Årsopgørelse 2023 (Komplet guide)
Når året er slut, tager det Skattestyrelsen nogle måneder at danne din årsopgørelse og samle alle de nødvendige oplysninger om din økonomi fra din arbejdsgiver, bank, SU, pensionsselskab eller andet.
Herunder finder du en komplet oversigt over din årsopgørelse 2023.
Hvad er årsopgørelse?
Årsopgørelse 2023 er et regnskab over din personlige økonomi, som holdes af Skattestyrelsen. Den udarbejdes hvert år, og fortæller dig, hvor meget du har tjent året før, og hvor meget du ligeledes har betalt i skat.
Årsopgørelsen angiver, om du skal have penge tilbage eller betale restskat. Modsat forskudsopgørelsen som kigger frem, og som er dit personlige budget for det kommende år, kigger årsopgørelsen tilbage
Hvornår kommer årsopgørelsen 2023?
Din årsopgørelse for 2022 kommer den 13. marts 2023. Årsopgørelsen kommer hvert år i medio marts måned, hvor skattestyrelsen frigiver opgørelsen. I din årsopgørelse vil der være beregnet, om du skal modtage eller betale penge til Skattestyrelsen.
Årsopgørelse frister(2023)
Herunder finder du en oversigt over, de vigtigste dage for din årsopgørelse 2023(Den er gældende for året 2022):
Årsopgørelse 2022
Hvornår kan man se hvad man får tilbage i skat 2022?
Du kan se om du får penge tilbage i skat for 2022, når Skattestyrelsen frigiver din årsopgørelse den 13. marts 2023. Her får du mulighed for at logge ind på din Tastselv Borger side med MitID, hvor du derefter får mulighed for at se, om du får penge tilbage i skat.
Hvor finder jeg min årsopgørelse?
Du finder din årsopgørelse 2023 ved at logge ind på Tastselv Borger. Herunder finder du en guide over, hvordan du finder din årsopgørelse:
-
Log ind på Tastselv Borger
-
Tryk på Se årsopgørelse for 2022
-
Øverst på din årsopgørelse står der, om du skal have penge tilbage eller betale restskat
Det er tydeligt angivet, om du skal betale eller have overskydende skat tilbage. Hvis du skal have penge tilbage, vil tallet være markeret med en grøn farve. Hvis du modsat skal betale overskydende skat tilbage, vil tallet være markeret med en rød farve.
Gennemgå årsopgørelsen
Når du har fået adgang til din årsopgørelse, bør du gennemgå de fleste oplysninger, for at se om der er fejl i oplysningerne. Der er en række fradrag, som du bør holde øje med. Herunder finder du en oversigt, over fradrag du bør gennemgå, når du får din årsopgørelse.
Hvis du ejer en enkeltmandsvirksomhed, interessentskab eller PMV (personligt ejet mindre virksomhed) skal du indberette hvad der tidligere hed en “Udvidet Selvangivelse”, som nu hedder et oplysningsskema.
Det er noget, alle selvstændige i Danmark som ejer en selvstændig virksomhed, skal udfylde for at indberette skat til Skattestyrelsen.
Kørselsfradrag
Du kan få kørselsfradrag, hvis du kører mere end 12 kilometer hver vej til arbejde. Det vil sige, at du skal have minimum 24 kilometer til og fra arbejde. Kørselsfradraget gælder uanset om du kører i bil, tog eller på cykel.
Det kan være en god ide at gennemgå dit kørselsfradrag, så du kan sikre, at beregningen er korrekt. Du kan altså miste penge, hvis du ikke modtager fradrag for det korrekte antal kørte kilometer.
I 2023 får du 2,19 kr. pr. km, når du kører mellem 25-120 km. Hvis du kører over 120 km, så får du yderligere 1,10 kr.
Satser for kørselsfradrag 2023
Skattestyrelsen har lavet deres egen beregner, hvor du kan indtaste dine oplysninger, og så beregner den automatisk dit kørselsfradrag.
Håndværkerfradrag
Hvis du har fået udført arbejde på din bolig, som er foretaget af en professionel håndværker, kan du modtage håndværkerfradrag. Det vil sige, at du kan fratrække vedkommendes arbejdsløn i skat.
Du er kun håndværkerens løn, som du kan fratrække i skat, og altså ikke de anvendte materialer. Det er også muligt at modtage fradrag, hvis du har fået udført professionelle serviceydelser såsom børnepasning, rengøring i hjemmet, vinduespudsning eller andet.
Du kan modtage et fradrag på op til 6.000 kr. for serviceydelser, og op til 12.000 kroner for håndværkerydelser pr. år pr. person i husstanden. Det vil altså sige, at alle over 18 år i husstanden såsom ægtefælle, børn eller andre kan benytte fradraget.
Arbejdet skal kunne dokumenteres digitalt. Det vil sige, at du ikke kan modtage håndværkerfradrag med en faktura, som er betalt kontant.
Fradrag for velgørende formål
Du kan modtage fradrag for velgørende formål, hvis du har doneret penge til velgørende foreninger eller organisationer i løbet af det seneste år. Du kan altså trække pengene fra i skat.
Du kan højst få fradrag for 16.600 kr. Fradraget bliver automatisk tilføjet hos Skattestyrelsen, hvis du i forbindelse med din donation, har opgivet dit CPR-nummer. Foreningen skal være godkendt af Skattestyrelsen.
Find listen over godkendte foreninger her.
Kontingent til fagforening og A-kasse
Hvis du har udgifter til fagforening eller A-kasse, kan du trække det fra i skat. Det bliver typisk gjort automatisk, dog kan det være en god ide at tjekke, at tallene er korrekte.
Du kan få fradrag på kontingent til fagforening for op til 6.000 kr., mens der ikke er nogen grænse for dit kontingent til din A-kasse.
Tab på aktier
Du kan fratrække tab på dine aktier, som er købt på et reguleret marked. Fradraget kan fratrækkes, hvis Skattestyrelsen har fået oplysning på, at der har været tab på købene af de aktier eller investeringsbeviser,
Renter på lån
Du kan få fradrag, hvis du har et lån, som du betaler renter på. Det gælder flere lånetyper som: banklån, forbrugslån, realkreditlån og kontoordning. Du kan læse mere om rentefradrag herunder.
Læs mere om rentefradrag.
Ret din årsopgørelse
Hvis der mangler oplysninger, eller du finder fejl i din årsopgørelse, kan du rette det. Det er vigtigt, at du retter din årsopgørelse, da det kan have stor betydning for, om du skal betale eller have penge tilbage fra Skat.
Fristen for at rette din årsopgørelse er 1. maj 2023. Det vil sige, at du har knap 2,5 måneder til at rette årsopgørelsen, når du opdager en fejl eller manglende oplysninger. Det er ikke muligt at foretage ændringer efter den 1. maj.
Skal du betale penge tilbage i Skat?
Hvis du skal betale penge tilbage i skat, er fristen for frivillig betaling af restskat den 3. juli 2023. Hvis du ikke betaler din restskat inden fristen, stiger renterne på din tilbagebetaling. Du får lagt rykkergebyrer oven i din skattegæld, og du kan i værste tilfælde få tilbageholdt din løn.
Det er en god ide at betale din restskat tilbage så hurtigt som muligt, da det kan blive dyrt at lade være. Det er til din egen fordel at anvende din opsparing, så du slipper for at optage yderligere gæld.
Hvis du ikke har nogen opsparing til rådighed, bør du overveje, om du kan spare penge i dit månedlige budget. Mange danskere kan ofte spare penge på en lang række produkter som internetabonnementer, mobilabonnementer, a-kasser, strøm og måltidskasser.
Du kan få gratis og uforpligtende hjælp til at spare penge ved at kontakte Økonomitjek.dk.
En anden løsning er at optage billige lån. Det kan være en god ide at låne penge, hvis du ved, at din indkomst kan holde til det. På den måde kan du tilbagebetale din restskat, uden der forekommer dyre rykkergebyrer og øvrige omkostninger.
Får du penge tilbage i skat?
Hvis du er en af de heldige, som får penge tilbage i skat, vil du ofte modtage pengene på din NemKonto medio april. Du kan anvende pengene, på lige hvad du vil. Det kan være en god ide at bruge pengene på:
-
Tilbagebetaling af gæld til pengeinstitutter
-
Start en opsparing
Hvis du ikke har behov for de ovennævnte, kan du anvende pengene, på noget du bliver glad for såsom en ferie, tøj eller andet.
Spørgsmål og svar
Hvornår kan man se årsopgørelse 2023?
Du kan se din årsopgørelse for 2023 den 13. marts 2023. Her vil du kunne finde årsopgørelsen på Tastselv Borger.
Hvornår skal man senest rette sin årsopgørelse?
Fristen for at rette din årsopgørelse er 1. maj 2023.
Hvad er fradrag?
Et fradrag er et beløb, du kan trække fra i skat. Fradragene er bla. personfradrag, kørselsfradrag, beskæftigelsesfradrag osv.
Hvornår får man et skattesmæk?
Du kan ofte blive ramt af et skattesmæk, hvis du har tjent flere penge, end det fremgår af din forskudsopgørelse. Det vil sige, at skatten heraf ikke er blevet trukket ved udbetaling af din lønindkomst.