Indholdsfortegnelse Table of content

Del på:

Facebook Twitter Linkedin

RKI er det sted, du bliver registreret, hvis du ikke betaler dine lån i tide. RKI står for Riebers Kredit Information, og er et register der samler informationer om danskere med en dårlig økonomi.

Er du registreret i RKI eller Debitor Registret?

Bare det at høre ordene RKI eller Debitor Registret kan skræmme mange folk. Sjovt nok forbinder vi danskere RKI med økonomiske problemer, gæld og dårlige betalere. Det er der selvfølgelig en grund til, da det er lige hvad RKI handler om.

Hvis du ikke betaler dine regninger til tiden, vil du havne som dårlig betaler i RKI. Der er dog helt klare og tydelige regler om, hvor meget der skal til for, at du havner der.

For at havne i RKI skal du modtage mindst tre rykkere, og de skal være skriftlige. De første to rykkere må ikke varsle om RKI, og de skal sendes med minimum 10 dages mellemrum. Den tredje rykker skal så varsle om RKI, og først efter at du har modtaget den, må de indberette dig.

Er du allerede registreret i RKI og gerne vil ud af det kan disse trin følges - ellers læs videre på siden for mere information.

  1. Du har opdaget du er registreret i RKI

  2. Du vil gerne kunne tegne abonnementer og tage lån - men du er i RKI og har derfor ikke mulighed for dette.

  3. Søg hjælp her

Følg disse trin for at se om du er i RKI:

  1. Klargør MitId

  2. Åben hjemmesiden

  3. Indtast MitID informationer

  4. Se status for RKI

  5. Hvis du er registreret, anbefales det at du får lavet en betalingsløsning eller får hjælp af rådgivere så du kan komme ud af RKI

Hvis du skylder mere end 1.000 kroner samlet, bliver du registreret i deres åbne register.

Dette vil RKIs kunder kunne se. RKIs kunder er større virksomheder, banker og andre virksomheder, der arbejder med enten lån eller kredit.

Hvis du derimod skylder mellem 200 - 1.000 kroner, vil du kun blive registreret i det lukkede register. Her er det kun RKI der kan se, at du er registreret. Dine oplysninger er altså ikke offentligt tilgængelige. 

Du vil altså få direkte besked, hvis du en dag skulle være så uheldig at havne i RKI. Du kan derefter selv gå direkte ind på hjemmesiden og tjekke op på, hvor meget du skylder, så du hurtigst muligt kan få det skyldige beløb betalt, og få det ud af verden. 

Hvis du skylder mindst 7.500 kroner til det offentlige, kan du blive indberettet - men beløbet skal altså være mindst 7.500 kroner.

Unge under 18 år kan ikke blive registreret som dårlige betalere i RKI. Det er altså først efter du er blevet 18 år gammel og dermed økonomisk uafhængig, at du skal forholde dig til dette.

Hvis du er havnet i den uheldige situation, at du er registreret i RKI, har vi lavet en guide til, hvad du kan gøre for at komme ud igen. Først og fremmest, hvordan tjekker du, om du er registreret i RKI, og derudover hvad du kan gøre for at komme ud af RKI. 

Sådan tjekker du om du er registreret i rki

Sådan tjekker du om du er registreret i rki

Hvordan ser jeg om jeg er registreret i RKI?

Hvis du skylder mere end 1.000 kroner samlet, bliver du registreret i deres åbne register. Dette vil RKIs kunder kunne se. RKIs kunder er større virksomheder, banker og andre virksomheder, der arbejder med enten lån eller kredit.

Hvis du derimod skylder mellem 200 - 1.000 kroner, vil du kun blive registreret i det lukkede register. Her er det kun RKI der kan se, at du er registreret. Dine oplysninger er altså ikke offentligt tilgængelige. 

Du vil altså få direkte besked, hvis du en dag skulle være så uheldig at havne i RKI. Du kan derefter selv gå direkte ind på hjemmesiden og tjekke op på, hvor meget du skylder, så du hurtigst muligt kan få det skyldige beløb betalt, og få det ud af verden. 

Hvis du skylder mindst 7.500 kroner til det offentlige, kan du blive indberettet - men beløbet skal altså være mindst 7.500 kroner.

Unge under 18 år kan ikke blive registreret som dårlige betalere i RKI. Det er altså først efter du er blevet 18 år gammel og dermed økonomisk uafhængig, at du skal forholde dig til dette.

Hvis du er havnet i den uheldige situation, at du er registreret i RKI, har vi lavet en guide til, hvad du kan gøre for at komme ud igen. Først og fremmest, hvordan tjekker du, om du er registreret i RKI, og derudover hvad du kan gøre for at komme ud af RKI. 

Har du brug for hjælp og rådgivning med din RKI, kan du kontakte Forbrugerrådet Tænk her


Hold øje med tredje rykker

Som beskrevet i tidligere afsnit skal du ikke gå rundt og frygte, at du lige pludselig bliver registreret i RKI. Heller ikke hvis du syntes, du ikke har nok penge. Det er nemlig kun, hvis du har modtaget din tredje rykker, at du kommer i RKI. Du får altså en tydelig advarsel, og først der ved du, om du skal reagere.

Hvis du har modtaget din tredje rykker, og sendt videre til inkasso - og derfter er blevet registreret i RKI, vil du få en besked om det. Denne besked vil du få via brev eller e-boks. Både virksomheder og privatpersoner vil få direkte besked, hver gang de bliver registreret i RKI.

Dog har alle alligevel ret til at få aktindsigt - altså ret til at få at vide, om de er registreret eller ej. For at tjekke om du er registreret i RKI, skal du gå på dininfo.dk og logge ind med dit MitID. Der vil du kunne se, om du er registreret eller ej. Du kan både blive registreret i RKIs “åbne register” og i deres “lukkede register”.

Hvis du har modtaget din tredje rykker, og dermed blevet registreret i RKI, vil du få en besked om det. Denne besked vil du få via brev eller e-post. Både virksomheder og privatpersoner vil få direkte besked, hver gang de bliver registreret i RKI.

Dog har alle alligevel ret til at få aktindsigt - altså ret til at få at vide, om de er registreret eller ej. For at tjekke om du er registreret i RKI, skal du gå på dininfo.dk og logge ind med dit MitID. Der vil du kunne se, om du er registreret eller ej. Du kan både blive registreret i RKI's “åbne register” og i deres “lukkede register”.

Sådan kommer du ud af RKI

Sådan kommer du ud af RKI

Danskere og RKI 

Overordnet set går det rigtig godt for danskere og RKI. Der bliver hele tiden færre mennesker, der er registreret i RKI, hvilket er positivt overordnet set. Dog er de mennesker, der er registreret, desværre ofte registreret med højere beløb end tidligere.

Som det ser ud lige nu, er 199.691 danskere registreret i RKI. Den samlede misligholdte gæld ligger på 13.055.507.124 kroner, hvilket lyder som et vanvittig højt beløb. Dog er det en nedbringelse på lidt over 305 millioner kroner i forhold til samme tidspunkt sidste år, så rent faktisk er det i virkeligheden et stort fremskridt. 

Den samlede misligholdte gæld var i 2014 på 16.9 milliarder kroner, og var fordelt på omkring 232.000 danskere. Det ser altså kun bedre og bedre ud. Faktisk er andelen af registrerede personer i RKI faldende i alle aldersgrupper, dog er faldet mindst hos den ældre del af befolkningen. 

Den aldersgruppe med flest registrerede i RKI er 31 - 40 årige, hvor 6,49 procent er registreret i RKI eller Debitor registret. 

Rent geografisk sker der fremgang på alle fronter. Det er nemlig i alle landets regioner, at der ses et fald i befolkningsandel registreret i RKI. Region Sjælland er den region med flest borgere registrerede i RKI - men også her er tallet altså faldende. Det gennemsnitlige skyldige beløb pr. person i RKI er på 65.379 kroner. 

Der er færre og færre danskere registreret i RKI, hvilket er godt for den danske økonomi. Det er dog stadig et højt beløb, og det er derfor selvfølgelig stadig et mål at få tallet endnu lavere.

Det er ikke godt for landets økonomi med dårligere betaler, og derudover er det heller ikke fedt for den enkelte person at være registreret i RKI. Derfor vil vi råde dig til at få betalt alle dine regninger, og ikke købe ting samt optage lån, kviklån eller billån, som du ikke har råd til.

Hvis du er interesseret i at spare penge på dine abonnementsprodukter som eksempelvis bredbånd, strøm, lån, mobilabonnementer mm. kan vi anbefale dig at skrive dig op til en personlig samtale på økonomitjek.dk

Forhåbentlig har denne tekst været behjælpelig, hvis du går med bekymringer om, om du skulle ende i RKI, og hvad du i så fald skulle gøre ved det efterfølgende.

Hvordan kommer jeg ud af RKI?

Et af de vigtigste spørgsmål at få svar på, er selvfølgelig, hvordan du kommer ud af RKI igen. Ingen er interesserede i at være registreret som dårlig betaler, da det betyder at dine muligheder for bla. at låne penge, er helt udelukkede.

Du kan få nej til konto- og kreditkort og til telefonabonnement, og derudover vil du sikkert også blive afvist i at kunne købe ting på afbetaling. Du kan for eksempel også risikere at håndværkere ikke vil arbejde for dig. Her er der dog rigtig gode nyheder. Så snart du betaler din gæld, vil du komme ud af registeret. 

Du skal i denne situation huske at bede firmaet om at få dig slettet hos RKI, da det er deres opgave og ikke din.

Når du betaler din gæld, er det vigtigt, at du får en kvittering på det, så du har bevis, hvis der skulle opstå nogle problemer.

Hvis du nu ikke har mulighed for at betale din gæld, vil du stå i RKI i fem år, før du bliver slettet. Selvom du bliver slettet fra RKI, vil din gæld ikke blive slettet, og du skal selvfølgelig derfor stadig betale pengene tilbage. 

Du kan godt være registreret i RKI flere gange på samme tid, hvis du skylder penge til flere forskellige virksomheder. Du skal derfor huske at tjekke op på, om du er slettet fuldstændig fra RKI, når du betaler din gæld tilbage. 

Er det svært at afbetale på gælden, kan det give mening at kigge på de faste omkostninger man har. Nogle services som streaming, abonnementer og lignende kan muligvis skæres fra. Det kan også være at man betaler for meget for forsikring, lån eller internet, på siden økonomitjek.dk, kan man få tjekket de faste udgifter, og højstsansynligt modtage tilbud som er billigere end de nuværende.

Dette skulle gerne skabe mere plads i økonomien, så man hurtigere kan afdrage på sin gæld. Samler man sine lån, giver det typisk også et bedre overblik og mulighed for at afbetale gælden. Så skulle man gerne være godt på vej imod at komme ud af RKI.

Flemming Thorslund

Flemming Thorslund


Aktivfinans er et rådgivningshus
med afdelinger i hele landet
Kun erfarne rådgivere

Har du brug for hjælp til at komme ud af RKI?

Flemming Thorslund fra Aktiv finans har i mange år hjulpet danskere med at få styr på gælden, komme ud af RKI og blive klogere på hvordan man kan have en sund økonomi.

Aktiv finans hjælper kunden i øjenhøjde og går gerne det ekstra mil for at du får det bedste udgangspunkt til en fremtid med en stabil økonomi.

Author