Sådan tjener vi penge
Forside / Artikler / Omlægning af billån

Omlægning af billån

Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 25. marts, 2022 | Læsetid 10 minutter

Det er meget normalt at have en række forskellige lån, heriblandt et billån. På sammen måde som livet og planer i livet ændrer sig, så kan renter og udvalg af billån ændre sig. Derfor kan det i nogle tilfælde være værd at overveje, at omlægge sit billån.

I nogle tilfælde kan du nemlig få en lavere månedlig ydelse eller en mindre restgæld, så med andre ord kan dit lån blive billigere. I andre tilfælde kan større tryghed eller mere fleksibilitet lægge til grund for en omlægning. 

Det er ikke gratis at omlægge et billån. Derfor bør du overveje dit behov grundigt, samt sammenligne prisen op mod de fordele, som du vil kunne få af at omlægge dit billån. 

Er dit billån for dyrt?

Hvis du går med en mistanke om, at din billån er for dyrt, så er dette et godt tidspunkt at overveje, at få omlagt dit billån. For både renter og dit liv kan ændre sig, og derfor kan dit billån godt blive dyrere for dig, end det var, da du optog lånet. 

Det kan være relevant for dig at omlægge dit billån, når renten falder. Hvis du har et fastforrentet billån, så kan du spare penge ved at omlægge lånet til en lavere rente. Derudover kan du også spare penge ved at forkorte løbetiden på lånet, så du hurtigere kan indfri dit lån og spare penge i det lange løb.

Det kan også være relevant at omlægge dit billån, hvis dit liv ændrer sig. Mange ting i livet kan pludselig gøre, at du din økonomi ændrer sig. Derfor kan en omlægning af dit billån nogle gange give mere luft i din økonomi, så dit billån ikke bliver for dyrt for dig. 

Få flere billån tilbud

For at kende til priserne, og dermed være bedre forberedt når du vil omlægge dit lån, kan du indhente tilbud på billån online. Der findes et hav af forskellige låneudbydere med forskellige billån, og derfor kan det svare sig at indhente en række tilbud. 

Du kan anvende en online låneberegner, hvor du kan indstille dine ønsker for lånet. Her drejer det sig om lånebeløbet, løbetiden og renten på lånet. Ud fra disse kan du så beregne dit lån og de omkostninger, som hører med lånet, så du kan se din pris.

Baseret på denne beregning kan du ønske om, at få indhentet tilbud på billån fra forskellige låneudbydere. Dermed får du kun tilbud lån, som passer til dine behov og dine ønsker. Dette er også en god måde at undersøge dine muligheder for at omlægge dit billån, da du får indblik i priserne og renten på billån. 

Sammenlign billån tilbud

Når først du har indhentet disse tilbud på billån, så har du mulighed for at sammenligne billån fra de forskellige låneudbydere. Dermed kan du bedst muligt finde det billigste billån baseret på din økonomi, så du kan komme i gang med at omlægge dit billån. 

Månedlig betaling

Den første faktor, som du kan sammenligne billån med, er den månedlige betaling. Langt de fleste billån er et annuitetslån. Dette betyder, at du skal betale den samme ydelse hver måned, indtil hele tid lån er blevet tilbagebetalt. 

Da den månedlige betaling både er baseret på lånets størrelse og debitor rente, kan den månedlige betaling på et billån også ændre sig. Derfor er dette en særlig vigtigt faktor at overveje, når du vil omlægge dit billån.

Omkostninger forbundet med omlægningen af et billån har også betydning for, hvor høj en månedlig ydelse du skal betale for dit lån. Det er fordelagtigt for dig at sammenligne omkostningerne for en omlægning af dit billån hos forskellige låneudbydere. 

Samlede omkostninger

Den anden faktor, som du kan sammenligne billån med, er de samlede omkostninger for et lån, også kaldet ÅOP. De årlige omkostninger i procent indeholder nemlig samtlige udgifter til et billån, og det er derfor det mest præcise tal til at sammenligne billån. 

ÅOP er den årlige rentesats, som du skal betale for dit billån. Det vil sige at alle omkostninger for dit lån, såsom startomkostninger, løbende gebyrer og rentebetalinger indgår i tallet. 

Ved at anvende ÅOP til en sammenligning, undgår du eventuelle skjulte tal og omkostninger. Du skal blot sørge for altid at sammenligne billåns ÅOP med den samme løbetid. ÅOP ændrer sig nemlig baseret på løbetiden, og derfor kan du kun sammenligne ÅOP for billån med den præcis samme løbetid. 

Tilbagebetaling

Som nævnt er tilbagebetalingsperioden afgørende for ÅOP, og derfor er løbetiden for dit billån også værd at have med i en sammenligning. Du vil kunne se, hvordan ÅOP og den månedlige ydelse ændrer sig, når du ændrer løbetiden i låneberegneren. 

Når du vil omlægge dit billån, så kan en kortere løbetid spare dig penge i det lange løb. Dog kan dette kun anbefales, hvis du har økonomisk råderum til at ændre løbetiden, og dermed ÅOP, på dit billån.  

Sådan omlægger man et billån

Når du omlægger et lån, så betyder det i praksis at du skifter det eksisterende lån ud med et nyt lån. Dette kan enten være som den samme låneudbyder, hvor du allerede har dit billån, eller det kan være hos en ny låneudbyder. 

Efter grundig overvejelse og undersøgelse af priser og mulige billån, så kan du gå i gang med at omlægge dit billån. Når du omlægger dit billån, så optager du i praksis et nyt lån, som du anvender til at indfri det originale billån med. 

Med andre ord, så opsiger du det originale lån, indfrier det originale lån og optager et nyt billån. Vær derfor opmærksom på opsigelsesbetingelser for dit originale lån, samt prisen og renten på dine lån. 

Find de bedste billån

Det bedste billån er et billån, som passer præcis til dine behov og din økonomi. Der er derfor ikke ét svar på, hvordan det bedste billån ser ud. Men der er en overskuelig måde at finde det bedste billån på. Du kan nemlig anvende en online låneberegner og få tilbud på billån, som passer til din situation. 

For at finde det bedste billån til dig, så kan du blandt andet overveje, hvor længe du vil beholde bilen. Dette kan nemlig både have betydning for den ønskede rente på lånet, samt etableringsomkostningerne. Hvis du kun vil have bilen for en kort periode, så kan en højere rente imod lave etableringsomkostninger være en fordel. 

Når du ved, hvor længe du vil beholde bilen, kan du overveje, hvor lang en løbetid du ønsker for dit lån. Jo længere en løbetid, jo lavere en månedlig ydelse på dit lån. Til gengæld vil den samlede pris for lånet oftest være dyrere, sammenlignet med lån med en kort løbetid. 

Sidst men ikke mindst kan du overveje prisen, for at finde det bedste billån. Prisen er baseret på renter og gebyrer, og dermed skal alle disse medregnes, når du beslutter dig for en pris for dit billån. 

Find de billigste billån

Fordi der findes så mange udbydere af billån, så kan det være en jungle at finde de billigste billån på markedet. Derfor er din bedste mulighed for at finde de billigste billån at anvende en låneberegner, som kan sammenligne priser, gebyrer og løbetid fra en lang række låneudbydere, så du kan få et billigt lån. 

Når du vil undersøge de billigste billån, så er der et par ting du bør tage stilling til for finansieringen. For det første bør du overveje, hvor meget af bilens pris du kan betale selv. Oftest får du en lavere rente, når du selv kan foretage en udbetaling på bilen. Så jo højere en procentdel du selv kan lægge i udbetaling, jo lavere en rente får du. 

Størrelsen på lånet er også med til at afgøre, om et lån er billigt eller ej. Du kan derfor overveje, hvor dyr en bil du har råd til, og dermed prøve at beregne billån baseret på forskellige lånebeløb. Dermed kan du få en idé om dine potentielle samlede omkostninger. 

Sidst men ikke mindst er løbetiden på et lån også en stærk faktor for at finde det billigste billån. Du skal nemlig have luft i dit eget budget til at kunne betale den månedlige ydelse. Derfor kan det for nogle være et billigere lån at vælge en lang løbetid, da den månedlige ydelse vil være lavere.

FAQ

Kan omlægning af lån betale sig?

I nogle tilfælde kan en omlægning af lånet betale sig. Dette kan enten være fordi din samlede pris for lånet kan blive lavere, eller du kan opnå en lavere månedlig ydelse.

Hvornår er det bedst at indfri et lån?

Dette afhænger af, som du har et fastforrentet billån og hvor lang en løbetid dit lån har.

Hvilket lån kan bedst betale sig?

Dette afhænger af din personlige økonomi og dine behov for et lån.

author

Skrevet af

CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Gør som 28.197 andre...
Få nyheder og eksklusive lånetilbud

De billigste lån
Mest populære lån
Nyeste lån på Tjeklån


Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Tjeklån må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Tjeklån samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)