Anbefalet i september
Med en aktiesparekonto kan du investere op til 103.500 kr. til en fordelagtig beskatning på kun 17% af afkastet
Vil du copytrade? Etoro har mange muligheder for copy-trading.
Dansk selskab! Meget populært blandt danske investorer
Degiro tilbyder en af markedets lavest handelsgebyrer!
Derfor kan du trygt bruge Tjek-lån.dk
På Tjeklån arbejder vi for at give dig et overblik over dine aktiemuligheder. Vi rangerer de forskellige aktier efter faktorer som popularitet, betingelser og vores kommission. Vi bliver kompenseret for at sende kunder til samarbejdspartnere. Du kan tjekke vores liste med partnere og hvordan vi tjener penge.
Det kan være en hård og uoverskuelig verden at træde ind i, når du skal i gang med at investere penge i aktier. Aktier for begyndere er ofte en oplevelse fyldt med spørgsmål, som kan have svære og komplekse svar.
Herunder finder du en komplet guide til aktier for begyndere, så du kan komme i gang med at investere dine penge. Her er alt du skal vide om aktier for begyndere.
Aktier er værdipapirer, som viser, at du ejer en andel i et selskab. Når du har aktier i en virksomhed, fungerer du som en medejer i selskabet, og du har derfor ret til at få del i virksomhedens overskud.
Aktier købes og sælges på en børs. Det er udbud og efterspørgsel som bestemmer kursen (Prisen) på en aktie. Aktiekurserne stiger og falder alt efter forventningerne til den enkelte virksomhed.
Interessen for salg og køb af aktier afhænger derfor af markedets aktuelle vurdering af virksomheden. Derudover svinger interessen for en aktie også af forventningerne til virksomhedens fremtidige vækst og indtjening.
Der findes flere måder, som gør det muligt at handle med aktier. Først og fremmest kan du bede banken investere pengene for dig. Derudover kan du bede banken åbne et aktiedepot for dig, så du selv kan investere penge via din netbank
Du kan også vælge at handle med aktier på en aktieplatform, hvor du selv kan håndtere dine handler. Når du handler med aktier på en online investeringsplatform, fungerer det som en online Børsmægler.
Du kan købe aktier hos din bank eller gennem en investeringsplatform. Der findes i dag en række platforme, som giver dig mulighed for at købe aktier. Du kan købe aktier her:
Saxo
Nordnet
Aktiehandel for begyndere er en mulighed for at investere dine penge i aktier, så du kan opnå et afkast på dine penge. Det vil betyde, at dine penge bliver mere værd. Det kan være en god ide at overveje en række faktorer, inden du begynder din aktiehandel.
Når du skal foretage en aktiehandel som begynder, bør du først og fremmest overveje, om du investerer penge, som du har råd til at tabe. At handle aktier vil altid være forbundet med en risiko, og du skal derfor være forberedt på, at der kan forekomme tab på dine investeringer.
Inden du begynder at købe aktier, kan det være en god ide at undersøge de forskellige aktier, som du ønsker at investere penge i. Vi har samlet tre gode råd til aktiehandel for begyndere, som kan hjælpe dig med at få en drømmestart på dine investeringer:
Kom i gang så tidligt som muligt
Diversificer din portefølje
Udvælg aktier - Invester løbende i dem
Du bør investere i aktier, da det er god ide at få dine penge til at arbejde for dig. At få dine penge til at arbejde for dig vil sige, at du skaber rammer så dine penge kan vokse. Når du investerer penge i aktier, får du mulighed for at få afkast på dine penge over tid.
Set ud fra et historisk syn vil dine aktier næsten altid vokse mere i værdi, end når de ligger gemt på en almindelig bankkonto eller opsparingskonto i banken til en rente på 0% eller negativ rente.
Så hvis du har en opsparing, som du ikke kommer til at bruge i den nærmeste fremtid, er det oplagt, at du investerer opsparingen i aktier eller andre værdipapirer.
Det er en god ide at investere i aktier, det gælder også, hvis du ikke har mange penge til rådighed. Små beløb kan vokse sig store. En tommelfingerregel er, at globale aktier i gennemsnit giver 8 pct. i årligt afkast.
Du kan investere i aktier hos din bank eller på en aktieinvesteringsplatform. Når du skal i gang med at investere penge i aktier, kan du kontakte din bank og bede dem om at åbne et aktiedepot.
Med et aktiedepot kan du selv investere penge via din netbank. Du kan også lave en investeringsplan sammen med en bankrådgiver, og derefter bede banken om at investere dine penge i aktier. Her får du også mulighed for at fastlægge din risikoprofil.
Den plan du laver sammen din rådgiver, sætter rammerne for hvordan dine penge vil blive investeret i aktier.
Vælger du at investere i aktier selv, kan du også anvende en investeringsplatform. Her kan du på langt de fleste platforme investere i udenlandske - og danske aktier. Når du køber aktier på investeringsplatforme, kan du selv vælge en investeringsstrategi.
Du skal vælge en aktieplatform, hvor du derigennem kan investere dine penge. Der findes en række investeringsplatforme såsom eToro og Nord.Investments, som giver mulighed for at handle med danske - og udenlandske værdipapirer.
Når du skal vælge en investeringsplatform, er der en række faktorer, som du kan basere dit valg på:
Brugervenlighed
Kurtage og gebyrer
Udvalg af værdipapirer
Finansielle instrumenter/værktøjer
Kurtage og gebyrer er vigtige, da der er med til at fastsætte, hvor meget du skal betale for at handle aktier og andre værdipapirer på en investeringsplatform.
Som kunde betaler du kurtage, når du handler med aktier eller obligationer. Kurtage opkræves for at gennemføre din handel med værdipapirer. Du skal betale kurtage både i forbindelse med køb og salg af værdipapirer. Kurtagen består af et fast grundbeløb, og en procentdel af det beløb som skal formidles.
Når du skal investere i aktier for begyndere, kan det være en god ide at undersøge platformens/bankens kurtage. Du kan ende med at betale mange penge i kurtage, som du kunne undgå.
Herunder finder du en oversigt over alle gebyrer, som du skal være opmærksom på:
Oprettelsesgebyr
Depotgebyr
Gebyr ved udbetaling
Vekselgebyr
Inaktivitetsgebyr
Der kan derudover være gebyrer, som du skal betale ved handel med de enkelte værdipapirer:
Gebyr ved handel med indekser
Gebyr ved handel med valuta (Forex)
Gebyr ved handel med råvarer
Der findes mange gode råd til aktier for begyndere, som kan hjælpe dig med at tage beslutninger, så du opnår mest mulig afkast på dine investeringer. Vi har samlet en række gode råd til aktiehandel for begyndere.
Først og fremmest kan det være en god ide at starte tidligt, invester langsigtet, invester løbende, diversificer din portefølje, invester ikke penge du ikke har råd til at tabe og tag det roligt når aktiekurserne falder.
Herunder finder du en komplet oversigt over gode råd til aktiehandel for begyndere, så du kan komme i gang med at investere - og tjene penge.
Det kan lyde overraskende, men det kan være en god ide, at komme i gang med at handle med aktier så tidligt som muligt. Start tidligt med aktiehandel så du kan opnå det højeste afkast.
Hvis du havde investeret 50.000 kr. i det danske C20-indeks i 1989, hvor det blev tilgængeligt, ville du i dag have opnået et afkast på mere end 735.000 kr. Det vil sige, at dine penge voksede med 1.450% over 34 år, før vi tager højde for inflation.
Historisk set opnår du et højere afkast, jo tidligere du kommer igang med at handle med aktier og andre værdipapirer. Det vil sige, at jo tidligere du begynder på aktiehandel, jo større afkast har du mulighed for at opnå.
Som tommelfingerregel siger man baseret på det amerikanske S&P 500 indeks, at aktiemarkedet i gennemsnit stiger med 7-8% om året, justeret for inflation. Dette tal er et historisk gennemsnit, og der er dermed både år hvor aktiernes værdi generelt falder eller stiger.
Du kan opnå afkast på 7-8% om året uden en dybdegående og kompliceret teknisk analyse af aktiemarkedet. For at opnå det bedst mulige afkast skal du anvende en bred og langsigtet investeringsstrategi med en relativt lille risiko.
Det er en god ide at investere langsigtet, hvilket betyder, at du køber aktier uden forventning om at sælge dem igen i nærmeste fremtid.
Langsigtet investering er når du køber aktier og/eller andre værdipapirer, og vælger en tidshorisont på 5 år, 10 år, 30 år eller længere end det, inden du foretager et salg af dem igen.
Det kan være en god ide at foretage langsigtede investeringer i aktier grundet renters rente effekten. Renters rente effekten er når du lader dine investeringer vokse over en længere periode.
Eksempel på Renters rente effekten(Med et gennemsnitligt afkast på 5% om året):
Antal år | Afkast |
Investering | 10.000 kr. |
Efter 10 år | 16.290 kr. |
Efter 50 år | 114.674 kr. |
Her er der taget udgangspunkt i et gennemsnitligt afkast på 5% om året, som er konservativt sat. Som tommelfingerregel kan du baseret på det amerikanske S&P 500 indeks, antage at aktiemarkedet i gennemsnit stiger med 7-8% om året, justeret for inflation.
Ved at anvende en langsigtet investeringsstrategi og starte tidligt med at investere i aktier, kan du opnå fordele ved at lade renters rente arbejde for dig. Du bliver ikke hurtigt rig af aktiehandel, men det er en af de sikreste måder.
Som investor bør du finde aktier eller andre værdipapirer, som du investerer løbende i. Når du kombinerer langsigtet investering i aktier med løbende investering, skaber du de perfekte rammer for at opnå et godt afkast på dine investeringer.
Løbende investering i aktier er, når du investerer penge i aktier hver måned eller årligt. Det vil sige at du fastsætter et interval, hvor du investerer nye penge i aktier.
Det kan derfor være en god ide at samle et større beløb, som du kan investere i aktier månedligt eller årligt. På den måde kan dit aktieportefølje vokse, på samme måde som mange i dag bruger deres opsparingskonto.
Ved at investere løbende i aktier fungerer det som en opsparingskonto i banken, dog er fordelen ved at investere pengene i aktier, at du udnytter renters rentes fulde effekt. Det vil sige at dine penge vokser over tid.
Her vil du anvende en strategi, som kaldes dollar-cost-averaging. Dollar-cost-averaging er når du køber aktier uanset om priserne er høje eller lave, og på den måde opnår en gennemsnitspris.
Det kan virke overraskende, når det kan være en god ide at købe aktier, selv når kursen er høj. Men her skal du bemærke, at de penge du har investeret til en høj pris, stadigvæk kommer til at være mere værd i fremtiden. Det skyldes at aktiemarkedet historisk set, altid er steget på lang sigt.
Inden du begynder at handle med aktier, er det vigtigt, at du har styr på begrebet diversificering. Når du Diversificer din portefølje, vil det sige, at du spreder dine midler på tværs af både selskaber, sektorer, lande og ikke mindst andre investeringsformer.
Diversificering er en fordel, da du undgår at være eksponeret højt, som er tilfældes hvis 100 procent af din portefølje, er placeret i én aktie. Du vil være eksponeret højt, da hele din portefølje falder, hvis aktiekursen falder, mens det omvendte gør sig gældende, hvis den stiger.
Du får dermed meget svært ved at lave et stabilt afkast, da du er tungt eksponeret mod én aktie.
Hvis du vælger at købe 10 eller flere forskellige aktier, så spreder du din risiko, da du diversificerer din portefølje. På den måde vil et kursfald i én aktie, ikke have lige så stor betydning.
Det er altså vigtigt, at du spreder dine midler. Det er essentielt, at du ikke kun spreder dine midler på tværs af forskellige aktieselskaber, men også sektorer og lande.
Herunder finder du et komplet eksempel på, hvorfor det er vigtigt at du Diversificerer din portefølje.
Portefølje 1: Danske Bank (20%) Nordea (20%) Grønlandsbanken (20%) Lån og Spar Bank (20%) Jyske Bank (20%)
Portefølje 2: SAS AB (20%) DSV A/S (20%) Tryg A/S (20%) Jyske Bank A/S (20%) Pandora A/S (20%)
Portefølje 3: Danske Bank (20%) Vestas (20%) Tesla (20%) Maersk (20%) Apple (20%)
Når du kigger på alle tre eksempler, kan de alle virke udmærkede.
I portefølje 1 vil dine penge blive investeret i en række store banker på det danske C25-indeks. Det kan være en dårlig ide at vælge portefølje 1, da du investerer alle dine penge i en enkelt sektor, og du vil derfor blive hårdt ramt, hvis det går dårligt i bankverdenen, omvendt opnår du et godt afkast, når det går godt.
Vælger du portefølje 2, vil du investere dine penge i en række af de største virksomheder i Danmark. Her er du sikret mod blive hårdt ramt, når det går dårligt i en specifik sektor, dog er det også en god ide at spreder dine midler i flere lande, så du er sikret mod den økonomiske situation i det enkelte land.
I portefølje 3 bliver dine midler investeret på tværs af forskellige aktieselskaber, men også sektorer og lande. Du vil på den måde være bedre rustet mod faldende aktiekurser i de enkelte sektorer samt lande. Dine midler er på den måde mere sikre.
Når du skal investere i aktier for begyndere, bør du sikre, at du har råd til at tabe penge. Når du investerer penge i aktier og andre værdipapirer, er der altid en risiko for, at du taber penge.
Det er derfor en god ide, at du kun investerer penge, som reelt har råd til at tabe. Det betyder altså ikke, at du nødvendigvis mister alle dine penge, og der er historisk set gode muligheder for at opnå et godt afkast på dine penge.
Inden du begynder at investere i aktier, kan du planlægge hvor høj en risiko, som du er villig til at løbe med dine midler. Når du investerer penge gennem banken får du sammen med din bankrådgiver mulighed til at vælge hvor høj en risiko, du ønsker at løbe med dine midler.
I løbet af din investeringsrejse vil du opleve, at kursen på dine aktier falder. Aktier falder og stiger hele tiden afhængigt af udbud og efterspørgsel, og det kan derfor være fristende at sælge aktierne, når du ser kurven gå nedad.
Når du begynder at se røde tal på bundlinjen, er det vigtigt at du huske, at du som investor har valgt en langsigtet investeringsstrategi. Når du investerer langsigtet, vil du derfor opleve både store og små fald samt stigninger.
Det er en klassisk begynderfejl at blive revet med af den nedadgående kurve. Mange erfarne investorer anvender ofte den nedadgående kurve på aktiemarkedet til at købe flere aktier.
88% af professionelle investorer er ikke i stand til at vælge den rigtige timing til at sælge aktier, og du skal derfor heller ikke forvente at ramme plet. Mange investorer opnår nedture, som ofte er efterfulgt af flere opture på deres værdipapirer.
Det er derfor vigtigt, at du ikke går i panik, når det går nedad på aktiemarkedet. Du kan dertil vælge at vende nedturen til dine egen fordel, og gøre som en erfaren investor og købe flere aktier.
Der er ikke et bestemt beløb, som du skal starte med at investere i aktier, dog er det en god ide, at investere større beløb på en gang. Det kan ikke betale sig at investere små beløb og handle ofte, da det er for dyrt i omkostninger.
Det kan være dyrt at investere små beløb, da du skal betale omkostninger for hver investering. Det bliver hurtigt dyrt, hvis du vælger at investere mindre beløb ofte.
Vil du i gang med at investere, kan det det derfor være en god ide samle et større beløb, som du kan investere på samme tid. Du kan altså lægge penge til siden i et par måneder, så du kan investere et større beløb.
Herunder har vi samlet eksempler på, hvor meget du kan tjene med løbende investering.
1.000 kr. om måneden er et beløb, som langt de fleste i Danmark er i stand til lægge til side hver måned. Med 1.000 kr. har du nok ikke mulighed for at købe mere end et par enkelte aktier, dog er der stadig mulighed for at opnå et pænt afkast.
Som tidligere nævnt, stiger aktiemarkedet i gennemsnit 7-8% om året. Her er en tabel med forskellige afkastmuligheder, der viser hvor meget 1.000 kr. om måneden, kan blive til på den lange bane.
Som du kan se på grafen, vil du efter nogle år opleve renters rente effekten. Du opnår ikke et stort afkast her og nu, dog kan du ved at investere 1.000 kr. om måneden opnå et fornuftigt afkast i fremtiden.
Invester 5.000 kr. om måneden og få mulighed for at opnå store afkast. Når du investerer 5.000 kr. om måneden, har du på sigt mulighed for at opnå et afkast på et tocifret millionbeløb.
Her er en tabel med forskellige afkastmuligheder, der viser hvor meget 5.000 kr. om måneden, kan blive til på den lange bane.
Som du kan se på grafen, vil du efter nogle år opleve renters rente effekten. Du vil efter få år begynde at opnå et pænt afkast, som kun vil vokse, jo længere du venter.
Når du skal handle på aktiemarkedet, er det en god ide at vælge en strategi og følge den. Der findes flere måder, som du kan investere i aktiemarkedet på. Du kan købe:
Enkeltaktier
Indeksfonde
Aktivt forvaltede fonde
ETF’er
Der findes en række aktiestrategier, som du kan vælge. Hvilken strategi der passer bedst til dig, kommer an på dit mål, risikovillighed og temperament.
Der findes en række forskellige aktiestrategier, som du kan vælge for at investere dine penge bedst muligt. Når du skal vælge en strategi, er der flere faktorer, der spiller ind. De mest populære aktiestrategier er:
Copy-Trading
Grøn investering
Passiv investering
Aktiv investering
Value investering
Invester gennem fonde
Individuelle aktier
Herunder finder du en komplet oversigt over alle aktiestrategier i 2024 samt en vurdering af deres begyndervenlighed, forventet afkast og risikovurdering:
Begyndervenlig: Ja
Forventet afkast: + 10%
Risikovurdering: Lav – Høj
Copy-Trading er en strategi, hvor du kopierer handler, som andre investorer har foretaget. Det er en af de nemmeste måder at investere i aktier som nybegynder, da du kan kopiere mere erfarne investorer.
Du kan komme i gang med Copy-Trading på Etoros platform. Når du er logget ind på eToros webpage eller app, kan du søge blandt forskellige investorer. Her kan du se deres porteføljer, og derudover se hvordan de har klaret sig de seneste uger, måneder og år.
Når du skal anvende eToro Copy Trading, skal du indbetale min. 200 USD. Du kan altså kopiere alle investorer, dog skal du investere min. 200 USD.
Du kan anvende eToro Copy Trading ved at følge de følgende trin:
Opret - eller log ind på din eToro konto
Indsæt minimum 200 USD
Vælg den investor som du vil kopiere
Tryk på "Kopier"
Nu har du kopieret en handel fra andre investorer
Du kan læse mere om Etoro Copy-Trading her.
Begyndervenlig: Ja
Forventet afkast: + 8%
Risikovurdering: Lav – Høj
Grøn investering er når du handler værdipapirer(aktier, ETF'er osv.) med fokus på kun at have aktier fra bæredygtige virksomheder.
Grøn investering er også kendt som impact investering. Impact investering handler om gøre en forskel med sine penge og samtidig opnå et afkast.
Med grøn investering kan du investere dine penge bæredygtigt, og dermed ikke forværre verdens klimasituation. Mange bæredygtige virksomheder klarer sig rigtig godt, og det behøver derfor ikke betyde et lavt afkast på din investering i aktier.
Begyndervenlig: Ja
Forventet afkast: + 8%
Risikovurdering: Lav – Middel
Passiv investering er når investorer, blot vil have deres penge til at vokse. Passiv investeringsstrategi er for dig, som ikke ønsker at bruge meget tid på at investere aktivt.
Der er flere aktiestrategier, som følger en passiv strategi. Du kan være passiv investor, ved at anvende aktiestrategier som bla. investering i indeksfonde.
Vælger du en passiv aktiestrategi, løber du en mindre risiko end ved en aktiv aktiestrategi. En passiv aktiestrategi er for dig, som har en lav risikovillighed.
Begyndervenlig: Nej
Forventet afkast: + 8%
Risikovurdering: Middel – Høj
Aktiv investering er en aktiestrategi for dig, som gerne vil bruge meget tid på aktiehandel og virkelig sætte dig ind i aktiemarkedet. Som aktiestrategi er aktiv investering ikke særligt begyndervenlig, og det kan derfor være svært for dig som nybegynder.
Når aktiemarkedet er i opsving, kan man som aktiv investor opnå et højere afkast end som passiv investor. Ulempen ved aktiv investering er, at strategien er forbundet med større risici. Som aktiv investor er det vigtigt, at kunne holde hovedet koldt, når der er udsving i markedet.
Inden du vælger en aktiv aktiestrategi, er det vigtigt, at du undersøger dine køb selv. I nyhederne og på sociale medier både online og offline, kan du finde mange trends og tendenser, som i sidste ende ikke holder stik.
Lav derfor din egen research og læs om hver enkelt virksomhed, før du investerer i deres aktier.
Begyndervenlig: Nej
Forventet afkast: + 10%
Risikovurdering: Lav – Høj
Value investering er når du investerer i virksomheder med lav vækst, og en relativ lav aktiekurs i forhold til virksomhedens omsætning og indtjening.
Hvis det lykkedes virksomheden at forbedre deres omsætning og indtjening, vil der være mulighed for solide kursstigninger. Value-aktier er ofte langsigtede investeringer.
Inden du vælger value investering som din aktiestrategi, er det vigtigt at du undersøger og identificerer disse værdifulde aktier.
Begyndervenlig: Ja
Forventet afkast: + 9%
Risikovurdering: Lav – Middel
Investering gennem fonde er en aktiestrategi, som giver dig mulighed for at investere bredt. Som begynder på aktiemarkedet, kan det være en god aktiestrategi, da du nemt kan investere i nogle få, brede fonde.
Historisk set har investorer i forskellige fonde opnået en årlig stigning på ca. 9% i gennemsnit. Fordelen ved at investere i indeksfonde er, at det er både passivt og bredt. På den måde mindsker du risikoen, da dine penge ikke er bundet på en enkelt aktie.
Et eksempel på en indeksfond er: C25 (OMX C20). Når du investerer i C25, bliver dine penge fordelt over de 25 største danske aktier. På den måde spreder du din risiko over alle 25 virksomheder.
Begyndervenlig: Nej
Forventet afkast: + 5-50%
Risikovurdering: Middel - Høj
Investering i individuelle aktier er klart den sværeste og mest risikofyldte aktiestrategi, dog er der rigtig store gevinster at hente. Faktisk er det den aktiestrategi, som kan give det største afkast.
Som aktiestrategi er investering i individuelle aktier klart den sværeste at mestre, og den har den største risiko.
Det er svært at udvælge netop den aktie, der kommer til at vinde i fremtiden, og derfor er denne strategi mest for dem, der har en relativt høj risikovillighed. Som begynder på aktiemarkedet, kan denne aktiestrategi være svær at starte ud med.
Vil du investere i individuelle aktier, kan det være en god ide at sætte dig grundigt ind i aktiemarkedet. Det kan du gøre, ved at læse og lære om bla. fundamental analyse og teknisk analyse, som er gode værktøjer, der kan hjælpe dig med at vælge de rigtige aktier.
Hvis du har en lav risikovillighed, bør du overveje en anden aktiestrategi. Et godt alternativ kan være en passiv strategi såsom investering i indeksfonde eller ETF’er.
Herunder finder du en række nyttige aktie begreber og deres definition.
Begreb |
Definition |
Afkast | Den gevinst du får som ejer af aktien. Hvis du køber en aktie til 1.000 kr. og den stiger 10% i værdi på et år, er det årlige afkast 10%, eller 100 kr. |
Aktiv investor | Både et udtryk for hvor hyppigt man investerer, og hvor aktivt man vælger at følge sine aktier og aktiemarkedet. |
Passiv investor | En passiv investor er en investor, der ønsker et optimalt afkast på sin investering uden selv at gå aktivt ind i investeringen. Som passiv investor lader du selv dine penge arbejde, og du foretager ikke noget aktivt for at opnå et afkast. |
Børskurs | Aktiens pris på dens børs. Aktiens pris fastsættes i børsens valuta. På den danske børs er det DKK. |
Risikospredning | Når du spreder dine aktieinvesteringer over flere forskellige aktier, fonde, sektorer og lande for at nedbringe risikoen for tab. |
Teoretisk værdi | Virksomhedens egenkapital divideret med antallet af aktier. |
Udbytte | Udbyttet som også kaldes dividende, bestemmes på en generalforsamling, og er en udbetaling fra virksomheden, som aktionæren modtager af aktiens værdi. |
Aktiesplit | Et selskab kan foretage et aktiesplit for at øge antallet af udestående aktier, ved at opdele hver eneste aktie, typisk med en 1:2 ratio. Hvis du du ejer 100 aktier, der hver er 500 kr. værd, vil du efter aktiesplittet eje 200 aktier, der hver er 250 kr. værd. |
Markedskapitalisering | Markedskapitalisering er summen af antallet af aktier ganget med aktieprisen. Lad os antage at Selskab A har en markedskapitalisering på 100 millioner kr., fordi de har 50.000 aktier, der hver koster 200 kr. (200 kr. gange 50.000 aktier = 100.000.000 i markedskapitalisering). |
OMXC25 | OMXC25 er et indeks, der består af de 25 største aktier på Københavns Fondsbørs. |
Dollar-cost-averaging | Dollar-cost-averaging er når du køber aktier uanset om priserne er høje eller lave, og på den måde opnår en gennemsnitspris. |
Hvad er en aktie?
Aktier er værdipapirer, som viser, at du som investor ejer en andel i et selskab. Dine aktier gør dig til medejer i selskabet, og du har derfor ret til at få del i selskabets overskud og udbud.
Hvor er det bedst at handle med aktier?
Det er bedst at handle på en handelsplatform, som er brugervenlig og har lave omkostninger. Typisk vil det bedste sted enten være Etoro, Nord.Investments, Nordnet eller Saxo Bank.
Kan det betale sig at købe aktier for 1.000 kr?
Det korte svar er, ja. Hvis du investerer 1.000 kr. i aktier hver måned i et år, og du får 6 % i afkast, vil du efter første år have en opsparing i aktier på 13.397 kr. Efter fem år vil du have 71.118 kr., og efter 20 år 165.698 kr.
Hvordan køber jeg min første aktie?
Du køber din første aktie, ved at oprette en konto hos en investeringsplatform eller bede din bank om at oprette et aktiedepot for dig, så du selv kan investere penge via netbanken. Derefter kan du indbetale penge og gå i gang med at købe din første aktie.
Hvor mange penge skal man købe aktier for?
Der er ikke minimumsbeløb, som du skal købe aktier for. Du kan altså selv bestemme, hvor mange penge du ønsker at købe aktier for. Dog vil vi anbefale, at du investerer større beløb på en gang. Det skyldes, at du skal betale kurtage og andre omkostninger, og det kan derfor blive dyrt, når du handler mindre beløb over flere omgange.
Kan man investere 500 kr. i aktier?
Ja, du kan godt investere 500 kr. i aktier. Dog vil vi anbefale, at du samler et større beløb, så du ikke skal investere mindre beløb over flere omgange. Det kan blive dyrt, hvis du investerer mindre beløb over flere omgange, da du skal betale kurtage og andre omkostninger på hver handel.
Kan man miste penge på aktier?
Handel med aktier er forbundet med risiko, og det er derfor muligt at miste penge. Vi vil derfor anbefale, at du ikke investere penge, som du ikke har råd til at miste.
OBS!
Ovennævnte indhold må ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tjeklån tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af Tjeklån selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder, som Tjeklån vurderer pålidelige. Tjeklån er ikke ansvarlig for dispositioner eller undladelser foretaget på baggrund af informationerne. Tjeklån anbefaler sagkyndig og professionel vejledning ved investeringsbeslutninger. Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling.