TjekLån viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Tjeklån

Hvordan regner man renter på et lån?

Se et overblik over alle låneudbydere her

Hvordan regner man renter på et lån?

Hvis du er ny på lånemarkedet og måske overvejer, om du skal optage et lån eller ej, så vil der helt sikkert være en lang række af nye begreber, som du skal finde ud af hvad betyder. Et begreb som du med garanti har hørt før, er en rente. Renten er en ganske væsentlig del, når der tales om lån. Dog kan det rent faktisk være svært at blive klog på, hvad ordet rente i virkeligheden indebærer. Er dette tilfældet for dig? Så bør du læse med i denne guide, hvor du forhåbentligt vil blive klogere på, hvad en rente er, samt hvordan denne beregnes.

Hvad er en rente?

Først og fremmest er det vigtigt, at der gøres helt klart, hvad en rente er. Kort sagt man sige, at renten er prisen på lånet. Når du vælger at optage et lån, vil du som du nok ved få udlånt en stak penge. Disse penge skal selvfølgelig tilbagebetales. Når du skal betale pengene tilbage, vil du dog opleve, at du skal betale lidt ekstra, end hvad du har lånt. Dette beløb kaldes renten. 

Hvis du undrer dig over, hvor stort et beløb renten er, så er svaret, at renten variere i takt med den generelle rente. Det vil altså betyde, at renten på de enkelte lån kan variere meget fra periode til periode. Når du skal optage et lån vil du have mulighed for at låne med en fast rente, hvor den månedlige rente er den samme over hele løbetiden. Ydermere kan du vælge at låne med en variabel rente, hvor renten på lånet kan variere fra måned til måned i takt med den generelle rente. Hvad der er bedst af disse er svært at sige, da der følger klare fordele og ulemper med begge. 

En matematisk fortolkning af renten

Hvis vi kigger mere matematisk på renten, er der at sige, at renten er en procentdel, som skal betales af det samlede lån. Et eksempel på dette kan være, at du læner 100.000 kroner til en rente på 5%. Hvis du ønsker at beregne den monetære værdi af den årlige rente, vil regnestykket da se således ud: 

0.05*100.000=5.000

Omvendt kan det også være, at du ved, hvor mange penge du betaler til lånet, men du ønsker at beregne renten i procent. Hvis vi kigger på samme eksempel som ovenstående, vil vi have et regnestykke, hvor du årligt betaler 105.000 kroner tilbage på et lån af en værdi på 100.000 kroner. Regnestykket ser da således ud:

(105.000-100.000)/100.000*100=5%

Det er for de fleste forholdsvist simpelt, når disse regnestykker skal beregnes. Er dette ikke tilfældet for dig, så frygt ej. Der findes en masse super gode hjemmesider, hvor du nemt og hurtigt kan indtaste diverse oplysninger på dit lån, hvorefter du vil få svar på det, som du skal vide, og så er du sikker på, at der ikke er sket en regnefejl.
notifyImg
logo

Indtast din e-mail og modtag andre billige lånetilbud fra os:

Fortsæt uden indtastning af e-mail

Betingelser