Sådan tjener vi penge
Forside / Artikler / Sådan tjekker du om du er registreret i RKI

Sådan tjekker du om du er registreret i RKI

Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 11. marts, 2022

Havnet i RKI?

Bare det at høre ordet RKI kan skræmme mange folk. Sjovt nok forbinder vi danskere RKI med økonomiske problemer, gæld og dårlige betalere. Og det er der selvfølgelig en grund til. Det er netop lige hvad RKI handler om.

RKI er det sted, du bliver registreret, hvis du ikke betaler det, du skal. RKI står for Riebers Kredit Information, og er et register der samler informationer om danskernes økonomi - altså dem med dårlig økonomi.

Hvis du altså ikke betaler dine regninger, vil du havne som dårlig betaler i RKI. Der er dog helt klare og tydelige regler om, hvor meget der skal til, for at du havner der.

Du skal modtage mindst tre rykkere, og de skal være skriftlige. Hvis ikke det er tilfældet, vil du ikke ende i RKI. De første to rykkere må ikke varsle om RKI, og de skal sendes med minimum 10 dages mellemrum. Den tredje rykker skal så varsle om RKI, og først efter at du har modtaget den, og således er blevet advaret mod RKI, må de indberette dig.

Havnet i RKI

Hvis du skylder penge på mindst 7.500 kroner til det offentlige, kan du blive indberettet - men beløbet skal altså være mindst 7.500 kroner.

Unge under 18 år kan ikke blive registreret som dårlige betalere i RKI, så først efter du er blevet 18 og økonomisk uafhængig, skal du forholde dig til dette.

Hvis du er havnet i den uheldige situation, at du er registreret i RKI som dårlig betaler, er der her en guide til, hvad du kan gøre. Først og fremmest, hvordan tjekker du, om du er registreret i RKI. Hernæst, hvad gør du for at komme ud af RKI. 

Sådan tjekker du, om du er havnet i RKI 

Som beskrevet i tidligere afsnit skal du ikke gå rundt til hverdag og frygte, at du lige pludselig bliver registreret i RKI. Heller ikke selvom du måske synes, at du aldrig har nok penge. Det er nemlig kun, hvis du har modtaget din tredje rykker, at du kommer i RKI. Der har du altså en tydelig indikator, og først der ved du, om du skal reagere.

Hvis du har modtaget din tredje rykker, og fået dermed blevet registreret i RKI, vil du få en besked om det. Denne besked vil du få via brev eller e-post. Både virksomheder og privatpersoner vil få direkte besked, hver gang de bliver registreret i RKI.

Dog har alle alligevel ret til at få aktindsigt - altså ret til at få at vide, om de er registreret eller ej. For at tjekke, om du er registreret i RKI skal du gå på dininfo.dk og logge ind med dit NemID. Der vil du kunne se, om du er registreret eller ej. Du kan både blive registreret i RKIs “åbne register” og i deres “lukkede register”.

tjek hvis du er havnet i RKI

Hvis du skylder mere end 1.000 kroner samlet, bliver du registreret i deres åbne register. Dette vil RKIs kunder kunne se. RKIs kunder er større virksomheder, banker og andre virksomheder, der arbejder med enten lån eller kredit.

Hvis du derimod skylder mellem 200-1.000 kroner, vil du kun blive registreret i det lukkede register. Her er det kun RKI der kan se, at du er registreret. Dine oplysninger er altså ikke offentligt tilgængelige. 

Altså vil du få direkte besked, hvis du en dag skulle være så uheldig at havne i RKI. Du kan derefter selv gå direkte ind på hjemmesiden og tjekke op på, hvor meget du skylder, så du hurtigst muligt kan få det skyldige beløb betalt, og få det hele ud af verden. 

Sådan kommer du ud af RKI igen 

Et af de vigtigste spørgsmål at få svar på, er selvfølgelig, hvordan du kommer ud af RKI igen, når du først er registreret. Ingen er interesserede i at være registreret som dårlig betaler, da det betyder at dine muligheder for at for eksempel at låne penge er helt udelukkede.

Du kan få nej til konto- og kreditkort og til telefonabonnement, og derudover vil du sikkert også blive afvist i at kunne købe ting på afbetaling. Du kan for eksempel også risikere at håndværkere ikke vil arbejde for dig. Her er der dog rigtig gode nyheder. Så snart du betaler din gæld, vil du komme ud af registeret.

Du skal i denne situation huske at bede firmaet om at få dig slettet hos RKI, da det er deres opgave og ikke din.

Når du betaler din gæld, er det vigtigt, at du får en kvittering på det, hvis der skulle opstå nogle problemer senere hen. Hvis du nu ikke har mulighed for at betale din gæld, vil du stå i RKI i fem år, før du bliver slettet. Selvom du bliver slettet fra RKI, vil din gæld ikke blive slettet, og du skal selvfølgelig derfor stadig betale pengene tilbage.

Du kan godt være registreret i RKI flere gange på samme tid, hvis du skylder penge til flere forskellige virksomheder. Du skal derfor huske at tjekke op på, om du er slettet fuldstændig fra RKI, når du betaler din gæld tilbage. 

registreret i RKI


Danskere og RKI 

Overordnet set går det rigtig godt for danskere og RKI. Der bliver hele tiden færre mennesker, der er registreret i RKI, hvilket er positivt overordnet set. Dog er de mennesker, der er registreret, desværre ofte registreret med højere beløb end tidligere.

Som det ser ud lige nu, er 199.691 danskere registreret i RKI. Den samlede misligholdte gæld ligger på 13.055.507.124 kroner, hvilket lyder som et vanvittig højt beløb. Dog er det en nedbringelse på lidt over 305 millioner kroner i forhold til samme tidspunkt sidste år, så rent faktisk er det i virkeligheden et stort fremskridt. Den samlede misligholdte gæld var i 2014 på 16.9 milliarder kroner, og var fordelt på omkring 232.000 danskere. Det ser altså kun bedre og bedre ud. Faktisk er andelen af registrerede personer i RKI faldende i alle aldersgrupper. Dog er faldet mindst hos den ældre del af befolkningen - folk på 61 år og op. Den aldersgruppe med flest registrerede i RKI er 31-40-årige. Her er 6,49 procent registreret i RKI. 

Også rent geografisk sker der fremgang på alle fronter. Det er nemlig i alle landets regioner, at der ses et fald i befolkningsandel registreret i RKI. Region Sjælland er den region med flest borgere registrerede i RKI - men også her er tallet altså faldende. Det gennemsnitlige skyldige beløb pr. person i RKI er på 65.379 kroner. 

Det er altså udelukkende en positiv udvikling der sker med danskere registreret i RKI. Der er færre og færre, hvilket er godt for den danske økonomi. Det er dog stadig et højt beløb, og det er derfor selvfølgelig stadig et mål at få tallet endnu lavere.

Det er ikke godt for landets økonomi med dårligere betaler, og derudover er det heller ikke fedt for den enkelte person at være registreret nogle steder som dårlig betaler. Derfor vil vi råde dig til at få betalt alle dine regninger, ikke købe ting, du ikke har råd til, ikke tage lån, kviklån, billån du ikke har råd til, og generelt holde så godt styr på din økonomi, som du overhovedet kan. 

Forhåbentlig har denne tekst været behjælpelig, hvis du går med bekymringer om, om du skulle ende i RKI, og hvad du i så fald skulle gøre ved det efterfølgende.

author

Skrevet af

CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Gør som 28.197 andre...
Få nyheder og eksklusive lånetilbud

De billigste lån
Mest populære lån
Nyeste lån på Tjeklån


Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Tjeklån må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Tjeklån samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)