Kviklån lovgivning
Kviklån er i dag en af mest populære lånetyper, og optages årligt af flere tusinde forbrugere i Danmark. Alle forbrugslån har en lovgivning, som er med til at skabe sikkerhed for forbrugeren på lånemarkedet.
Det er vigtigt at du kender til lovgivningen på det danske lånemarked, så du kan optage det bedste kviklån. Herunder finder du en oversigt over kviklåns lovgivningen, så du nemt og hurtigt kan få et overblik.
Hvad er Kviklånsloven?
Kviklånsloven er en lovgivning som blev indført, for at forhindre at danskere ender med en stor gæld, som ikke kan betales tilbage. Når du vælger at optage et nyt kviklån, kan det koste mange penge.
Med kviklånsloven opnår du som forbruger en form for sikkerhed. Kviklånsloven er blandt andet med til at begrænse låneudbydernes muligheder for at pålægge dig tårnhøje omkostninger og gebyrer på dit kviklån.
I 2020 blev der vedtaget en række initiativer og stramninger, som bla. fjernede en lang række dyre kviklån fra det danske lånemarked.
Er kviklån ulovligt?
Kviklån er ikke ulovligt, og kan stadig optages hos en lang række låneudbydere på det danske lånemarked. Du kan altså stadig optage et kviklån, dog er der i kviklånsloven blevet indført et ÅOP loft på 35 %.
ÅOP står for lånets årlige omkostninger i procent, og indeholder alle omkostninger i lånet såsom etableringsomkostninger, gebyrer, renter og øvrige omkostninger. ÅOP angiver lånets reelle pris. Under kviklånsloven må lånets årlige omkostninger i procent ikke overstige 35 %.
Kan man fortryde et kviklån?
Når du har underskrevet dit kviklån med NemID eller MitID, har du mulighed for at fortryde i op til 14 dage. Hvis du altså fortryder, at du har optaget et kviklån, så har du op til 14 dages fortrydelsesret.
Vælger du at underskrive en låneaftale på et kviklån eller andre former for forbrugslån, har du stadig mulighed for at overveje, om du reelt har mulighed for at betale den månedlige ydelse og dermed indfri dit lån.
Ny lovgivning om kviklån
Den nye lovgivning om kviklån blev i 2020 vedtaget i Folketinget, hvor der blev indført markante stramninger på det danske lånemarked.
I kviklånsloven blev der indført en række initiativer og stramninger, som skal bekæmpe gældsspiraler hos de danske forbrugere. Her finder du en oversigt over de nye stramninger:
- ÅOP loft på 35 %
- Markedsføringsforbud på lån med en ÅOP på over 25 %
- Omkostningsloft så man maksimalt kan betale det dobbelte af lånet tilbage i renter, gebyrer og afdrag samlet set.
Der blev altså indført nogle af de strammeste reguleringer på det danske lånemarked. Med de nye og markante stramninger opnår du som forbruger de gunstigste lån.
ÅOP-loft - Forbud mod Kviklån med ÅOP på over 35 %
Et flertal i folketinget vedtog et forbud mod kviklån med en ÅOP på over 35 %. Dette betyder, at låneudbydere ikke længere må tilbyde kviklån, der har en ÅOP på over 35 %. Dette skal sikre, at forbrugerne ikke bliver udsat for usikre lån med ekstremt høje renter.
Forbuddet trådte i kraft den 1. juli 2020, og det betyder, at alle kviklån, der udbydes fra denne dato, skal have en ÅOP på max 35 % eller derunder. Dette gælder også for lån, der allerede er optaget før den 1. juli 2020.
Det er derfor vigtigt, at du som forbruger undersøger, hvilken ÅOP der er på dit kviklån, så du er sikker på, at det ikke overstiger 35 %.
Med den nye lovgivning kan du som forbruger maksimalt komme til at få en ÅOP på 35 %. Det er med til at styrke forbrugerbeskyttelsen mod kviklån med tårnhøje årlige omkostninger, som for nogle låntagere ikke kan tilbagebetales.
Forbud mod markedsføring - Markedsføring af lån begrænses
I Danmark har Finanstilsynet indført et forbud mod markedsføring af dyre kviklån med en ÅOP over 25 %. Dette er gjort for at beskytte forbrugere mod uhensigtsmæssige lån, som kan have negative økonomiske konsekvenser.
Dette forbud betyder, at långivere ikke længere må markedsføre disse typer lån.
Forbuddet gælder også for lån, der er tilbudt via online platforme. Det betyder, at långivere ikke må markedsføre lån med en ÅOP over 25 % på deres hjemmeside, sociale medier eller andre online platforme.
Det er vigtigt at bemærke, at forbuddet mod markedsføring ikke forhindrer långivere i at tilbyde lån med en ÅOP over 25 %, men blot at de ikke må markedsføre dem. Du kan altså stadig låne penge med en ÅOP på over 25 %.
Omkostningsloft - Du kan max betale det dobbelte af lånebeløbet tilbage
Med den nye lovgivning som blev vedtaget, blev der også indført et omkostningsloft. Du kan altså max betale det dobbelte af lånet tilbage i renter, gebyrer og afdrag samlet set.
Der sættes altså en stopper for en forretningsmodel, hvor låneudbydere tjener penge på rykkergebyrer og andre fordyrende strafrenter og -gebyrer. Med det nye omkostningsloft slipper du for at optage unødvendigt dyre kviklån.
Långivning mellem personer - Gælder samme regler
De nye markante stramninger og initiativer gælder ikke kun lån optaget hos en finansiel virksomhed. De nye regler gælder også lån fra privatpersoner.
Vælger du at låne penge fra privatpersoner, må renten eller den samlede sum, der skal betales tilbage, ikke være for høj ifølge de nye regler.
Det vil sige at loftet over ÅOP på 35 % og omkostningsloftet på 100 %, også gælder lån mellem privatpersoner.
Hos Tjeklån er der styr på loven
Hos Tjeklån lægger vi meget vægt på at overholde gældende lovgivning på lånemarkedet.
Ifølge nye regler for kviklån, som trådte i kraft d. 1. juli 2020, er det ikke tilladt at markedsføre lån med en ÅOP på over 25%. Derfor er det heller ikke muligt at finde sådanne lån på vores sammenligningsside, på trods af at det er tilladt at udbyde lån med en ÅOP på op til 35%.
Derudover finder du også konkrete låneeksempler under hver låneudbyder, så du kan se et eksempel på, hvor meget det koster at låne penge hos den enkelte udbyder.
Du kan altså trygt undersøge og sammenligne kviklån hos Tjeklån, da alle gældende regler er implementeret på siden.