Louise er Tjeklåns økonomi skribent, som som med sin store interesse i økonomi glædeligt deler ud af alt hendes viden.
Forfatter: Louise Mathilde Jakobsen
Ændret af: Mark Andersen
Opdateret: 11. marts, 2022 | Læsetid 10 minutter
Står du og overvejer om du skal have en ny (eller en brugt) bil, så ved du nok også, at der følger nogle overvejelser og spørgsmål med til processen. I denne artikel vil vi forsøge at give dig svar på nogle af de spørgsmål, du nu engang måtte sidde med.
Hvis du skal låne penge til en bil, kan du låne hos et pengeinstitut, et finansieringsselskab eller ved bilforhandleren. Forskellen mellem disse finansieringskilder ligger primært i prisen på lånet.
Typisk vil bilforhandleren have en større fortjeneste ved salget af et billån sammenlignet med et pengeinstitut eller et finansieringsselskab. Derudover vil bilforhandleren også typisk have en lavere rente end de uafhængige låneudbydere, men derimod er stiftelsesomkostningerne også ofte relativt høje.
Fordelen ved at vælge et billlån hos bilforhandleren er, at det er nemt for dig, da han klarer processen, og du derfor er fri for at indhente tilbud fra andre udbydere og derefter sammenligne dem. Det er dog vigtigt at bemærke, at hvis du indhenter tilbud fra uafhængige låneudbydere vil der ofte være mange penge at spare, men det kræver også, at du er klar på at arbejde lidt for det.
Ønsker du at købe en ældre bil, kan dette være dyrt at låne til, og det vil typisk ikke kunne betale sig, at du optager et billån, da der også er krav til udbetaling. Du bør i stedet overveje et forbrugslån.
Når du køber en bil og skal stille sikkerhed for lånet, kan du ikke undgå disse udgifter:
Derudover er der typisk udgifter i form af oprettelsesgebyr eller etableringsprovision til pengeinstituttet eller finansieringsselskabet for at oprette lånet. Du bør være opmærksom på, om låneudbyderen har et maksimalt oprettelsesgebyr, da det ellers kan blive meget dyrt for dig. Andre gebyrer, som du bør være opmærksom på, du kan blive opkrævet, er dokumentskrivningsgebyr og ekspeditionsgebyr.
Vil du gerne vide, hvad det koster hver måned koster dig at låne penge til en ny (eller brugt bil), skal du kigge på lånets ÅOP. ÅOP står for årlige omkostninger i procent og inkluderer renter og gebyrer.
For at kunne sammenligne ÅOP skal alle lånets forudsætninger (lånebeløb, udbetaling og løbetid) være ens, da ÅOP ellers vil give et misvisende billede. Grunden til, at det er vigtigt at sammenligne ÅOP og ikke renten på lånene, er, at ÅOP tager forbehold for alle omkostninger og ikke kun renteomkostningerne.
Sammenligner du to lån, hvor ÅOP næsten er den samme, bør du vælger lånet med de laveste stiftelses- eller etableringsomkostninger, da disse ikke er fradragsberettiget.
Inden du underskriver en låneaftale, bør du læse lånevilkårene igennem for eventuelle skjulte omkostninger. Disse kan blandt andet være:
Ønsker du at låne penge til en bil ved et pengeinstitut eller ved et finansieringsselskab, er der ikke krav om udbetaling ved finansiering af en bil, og de kan derfor finansieres 100%. Ønsker du derimod at lægge en udbetaling, er der ingen krav til, hvor stort denne skal være, og det er derfor op til dig selv.
Ønsker du derimod at låne penge til en ny bil hos bilforhandleren, skal du lægge 20% af købssummen i udbetaling.
Når du skal bestemme dig for, hvor lang en løbetid du ønsker, skal du huske på, at en bil hurtigt taber værdi, og der er derfor vigtigt, at løbetiden passer til det værdiforringelsen af bilen.
Ønsker du at købe en ny eller nyere bil, og kører du mellem 10.000 og 20.000 km pr. år, så er 6-8 år en fornuftig løbetid for et billån, men kører du mellem 40.000 og 60.000 km pr. år, er 3-4 år mere fornuftig.
Der er ikke krav om udbetaling på køb af biler, men vælger du alligevel at lægge en udbetaling, og er denne stor, bør du vælge en kort løbetid, da en lang løbetid vil resultere i en værdiforringelse, der sker hurtigere end lånet afdrages. Dette vil betyde, at når du skal have en ny bil, vil der ikke være nogen friværdi til udbetalingen på den nye bil.
Du vil i nogle tilfælde kunne få et billån med en løbetid på 10 år, og vælger du dette, skal du blot være opmærksom på, at i de første 6-8 år vil lånet værre større end bilens værdi.
Skrevet af
Louise er Tjeklåns økonomi skribent, som som med sin store interesse i økonomi glædeligt deler ud af alt hendes viden.