Hvad er en boligkredit?
Det kan være en utrolig dyr fornøjelse at skulle lave nyt køkken, renovere et hus eller endda købe et helt nyt hus. Det er derfor langt fra de fleste som har mulighed for at kunne købe et hus uden på nogen måde at låne penge til købet.
Et sådan lån kan blandt andet ske gennem en boligkredit, hvilket kan ændre din situation fuldstændig, så du nu har et godt økonomisk råderum til dit hus.
En boligkredit fungerer ligesom en kassekredit, hvor du har mulighed for at hæve et beløb hver måned fra din boligkredit, så du på den måde har gode økonomiske muligheder, hvis du ønsker at renovere, bygge til eller have ny energikilde.
Det fungerer sådan, at du kan hæve op til et bestemt maksimumbeløb. Men du kan altid vælge at hæve mindre. Fordelen ved en boligkredit er nemlig, at du kun betaler renter af det beløb, som du hæver.
Hvad ligger renten på ved en boligkredit? Denne rente som er bundet op på din boligkredit er en variabel rente. Det betyder altså med andre ord, at renten på din boligkredit varierer i takt med den generelle rente.
I Danmark sættes renten ud fra en fastkurspolitik, som er bundet op på euroen. Det betyder altså, at den danske rente varierer i forhold til, hvilken rente der sættes i den Europæiske Centralbank.
I dag ser man en lavere rente, end man længe har gjort, hvilket så og sige vil betyde, at prisen på din boligkredit ikke er særlig høj. En boligkredit har ligesom en almindelig kassekredit en løbetid.
Denne løbetid kan variere og kan være helt op til 20 år eller endda også 30 år. Det er utroligt vigtigt, at du overholder de betalingsforpligtelser som medfølger din boligkredit.
Overholdes disse betingelser ikke, kan det vise sig, at det kan få fatale konsekvenser, da du i sidste instans vil kunne risikere, at du bliver frataget din bolig.
Skal jeg optage en boligkredit?
Når du skal overveje, om du skal optage en boligkredit eller ej, er der flere faktorer, som du skal være opmærksom på. Først og fremmest bør du gøre op med dig selv, hvor nødvendigt det er for dig, at du optager en sådan kredit.
Det er ikke nødvendigvis dårligt at gøre, men kan du se, at du kan klare dig uden dette tilskud, vil dette formentligt være at anbefale. Dog vil du opleve, at en boligkredit kan give dig en enorm sikkerhed i din bolig, hvis du mener, at du har behov for et lille økonomisk boost.
Det er i denne forbindelse utroligt vigtigt, at du er realistisk i forhold til, om du har muligheder for, at du kan overholde betalingsforpligtelsen. Prøv derfor på bedste vis at sørge for, at du ikke optager en større kredit, end hvad der er nødvendigt, og end hvad du kan betale tilbage.
Her er der selvfølgelig tale om tilfældet, hvor dele af huset skal udskiftes eller renoveres. Ønsker du at købe et helt nyt hus, kan det ganske vist være svært at skaffe den nødvendige kapital, hvorfor en boligkredit er en udmærket idé.
Hvor meget kan jeg låne?
Der spiller mange faktorer ind i spørgsmålet om, hvor meget du kan låne, hvis du optager en boligkredit. Dog findes der en tommelfingerregel som siger, at du kan købe en bolig, som har en kontantpris omkring tre gange din husstands årlige indkomst.
Du skal dog være opmærksom på, at dette blot er en tommelfingerregel, og har du et ekstremt højt forbrug eller anden form for gæld, så gælder denne regel dog ikke.
Når man ønsker at låne til at købe et nyt hus, bør du tilmed være opmærksom på, at du skal have 5% til rådighed af hvad boligen koster. Dette beløb skal benyttes som udbetaling, hvis du køber et hus.
I nogle tilfælde vil du opleve, at kreditten kan låne dig til betaling af ejendomsskat. Der er her dog nogle krav, som skal være opfyldt, før at dette kan lade sig gøre.
Du eller din ægtefælle skal blandt andet modtage førtidspension, efterløn, folkepension eller være fyldt 65 år, før det er muligt at låne til betaling af ejendomsskat. Nu undrer du dig måske over, hvad en ejendomsskat er.
En ejendomsskat er den skat som betales til kommunen af grundværdien. Grundværdien er værdien af grunden i ubebygget stand. Denne skat afhænger tilmed af satsen som sættes forskelligt fra kommune til kommune.
Der er altså en del, som du bør tage stilling til, hvis du overvejer at optage en boligkredit, da boligkreditten både medfører klare fordele og ulemper. Denne guide er heller ikke måden at gøre det på, men den bør blot ses som gode råd, som forhåbentligt kan hjælpe dig i den rigtige retning.
Overordnet set er anbefalingen: Lån kredit, hvis du føler at det er nødvendigt samtidig med, at du ser gode muligheder for, at du smertefrit kan overholde betalingsforpligelsterne.
Hvordan låner man til bolig?
Som køber skal du selv stille med mindst 5% af købssummen for din nye bolig. Det betyder at du, når du køber en ejerbolig, skal lægge en udbetaling på 5% af boligens kostpris.
Resten af boligens kostpris kan du låne til hos din bank eller et realkreditinstitut. Ofte vil man vælge at optage et boliglån i en bank, hvorfor man er nødt til at sætte sig i kontakt med sin bank og bankrådgiver.
Banken kan give et svar på, om de vil tilbyde dig et lån og hvordan processen foregår.
Det vil sige, at renten kan stige eller falde afhængig af den generelle renteudvikling. Fordelene, ved en boligkredit, er at det er en yderst fleksibel måde at låne penge på.
Du kan tilpasse “dit lån” efter behov, og du slipper for at møde op i banken hver gang at du mangler lidt penge. Du bestemmer desuden selv, hvad du ønsker at bruge pengene på. Du vil også kun betale renter af det beløb, der er trukket, og du kan afdrag i den takt, der passer til din økonomi og situation.
Hvem kan få lån til betaling af ejendomsskat?
Hvis du ejer en ejendom, kan du søge om lån til at betale ejendomsskat. Der er nogle krav, som du skal opfylde, for at kunne låne til betaling af ejendomsskat.
Blandt andet skal du, eller din ægtefælle, modtage førtidspension, efterløn, folkepension eller være fyldt 65 år. Der vil blive tinglyst et skadesløsbrev i din ejendom. Dette stilles som sikkerhed for det lån, der ydes.
Hvad er SDO-lån?
SDO står for særligt dækkede obligationer. Dette initiativ drejer sig om lån der optages mod pant i fast ejendom.
Nøjagtig ligesom med en kassekredit, så betaler du kun renter af det beløb, du har trukket på din konto. Den rentesats, som er knyttet op på din boligkredit, er variabel.
Det vil sige, at renten kan stige eller falde afhængig af den generelle renteudvikling. Fordelene, ved en boligkredit, er at det er en yderst fleksibel måde at låne penge på.
Du kan tilpasse “dit lån” efter behov, og du slipper for at møde op i banken hver gang at du mangler lidt penge. Du bestemmer desuden selv, hvad du ønsker at bruge pengene på. Du vil også kun betale renter af det beløb, der er trukket, og du kan afdrag i den takt, der passer til din økonomi og situation.
Hvad er et boliglån?
Som navnet siger, er det et lån, man kan tage til køb af bolig. Der skal en stor sum penge til, hvis man skal kunne købe en bolig kontant, og det er derfor de færreste, som er i stand til at købe bolig uden at optage et boliglån.
Du kan vælge mellem et banklån til bolig, forbrugslån til bolig eller et realkreditlån til bolig, når du ønsker at tage lån til bolig.
Til finansiering af bolig er realkreditlån oftest den billigste løsning. I Danmark findes der 5 realkreditinsitutter, som kan tilbyde dig et realkreditlån til køb af bolig. Realkredit Danmark, Nordea Kredit, Jyske Kredit - som tidligere hed BRF Kredit samt Totalkredit eller Nykredit.
Billigste boliglån 2025
Hvis du ønsker at finde det billigste boliglån overhovedet, er det en god idé at undersøge markedet og høre forskellige priser på lån. Du bør derfor indhente tilbud fra flere forskellige realkreditinstitutter eller banker.
Når du kigger på lånepriser skal du huske at se på stiftelsesomkostninger, rente, pålydende rente og løbetid. Desuden kan ÅOP altså de årlige omkostninger i procent give dig et indblik i de samlede omkostninger for boliglånet.
Andelsboliglån
En andelsbolig er en bolig, som ejes og drives af en andelsboligforening. Når man køber en andelsbolig, køber man - som navnet indikerer - en andel af fællesformuen i andelsboligforeningen.
I denne forening ejer alle en del af formuen og man er fælles om at fastsætte retningslinjer mm. for fællesskabet.
Hvis du ønsker at købe en andelsbolig, kan du ikke optage et realkreditlån til købet. Derfor skal du optage et banklån.
Det vil typisk betyde, at den andel, du køber, stilles som sikkerhed for det lån, du tager. Når du tager et andelsboliglån, kan du både få fast og variabel rente. Dog er det mest normale en variabel rente på lånet.
Beregning af andelsboliglån
For at finde det andelsboliglån, som passer bedst til dig, er det en god idé at bruge en låneberegner til andelsboliglån, så du kan sammenligne forskellige lån.
For at finde ud af, hvad du kommer til at betale i månedlig ydelse på dit andelsboliglån, kan du indtaste dine informationer i vores låneberegner. Du kan indtaste informationer fra de forskellige låne tilbud, du har indhentet og se hvilket lån, som vil være billigst for dig.
Hvor meget kan jeg låne til bolig?
Der er mange parametre, der har indflydelse på, hvor meget du kan låne til at købe bolig for. Der er dog en tommelfingerregel som siger, at du kan købe en bolig med en kontantpris på mellem 3 og 3,5 gange din husstands årsindkomst.
Hvis du har et meget højt forbrug eller har anden gæld, så gælder denne regel dog ikke. En anden ting, som man bør holde sig for øje, er at man skal have en opsparing på 5% af hvad boligen koster. Denne opsparing skal bruges som en kontant udbetaling. Vi anbefaler derfor altid, at du spare op til din drømmebolig.