Sådan tjener vi penge
Forside / Artikler / Hvor meget kan jeg låne til bil?

Hvor meget kan jeg låne til bil?

Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 28. marts, 2022 | Læsetid 10 minutter

Hvis du står og skal købe en bil, så kan du have behov for et lån til udbetaling til bilen. Uanset om det er en ny eller en brugt bil, har du mulighed for at optage et billån, som er et lån øremærket specifikt til køb af bil. 

Beløbet du kan låne til bil afhænger af dine økonomiske forhold, samt bilens samlede pris. Der skal fastsættes en betalingsplan, som bliver baseret på din indkomst og det samlede beløb for lånet. 

Dine muligheder for udbetaling afgør også, hvor meget du kan låne til bil. Oftest skal du lægge en udbetaling, som virker som en sikkerhed for bedre lånevilkår.  

Faktorer der er afgørende for hvor meget du kan låne

Først og fremmest afhænger beløbet af din indkomst. Når du søger om et billån, bliver der foretaget en kreditvurdering, for at se om du tjener nok penge til at tilbagebetale lånet.  

I samme kreditvurdering bliver det også vurderet, om din økonomi kan kapere tilbagebetalingen. Størrelsen af lånet, som du ønsker, bliver også baseret på, om din økonomi har kapacitet til at betale lånets størrelse med renter.  

Udbetalingens størrelse til bilen afgør også, hvor meget du kan låne. Oftest skal du kunne lægge 10-20% i udbetaling til bilen. Hvis du kan dette, så får du oftest bedre lånevilkår og bedre muligheder for at låne et højere beløb

Sidst men ikke mindst afhænger lånets størrelse også af lånets løbetid. Et lån med en kort løbetid er oftest begrænsede beløb med en højere rente, hvorimod lån med en længere løbetid giver dig mulighed for at låne et større beløb til en mindre rente. 

Hvordan beregner du et billån?

Du skal inkludere en række ydelser og omkostninger i din billåns beregning, så du kan beregne hvor meget du skal betale af på dit lån om måneden. Prisen på bilen er nemlig blot fundamentet for det billån, du kommer til at optage.  

Hertil skal du beregne løbetiden for dit lån. Dette er antallet af måneder, hvor du tilbagebetaler dit lån. Løbetiden er afgørende for din månedlige ydelse.

Stiftelsesomkostninger er også vigtige at inkludere i din beregning. Dette er et gebyrer, som betales for at optage et billån.

Derudover er renten for dit lån også vigtigt at tage med i beregningen, da renten er din betaling for lånet. Når du optager et billån, så koster dette hos låneudbyderen, og denne pris betaler du gennem renten. 

Sammenlign billån

Når du har beregnet dit billån, har du mulighed for at sammenligne billån fra forskellige låneudbydere. En sådan sammenligning kan give dig mulighed for at vælge det billigste billån ud fra dit økonomiske råderum. 

Der kan være forskel på lånevilkår og priser, afhængigt af om du kigger efter et billån fra et pengeinstitut, kassekredit eller en online låneudbyder. Derfor er en sammenligning af billån også fordelagtig, så du nemmere får et overblik over dine muligheder. 

Månedlig betaling

De fleste billån er et annuitetslån. Dette betyder, at du skal betale den samme ydelse hver måned, indtil hele dit lån er blevet tilbagebetalt. 

Du kan først og fremmest sammenligne billån baseret på den månedlige betaling. Den månedlige ydelse er baseret på lånets størrelse og debitor rente. 

Derfor kan det være til din formål at undersøge, hvordan din månedlige betaling kan ændre sig, hvis du ændrer i dit låns størrelse eller din ønskede rente for lånet. 

Etableringsomkostninger har også betydning for, hvor høj en månedlig ydelse du skal betale for dit lån. Sammenlign derfor også omkostningerne ved at optage et lån hos forskellige låneudbydere. 

Omkostninger i alt

Den månedlige betaling er ikke altid den fuldendte indikator for de omkostninger, som der kan høre til et billån. Derfor anbefales det at sammenligne dine omkostninger i alt, hvilket du kan gøre ud fra nøgletallet ÅOP.

De årlige omkostninger i procent, ÅOP, indeholder samtlige udgifter til et billån og er derfor det bedste tal at anvende til sammenligning af billån.

ÅOP er den årlige rentesats, som du skal betale for dit billån. Dette tal har både medregnet startomkostninger, løbende gebyrer og rentebetalinger. Derfor er ÅOP det reelle årlige procentsat, som du vil betale for dit lån. 

Hvad ÅOP formår at gøre, som gør det nemmere for dig at sammenligne billån, er at gennemskue eventuelle distraherende eller skjulte tal og omkostninger. 

Så selvom et lån har en høj rente med lave gebyrer, og andre har en lav rente og høje gebyrer, kan du sammenligne dem på lige fod. 

Tilbagebetaling

Løbetiden på dit billån vil til dels afhænge af din bils alder. Mange låneudbydere vil have billånet tilbagebetalt i samme hastighed, som bilens værdi forventes at falde. Dermed sikrer låneudbydere, at de ikke har flere penge bundet op i bilen, end bilen egentlig er værd. 

Beløbet for din tilbagebetaling er også værd at tage med i dine sammenligninger. For løbetidens længde og lånet størrelse afgør også, hvor stort et egentlig beløb, du skal tilbagebetale for dit lån. 

Pas på med at låne for meget

Det anbefales altid kun at optage lån ud fra din økonomiske situation. Med andre ord skal du passe på med ikke at låne for meget og fra for mange forskellige låneudbydere. 

Jo flere lån du optager, jo flere månedlige ydelser tilføjer du til dit månedlige budget. Det er derfor altid en god idé at lægge et budget, inden du søger om at optage et nyt lån. 

Har du mange lån i gang hos forskellige låneudbydere, så kan du overveje et samlelån, som kan give dig mindre gebyrer på dine månedlige ydelser og et nemmere overblik over din gæld. 

FAQ

Hvad er et billån?

Et billån er et lån øremærket specifikt til køb af bil. Derudover er det ligesom andre lån, hvor du betaler en månedlig ydelse baseret på lånets størrelse, oprettelsesomkostninger og debitor rente.

Hvem har brug for et billån?

Alle, som ønsker at købe en bil, kan have brug for et billån. Uanset om du ønsker at købe en ny eller brugt bil, kan du have brug for penge til at finansiere dit køb. Et billån kan være en fordelagtig måde at få et lån til en god månedlig ydelse.

Hvor meget kan jeg låne til en bil?

Beløbet du kan låne afhænger af en række faktorer. Både din indkomst og lånets løbetid afgør først og fremmest, hvor meget du kan låne. Også prisen på din ønskede pris, samt udbetalingen til bilen, har en indvirkning på beløbet, som du kan låne til en bil.

Hvordan beregner jeg et billån?

Når du beregner dit billån, så skal du anvende bilens pris som dit fundament. Hertil skal du tilføje løbetiden for lånet og stiftelsesomkostninger, som begge har indvirkning på den månedlige ydelse, du vil skulle betale for lånet. Sidst men ikke mindst skal du også medregne renten for dit lån.

Hvordan kan jeg sammenligne billån?

Du kan anvende en online låneberegner til at beregne dit ønskede billån, samt se potentielle låneudbydere, som kan tilbyde dig dette lån. Særligt sørg for at sammenligne ÅOP på dit lån, da dette tal er den årlige rentesats, som du skal betale for dit billån. Dermed er både startomkostninger, løbende gebyrer og rentebetalinger medregnet i ÅOP.

author

Skrevet af

CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Gør som 28.197 andre...
Få nyheder og eksklusive lånetilbud

De billigste lån
Mest populære lån
Nyeste lån på Tjeklån


Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Tjeklån må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Tjeklån samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)