Indholdsfortegnelse Table of content

Del på:

Facebook Twitter Linkedin

Står du og overvejer om du skal have en ny bil, så ved du nok også, at der følger nogle overvejelser og spørgsmål med til processen. I denne artikel vil vi forsøge at give dig svar på nogle af de spørgsmål, som du nu engang måtte sidde med.

Hvor skal jeg låne pengene?

Hvis du skal låne penge til en bil, kan du låne hos et pengeinstitut, et finansieringsselskab eller ved bilforhandleren. Forskellen mellem disse finansieringskilder ligger primært i prisen på lånet.

Typisk vil bilforhandleren have en større fortjeneste ved salget af et billån sammenlignet med et pengeinstitut eller et finansieringsselskab. Derudover vil bilforhandleren også typisk have en lavere rente end de uafhængige låneudbydere, men derimod er stiftelsesomkostningerne også ofte relativt høje.

Fordelen ved at vælge et billån hos bilforhandleren er, at det er nemt for dig, da han klarer processen, og du derfor er fri for at indhente tilbud fra andre udbydere og derefter sammenligne dem. 

Det er vigtigt at bemærke, at hvis du indhenter tilbud fra uafhængige låneudbydere vil der ofte være mange penge at spare, men det kræver også, at du er klar på at arbejde lidt for det.

Hvilke omkostninger er der i forbindelse med et bilkøb?

Når du køber en bil, og skal stille sikkerhed for lånet, kan du ikke undgå disse udgifter:

  • 1,5 % af lånebeløbet i stempelafgift

  • En tinglysningsafgift, på 1,5% af det pantsikredes beløb samt et fast gebyr på DKK 1.750 

  • 750 kr. til forsikringsselskab i gebyrmærke

Derudover er der typisk udgifter i form af oprettelsesgebyr eller etableringsprovision til pengeinstituttet eller finansieringsselskabet for at oprette lånet.

Du bør være opmærksom på, om låneudbyderen har et maksimalt oprettelsesgebyr, da det ellers kan blive meget dyrt for dig. Andre gebyrer som du bør være opmærksom på, er dokumentskrivningsgebyr og ekspeditionsgebyr. 

Som forbruger kan du kontakte FDM, hvis du mangler hjælp eller rådgivning i forbindelse med dit bilkøb. Kom i kontakt med FDM her.

Hvad koster det at låne til en bil?

Vil du gerne vide, hvad det koster månedligt at låne penge til en ny eller brugt bil, skal du kigge på lånets ÅOP. ÅOP står for lånets årlige omkostninger i procent og inkluderer renter, gebyrer og alle øvrige omkostninger.

For at kunne sammenligne ÅOP skal lånets lånebeløb, udbetaling og løbetid være ens, da ÅOP ellers vil give et misvisende billede. Grunden til at det er vigtigt at sammenligne ÅOP, er at ÅOP indeholder alle lånets omkostninger, og dermed angiver lånets reelle pris.

Inden du underskriver en låneaftale, bør du læse lånevilkårene igennem for eventuelle skjulte omkostninger. Disse kan blandt andet være:

  • Månedlige konto- eller administrationsgebyrer

  • Gebyrer ved hel eller delvis indfrielse af lånet

  • Gebyrer i forbindelse med aflysning af pant ved lånets ophør

Hos Tjeklån kan du gøre brug af vores online låneberegner, som gør det muligt at beregne den månedlige ydelse på dit ønskede billån. Med vores låneberegner kan du beregne lånets pris, samt få et overblik over låneudbydere der tilbyder dit ønskede billån.

Udbetaling på lånet

Når du skal låne penge til en ny bil, kan du vælge mellem et billån med - eller uden udbetaling. Du har i dag gode muligheder for at optage et billigt billån, uanset om du har råd til at lægge en udbetaling eller ej. 

 Når du skal vælge mellem et lån med - eller uden en udbetaling, bør du være opmærksom på, at du opnår forskellige lånevilkår. Vælger du at optage et billån uden udbetaling, kan du forvente højere renter eller omkostninger, da udbetalingen fungerer som en form for sikkerhed for låneudbyderen.

Løbetiden på et billån

Når du skal bestemme dig for, hvor lang en løbetid du ønsker, skal du huske på, at en bil hurtigt taber værdi. Det er derfor vigtigt, at løbetiden passer til den værdi bilen vil falde. 

Som forbruger har du mulighed for at optage billån med en løbetid på op til 15 år, dog bør du overveje grundigt, hvor længe du vil betale af på bilen. Det kan være en god ide at vælge løbetiden, ud fra hvor længe du regner med at beholde bilen. 

Forventer du kun at beholde bilen i 10 år, bør du overveje om du skal vælge en løbetid på 15 år. Bilens pris falder ofte hurtigt, og du kan derfor risikere at sælge bilen uden at kunne indfri dit billån, og du vil derfor skulle betale lånet i flere år efter.

Author
banenr