for at hjælpe dig med at vælge den bedste løsning.

Fordele

  • Nemt og hurtigt lån

  • Hurtig låneprocess

  • Ingen krav til låneformål

  • Ingen krav om at stille sikkerhed

  • Ingen udbetaling

  • Mulighed for at låne store beløb

  • Fleksibel lånetype

Ulemper

  • Høje renter

  • Høj ÅOP

  • Høje samlede omkostninger

Inden du vælger at optage et forbrugslån, bør du sikre dig at du kan betale den månedlige ydelse. 

Kommer du i en situation hvor du ikke betaler den månedlige betaling til tiden, kan der forekomme tårnhøje gebyrer, og du kan i sidste ende blive registreret i RKI eller Debitor Registret.

Du kan beregne den månedlige ydelse på dit lånetilbud, ved at gøre brug af en låneberegner.

Hvad er en kassekredit?

En kassekredit er en aftale, som du indgår med banken, så du kan gå i minus indtil en vis beløbsgrænse.

Når du aftaler en kassekredit hos banken, vil renten være lavere end ved et normalt overtræk. Skulle du gå ind i en periode med usikker indkomst og uforudsete udgifter, så giver kassekreditten dig et større rådighedsbeløb.

Med en kassekredit får du ofte fleksibilitet med en ekstra sum penge til rådighed. En kassekredit er altså et kortfristet lån du tager hos din bank, som du kun anvender, hvis behovet opstår. 

Kassekredit i banken

Når du laver en aftale om en kassekredit i banken, får du et bevilget overtræk. Der stilles altså en kredit til rådighed, og du kan derfor gå i minus til en vis beløbsgrænse.

Kassekreditten hos din bank kan tilknyttes en særskilt konto eller din lønkonto. Når du vælger en kassekredit til din lønkonto, fungerer den som en økonomisk buffer, så du ikke kommer i en situation, hvor du ikke kan betale dine regninger. 

En kassekredit i banken fungerer anderledes end andre former for gæld, da du kun betaler renter af den andel af kassekreditten, som du gør brug af. Vælger du ikke at anvende din kassekredit, skal du altså ikke betale omkostninger for det. 

Kassekredit online

Som låntager kan du også vælge en kassekredit online, dog skal du være opmærksom på, at denne lånetype ofte forveksles med en kassekredit i banken.

En kassekredit i banken adskiller sig fra en online kassekredit på en række faktorer. Med en online kassekredit skal du betale en månedlig minimumsrente, som er en procentdel af lånebeløbet.

Som låntager kan du tilbagebetale din online kassekredit helt, når du får råd til det. Prisen på kassekreditten afhænger altså af, hvor meget du vil låne, og hvor hurtigt du betaler den tilbage. 

Fordele og ulemper ved kassekredit

En kassekredit kan være en god mulighed, for at skabe en økonomisk buffer i din økonomi, dog finder der en række fordele og ulemper. Vi har lavet en oversigt, for at hjælpe dig med at vælge den bedste løsning for dig.

Fordele

  • En økonomisk reserve i svære tider

  • Kassekredit giver en form for sikkerhed og tryghed

  • Giver fleksibilitet

  • Billigere rente end ved almindelig overtræk

  • Renten kan forhandles med din bank

  • Lave omkostninger sammenlignet med bla. forbrugslån

  • Du betaler kun for kreditten, som du bruger

  • Fleksibel tilbagebetaling

Ulemper

  • Det koster ofte penge at oprette en kassekredit - Gebyret afhænger af din bank

  • Ingen fast tilbagebetaling - Gælden kan vokse sig stor

  • Kan blive dyrt, hvis du får overtræk udover kassekreditten

Skal jeg vælge forbrugslån eller kassekredit?

Det kan være svært at finde ud af, om en kassekredit eller et forbrugslån passer dig bedst. Vi håber, at vores guide hjælper dig med at forstå de to typer af lån, så du kan vælge det bedste lån til dine behov og din økonomiske situation.

En kassekredit kan være en god løsning, hvis du blot ønsker en form for sikkerhedsnet. Kreditten giver ekstra fleksibilitet, og du skal ikke betale renter eller omkostninger, hvis du ikke gør brug af kassekreditten.

Kommer du i en situation, hvor du får brug for penge med kort varsel, er et forbrugslån ofte en bedre løsning. Forbrugslån giver adgang til hurtige penge, hvor du nemt og hurtigt kan komme gennem ansøgningsprocessen.

Når du modtager et lånetilbud, skal låneudbyderen angive de årlige omkostninger i procent (ÅOP). Det er en god ide at sammenligne forskellige lån, for at finde det billigste og bedste forbrugslån.

Med et forbrugslån, som kan være på fx 5000 kr., vil lånebeløbet ofte blive udbetalt inden for få dage, og du afdrager derefter lånet gennem hele lånets løbetid.

Det afhænger altså af en række forskellige faktorer. Forbrugslån er typisk et mindre beløb, som du betaler tilbage over en kortere periode, mens en kassekredit er et lån, som du har adgang til, når du har behov for det.

Author