Indholdsfortegnelse Table of content

Del på:

Facebook Twitter Linkedin

Det kan være svært at finde hoved og hale i hvordan man skal beregne renten på et lån. Der er flere faktorer gældende, såsom omkostninger og etableringsgebyr, desuden betyder lånebeløbet også noget.

Hvis vi kigger matematisk på renten, er der at sige, at renten er en procentdel, som skal betales af det samlede lån. Et eksempel på dette kan være, at du låner 100.000 kroner til en rente på 5%. Hvis du ønsker at beregne den monetære værdi af den årlige rente, vil regnestykket da se således ud: 

0.05*100.000=5.000

Udregn renten i procent

Omvendt kan det også være, at du ved, hvor mange penge du betaler til lånet, men du ønsker at beregne renten i procent. Hvis vi kigger på samme eksempel som ovenstående, vil vi have et regnestykke, hvor du betaler 105.000 kroner tilbage på et lån af en værdi på 100.000 kroner.

Udregningen for at finde renten er: 

(Tilbagebetalt beløb - Lånets størrelse)/Lånets størrelse*100= Renten i %

Regnestykket ser da således ud:

(105.000-100.000)/100.000*100=5%

Det er for de fleste forholdsvist simpelt, når disse regnestykker skal beregnes. Er dette ikke tilfældet for dig, så frygt ej. Der findes en masse super gode hjemmesider, hvor du nemt og hurtigt kan indtaste diverse oplysninger på dit lån, hvorefter du vil få svar på det, som du skal vide, og så er du sikker på, at der ikke er sket en regnefejl.

Har du svært ved at finde facit og generelt beregne lånets renter, kan du benytte en låneberegner. Vi har her på Tjeklån lavet en låneberegner, hvor du kan udregne renter og alt du skal bruge når du skal optage et lån.

Hvordan regner man renter på et lån?

Hvordan regner man renter på et lån?

Hvad er en rente?

Først og fremmest er det vigtigt, at der gøres helt klart, hvad en rente er. Kort sagt man sige, at renten er prisen på lånet. Når du vælger at optage et lån uden sikkerhed, vil du som du nok ved få udlånt en stak penge.

Disse penge skal selvfølgelig tilbagebetales. Når du skal betale pengene tilbage, vil du dog opleve, at du skal betale lidt ekstra, end hvad du har lånt. Dette beløb kaldes renten. 

Hvis du undrer dig over, hvor stort et beløb renten er, så er svaret, at renten variere i takt med den generelle rente. Det vil altså betyde, at renten på de enkelte lån kan variere meget fra periode til periode.

Når du skal optage et lån vil du have mulighed for at låne med en fast rente, hvor den månedlige rente er den samme over hele løbetiden.

Ydermere kan du vælge at låne med en variabel rente, hvor renten på lånet kan variere fra måned til måned i takt med den generelle rente. Hvad der er bedst af disse er svært at sige, da der følger klare fordele og ulemper med begge. 

Hvad er en rente?

Hvad er en rente?

Author
banenr