Lån penge billigt online på Tjeklån
Sådan tjener vi penge
Forside / Artikler / Hvad er B-skat? - Her er alt du skal vide

Hvad er B-skat? - Her er alt du skal vide

Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 03. november, 2022 | Læsetid 3 minutter

B-skat er den skat, du betaler, hvis du har andre indkomster udover din primære indtægtskilde, som du betaler almindelig A-skat af. Som borger i Danmark, skal du betale B-skat, når du har en B-indkomst.

B-skat betales for at finansiere de offentlige ydelser i Danmark såsom sundhed, uddannelse, veje og sociale ydelser.

Det kan for mange være svært at navigere skattereglerne. Vi har lavet en guide, for at hjælpe dig med at forstå, hvad B-skat er. Her er alt du skal vide.

Hvad betaler man B-skat af?

Som borger i Danmark, skal du betale B-skat af din B-indkomst. Du betaler B-skat når du udover din A-indkomst, har en indkomst, som bla. gælder freelancearbejde eller en honorar opgave.

Men så sidder du måske og tænker, hvilket slags arbejde skal jeg betale B-skat af?

Du skal betale B-skat, hvis du bla. får honorarer for et enkelt foredrag, eller skriver en artikel for et magasin eller noget lignende arbejde. 

Hvad er B-indkomst?

B-indkomst er den indkomst, som du modtager udover din A-indkomst, som ofte kommer fra dit faste arbejde hos en arbejdsgiver.

Når du modtager B-indkomst, er det vigtigt at du selv indberetter det til skat. Det er altså dit eget ansvar, at indberette lønnen, som kommer ud over din faste indkomst. B-indkomst kan være indkomst fra bla. freelancearbejde eller en honorar opgave.

Hvordan beregnes B-skat?

Når du skal betale B-skat, skal du selv stå for at beregne og indbetale B-skatten. Men så tænker du måske, hvordan beregner jeg min B-skat. Vi har lavet en guide, for at hjælpe dig med at beregne din B-skat.

Du beregner din B-skat, ved først at trække AM bidrag fra din B-indkomst. AM bidrag står arbejdsmarkedsbidrag og ligger på 8 %. Du skal derefter bruge din trækprocent på det resterende beløb, og lægger derefter de to tal sammen.

Når du har trukket AM bidrag og din trækprocent fra din B-indkomst, har du det samlede beløb som du skal betale i B-skat.

Hvis du udelukkende har en B-indkomst, kan du forskudsregistrere den hos SKAT. Derefter vil SKAT foretage beregningen for dig, og du kan derefter betale din B-skat aconto. SKAT deler din B-skat op i 10 rater.

Hvor meget skal jeg betale i B-skat?

Som lønmodtager skal du selv beregne, indberette og indbetale din B-skat. Når du skal beregne din B-skatten, skal du fratrække både din trækprocent samt AM bidrag af B-indkomsten. 

Eksempel på betaling af B-skat ved indkomst på 10.000 kr.:

Beregning beløb
AM-bidrag(8%) trækkes fra B-indkomst 800 kr. fra 10.000 kr.
(Beløb efter fratrukket AM bidrag) x 38 % (trækprocent) 3.496 kr. fra 9.200 kr. 
Beløb som betales til skat = 4.296 kr. 

Ud fra dette eksempel skal du betale B-skat og AM bidrag på 4.296 kr. af en B-indkomst på 10.000 kr.. Beløbet skal altid rundes op. Du kan indbetale B-skatten med dit dankort, indbetalingskort, betalingsservice eller netbank. 

Hvad er forskellen på A og B skat?

I det danske skattesystem, findes der både en A-skat og en B-skat. Alle danskere betaler skat, og det er derfor vigtigt at forstå de to skatter. Men så tænker du måske, hvad er forskellen på A-skat og B-skat?

Kort sagt er forskellen på A-skat og B-skat, at A-skat automatisk bliver fratrukket fra din A-indkomst, hvorimod du selv skal beregne, indberette og betale din B-skat af din B-indkomst. Som lønmodtager kan du både betale A-skat og B-skat.

Som borger betaler du B-skat, når du modtager en B-indkomst. B-indkomst er den anden type indkomst, som også er skattepligtig i Danmark. Denne type indkomst omfatter bl.a. overarbejde, feriepenge, honorarer og andre personlige ydelser.

Du skal ofte betale B-skat, når du har flere indtægtskilder. I mange tilfælde vil du, skulle betale B-skatten af en sjælden indtægtskilde såsom engangsbeløb fra et afholdt foredrag.

A-skat er en skat som betales af din din primære indtægt. Denne indtægt kaldes også A-indkomst. Der bliver automatisk indberettet og trukket skat af din arbejdsgiver. Alle som har en A-indkomst, skal betale A-skat.

Hvem skal betale B-skat?

Du skal betale B-skat i Danmark, når du har en B-indkomst. Du skal selv indberette B-skat, uanset om du har en fast B-indkomst eller en løbende men lille B-indkomst.

I Danmark skal du betale B-skat, hvis du har en fast eller løbende B-indkomst. Du skal bla. betale B-skatten hvis du er:

  • Selvstændig erhvervsdrivende
  • Har en selvstændig virksomhed
  • Modtager honorar

Det er vigtigt at du selv holder øje med, hvor meget du modtager, og derefter indberetter bruttobeløbet til skat. Det er vigtigt at du betaler B-skat korrekt, så du ikke risikerer et stort skattesmæk.

author

Skrevet af

CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Gør som 28.197 andre...
Få nyheder og eksklusive lånetilbud

De billigste lån
Mest populære lån
Nyeste lån på Tjeklån


Fortsæt uden indtastning af e-mail

Ved at indtaste din e-mail og dit telefonnummer og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Tjeklån må sende dig e-mails og sms'er om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Tjeklån samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik